Grasshoppers wint de TOTO Basketball Cup 2024 na spannende slotfase

Gepubliceerd op 24 maart 2024 om 20:00

Eerst leek het erop dat Topkip Lions opnieuw uit was op een sterke wedstrijd tegen Grasshoppers. Zij zijn de enige geweest die dit seizoen van Grasshoppers hebben kunnen winnen. Ondanks de voorsprong van tien punten kwam Grasshoppers dichterbij. De bezoekers uit Katwijk hadden in Lotte van Kruistum en Ilse Kuijt voldoende wapens om voor en na rust uit te lopen. Topkip kwam opnieuw dichterbij, maar de driepunters van Fleur Kuijt waren voor Grasshoppers bevrijdend om met 70-64 te winnen.

In de beginfase geeft Claire Hirman een goede pass op Lindsay Pengel, die daarmee voor de openingsscore zorgt. Richelle van der Keijl is een international die dit jaar uitkomt namens Topkip Lions, en zij zorgen voor een 0-5 voorsprong. Grasshoppers mist veel inleggers, en na drie minuten spelen is het Fleur Kuijt die na de time-out van Grasshoppers goed is voor een drive naar de basket. Aan beide kanten wordt gezocht naar de driepunter. Charlotte van Kleef en Alissa van der Plas zijn aan de andere kant trefzeker, en Karin Kuijt verkleint de achterstand met een driepunter tot 12-16. Topkip Lions heeft Van der Keijl, en even later is het Janna Vogelaar die sterk naar de basket komt. Door dergelijke acties loopt de formatie uit Landsmeer uit via Myrthe den Heeten: 14-21 na het eerste kwart. In de volgende tien minuten zien we veel rebounds gepakt worden door Lotte van Kruistum, een groot talent van Grasshoppers. Zij verkleint het verschil tot 18-23, maar Topkip Lions heeft Kim Hartman die samen met een driepunter van Van Kleef zorgt voor een verschil van tien punten: 18-28. Coach Axel Gouw van Grasshoppers neemt opnieuw een time-out, en dat heeft effect. De achterstand van Grasshoppers wordt omgebogen in een run. Opnieuw is het Van Kruistum die iets terugdoet onder het bord. Via de schoten van Ilse en Karin Kuijt is het verschil nog maar één punt en realiseert Grasshoppers een 9-0 run. Het gaat goed aan de zijde van Grasshoppers. Van Kruistum bewijst ook van afstand te kunnen schieten. Dankzij haar driepunter staat Grasshoppers voor het eerst voor met 38-34.

Na rust vindt Grasshoppers gelijk een ander wapen: Liselot Kulk. Ze is sterk in de verdediging en zorgt met een driepunter voor een grotere voorsprong. Kulk is nog niet klaar. Haar inbreng, zeven punten op rij, zorgt voor 45-36. Nu staat Grasshoppers bijna met tien punten voor, maar verder laat Topkip Lions het niet komen. Het is Van Kleef die de run opent. Grasshoppers lijdt veel balverlies, en zodoende komt Topkip Lions met een driepunter van Van Kleef terug tot twee punten: 45-43. Opnieuw komt er geen score van Grasshoppers, en is het aan de andere kant Van der Keijl die 45 gelijk maakt. Een 0-9 run aan de andere kant is gerealiseerd. Op zulke momenten zoekt Grasshoppers naar de zussen Kuijt. Het zijn Karin Kuijt en Ilse Kuijt die met hun schoten Grasshoppers op 52-45 zetten. Een groter verschil komt als Mia Hordijk wordt gevonden. Een lange tijd zat ze met een blessure aan de kant, maar bewijst nu haar waarde voor Grasshoppers. Met nog vier minuten te gaan zorgt ze voor een verschil van 12 punten. Coach Chris van Kampen neemt namens Topkip Lions een time-out. Eerder kwamen ze terug tot gelijke hoogte, en dat lijkt nu weer te gebeuren. Van Kleef gaat voor de driepunter: 62-54. Er is nog hoop, en Grasshoppers heeft opnieuw moeite met de aanval. Topkip Lions kan dichterbij komen, en komt dichterbij dankzij Janna Vogelaar: 62-58. De strijd om de TOTO Basketball Cup is weer helemaal open. Grasshoppers heeft nu iets nodig. Ze vinden Fleur Kuijt die een miraculeuze driepunter erin schiet: 65-58. Er is weer ruimte voor de formatie uit Katwijk. Topkip Lions scoort niet, en aan de andere kant doet Fleur Kuijt dat wel, wederom met een driepunter. Zodoende kan Topkip Lions niet meer dichterbij komen, en wint Grasshoppers het spannende duel met 70-64 en pakt daarmee de derde prijs van het seizoen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.