Ruime overwinning voor BS Leiden dames onder 16

Gepubliceerd op 12 september 2023 om 13:00

Een week voor de start van het nieuwe basketbalseizoen kwam het onder 16 team van BS Leiden nog afgelopen zondag in actie tegen Landstede Hammers. De Leidse formatie, met een aantal finalisten van vorig seizoen erin, zette een verdediging neer die voor veel steals zorgde. Zodoende wisten ze steeds verder uit te lopen van de Zwolse bezoekers, uiteindelijk tot 79-47.

Leiden zet een press neer op de aanval van Zwolle, waardoor ze veel steals pakken. Vanuit deze steals is het Jonni de Haas die als eerste scoort, waarna Madeleine Smit samen met Anne van Wayenburg het verschil maakt in de beginfase. Een tussensprint wordt ingezet. Leiden past rond en vindt de open ruimte. Op snelheid weten Floor Kuijt samen met Lucy van der Bent en Teuntje Galavazi al een grote voorsprong te realiseren: 15-4. Iemand die ook snel is, is Sterre van Engen. Ze weet wat het is om kampioen te worden en weet deze ervaring goed mee te nemen. Leiden pakt hierdoor een 22-9 voorsprong. Toch verzuimt Landstede niet om wat terug te doen. Ze hebben een sterke schutter in hun midden, namelijk Imke Lambers. Aan het begin van het tweede kwart schiet ze raak vanaf de driepuntslijn. Na de Leidse aanval wordt Lambers weer gevonden, en wederom met succes. Een tweede driepunter oprij zorgt voor 24-15. Zwolle is weer binnen de 10-puntengrens gekomen, maar lang zal het niet duren voordat Floor Kuijt eveneens doorkomt met een driepunter. Het is een periode waarin zowel Leiden als Zwolle elkaar goed weet te vinden. Fleur Boom is onder het bord sterk, en dat is namens Zwolle Eveline de Jong ook. Net als Leiden lijkt uit te lopen, doet Zwolle wat terug. Het is opnieuw Imke Lambers die wordt gevonden. Zij geeft de ploeg van coach Mark van Schutterhoef weer wat kracht om dichterbij te komen, zeker als ook Veronique Schutte fraai naar de basket snijdt en een mooie inlegger verzilvert. Landstede komt terug tot 35-24, maar Leiden gaat opnieuw een run neerleggen. Het is onder het bord Anne van Wayenburg die sterk is en voor een 41-24 ruststand zorgt.

Als collectief gaat Leiden sterk verder na rust. De eerste punten komen van alle vijf de speelsters die op het veld staan: Smit met de inlegger, Van Engen met het schot, De Haas met de drive naar de basket, Kuijt met een floater na haar steal en onder het bord is het Senna Bakker die ook trefzeker is. Leiden maakt hiermee het verschil. Danique Roodakker en Lucy van der Bent vergroten de voorsprong naar 20 punten. Voor Leiden kan het niet op, en een mooi vierde kwart is weggelegd voor Danique Roodakker. Zij is ook al zo'n speelster die weet wat het is om kampioen te worden. Via haar inbreng en een driepunter (zeven punten op rij) vergroot ze de voorsprong voor haar team. Zwolle gaat verder met Schutte, maar Leiden gaat uitlopen naar een grotere voorsprong. Als collectief spelen zij een 79-47 overwinning klaar en zijn klaar om aan de slag te gaan in de onder 16 Eredivisie.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.