Overwinning voor MBCA mannen onder 16 2 in de buzzer

Gepubliceerd op 16 september 2023 om 19:30

In de tweede helft stonden de mannen van MBCA Amstelveen onder 16 2 op een ruime voorsprong tegen Northside Ballers Amsterdam. In de eerste wedstrijd van de Eerste Divisie competitie leek MBCA af te stevenen op een regelmatige overwinning, maar dat was slechts schijn. Northside Ballers verkleinde de achterstand van 16 punten tot gelijkt hoogte in de laatste zes seconden: 65-65. Op dat moment pakte MBCA snel uit met een tegenaanval. Pepijn Wijts passte naar de sprintende Tim de Boer die in de buzzer voor een 67-65 overwinning zorgde middels een drive naar de basket. Een enorm spannend duel eindigde in een vreugdevolle overwinning voor MBCA.

De bezoekers uit de hoofdstad pakken goed uit in de beginfase van de wedstrijd. Via jumpers van Lucas Alink en Kyshano Lie-a-lien komt Northside Ballers op een 2-6 voorsprong te staan. Aanvallend heeft MBCA het moeilijk in het begin van de wedstrijd. Pas na zes minuten komen de volgende punten op het bord te staan. Shawn Mikels Tache maakt gelijk. Vorig seizoen werd hij met onder 14 nog Nederlands kampioen bij MBCA, en via een driepunter van Tim de Boer komt MBCA voor het eerst op voorsprong te staan: 9-6. Na een goed begin voor Northside Ballers is het MBCA dat verder uitpakt en lijkt weg te lopen wanneer Mikels Tache opnieuw onder het bord sterk is. De voorsprong is zeven punten, maar Northside Ballers maakt de achterstand rond het einde van het eerste kwart weer goed. Dankzij een and-1 van Anouar El Arboub en Illias van 't Wout is de achterstand van de bezoekers geminimaliseerd: 17-16. Beide ploegen hebben vervolgens moeite in de aanval. Na enige tijd is het MBCA dat het beste uitpakt. Vanuit de hoek vinden ze Tim de Boer, die met een driepunter MBCA op 21-18 zet. Het is de thuisploeg die meerdere aanvallen van de Northside Ballers afstopt en vervolgens opnieuw Tim de Boer bij de driepuntslijn vindt. Wederom is het raak, en MBCA komt weer op een voorsprong van zes punten. Toch komen de bezoekers opnieuw terug in de wedstrijd. Van 't Wout is belangrijk namens zijn ploeg, maar MBCA vindt opnieuw een driepunter. Pepijn Wijts is ook trefzeker, en zo pakt MBCA bij rust een voorsprong van vier punten: 31-27.

Gaandeweg de wedstrijd vindt MBCA een beter antwoord op hun aanvalsspel, voornamelijk omdat Shawn Mikels Tache erg sterk doorkomt. Hij weet wat het is om kampioen te worden, en neemt deze routine mee naar de onder 16 formatie. Zijn inbreng en de drive van Liam Benjamin laten MBCA afstand nemen van de bezoekers: 43-32. Coach Brian Benjamin ziet dat zijn ploeg goed op koers is. Juist de driepunters van Tim de Boer en Pepijn Wijts lijken gaandeweg het verschil te maken. Het is de vierde driepunter van De Boer, en de voorsprong is inmiddels 16 punten: 54-38. Verder laten de bezoekers het niet komen. Ze voeren hun verdedigende druk op, en dat heeft effect in de resterende minuten van het derde kwart. MBCA scoort niet meer, en dat doet Northside Ballers wel wanneer Jens van Dortmont voor 55-43 zorgt na het derde kwart. Northside Ballers lijkt dichterbij te komen, maar die hoop is aan het begin van het vierde kwart alweer verdwenen. Tim de Boer is voor de vijfde keer trefzeker vanaf de driepuntslijn: 60-46. Het verschil is weer een kloof geworden, maar MBCA wordt slordiger met het balbezit. Daar maakt Northside Ballers gebruik van. Kyshano Lie-a-lien is behendig en gebruikt zijn snelheid om naar het bord af te ronden. Meerdere and-1's zorgen voor een kleiner verschil: 62-55 met nog zes minuten te gaan. Het gat wordt weer een gaatje, en opnieuw levert MBCA in. Een nieuwe kracht bij Northside Ballers staat op, namelijk Graciello Rigters. Twee keer gaat hij vlug naar de basket, en twee keer treft hij doel. Het verschil is daardoor nog maar vijf punten, en Northside Ballers kan dichterbij komen. Echter, moeten ze dan wel de makkelijke scores onder het bord afronden, en dat doen ze niet. Met nog anderhalve minuut te gaan staat MBCA vier punten voor, maar Northside Ballers heeft balbezit. Meerdere kansen onder het bord volgen. Rigters mist; Lie-a-lien probeert het eveneens, mist. Opnieuw is het Lie-a-lien die weer mist maar voor de zoveelste keer de aanvalsrebound pakt. Na de vierde keer scoort hij wel, en zorgt voor 65-63 met nog 50 seconden te gaan. Er is veel tijd verstreken door de meerdere aanvallende rebounds, en MBCA kan de klok gebruiken om nog meer tijd voorbij te laten gaan. Ze passen rond, maar verliezen vervolgens de bal. Northside Ballers heeft de kans om gelijk te komen of met een driepunter zelfs op voorsprong te komen. Er zijn nog 30 seconden te gaan, en Northside Ballers neemt uit. Kyshano Lie-a-lien gaat voor de eerste om gelijk te komen. Zijn drive laat de bal op de ring stuiteren, in de laatste tien seconden. De bal twijfelt even, maar valt toch door het netje waardoor het gelijk staat bij 65-65 en er een verlenging van vijf minuten lijkt aan te komen in deze seizoensopener. Pepijn Wijts denkt daar anders over. Hij geeft met nog zes seconden te gaan een verre pass naar Tim de Boer. Die pass komt aan, en De Boer heeft een rechte oversteek naar de ring. Hij gaat omhoog, de zoemer klinkt als hij de bal op tijd van zijn hand loslaat. Tot ieders vreugde scoort De Boer het winnende punt waardoor MBCA met 67-65 de eerste wedstrijd in de Eerste Divisie wint van Northside Ballers. Een spannend slot, maar wel eentje met een mooie afloop voor de thuisploeg.