MBCA onder 16 verstevigt koppositie in de elite B

Gepubliceerd op 12 maart 2024 om 08:30

Met het duel tussen MBCA en Rotterdam kon de Amstelveense formatie de nummer één positie in de elite B nog meer versterken. De tegenstander uit heeft het in de elite B zwaar gehad, maar wonnen afgelopen maand nog wel tegen Basketbal Academie Limburg. Hoewel Rotterdam goed bij bleef in de beginfase, leverde dit duel in de onder 16 Eredivisie geen verdere spanning op. MBCA liep steeds verder uit, en won uiteindelijk met 99-68.

Het begin is voor MBCA. Zij sprinten gelijk naar een 7-0 voorsprong dankzij een driepunter van Guus Blom en twee sprintjes naar de basket van Yam Firhi en Tobias Berns. De bezoekers stellen daar een driepunter tegenover van Dean Poppe, maar Farrell Binkhuijsen doet dat ook namens MBCA: 12-5. Rotterdam valt niet stil, sterker nog ze plaatsen een run waardoor ze weer terug in de wedstrijd komen. MBCA krijgt het moeilijker in de aanval, met name de drives naar de basket die er niet in willen. Jayson Anderson en Jelle van Mourik weten deze wel te verzilveren, en via een driepunter van Jayden Noordijk staat het gelijk. MBCA blijft een lange tijd op 12 punten staan, en Rotterdam gaat daar voorbij als Anderson opnieuw scoort en Fynn Ong de jumper verzilvert. De bezoekers staan op een kleine voorsprong, maar Justin Ladin maakt dat aan de andere kant ongedaan. Hij zoekt de basket op, en bezorgt MBCA weer de voorsprong aan het einde van het eerste kwart: 24-20. Na de tussensprint van Ladin gaat Unai Salvany namens MBCA verder. Hij weet samen met Dogan Coskun en Kaan Bektas het verschil te vergroten. Een driepunter van Bektas zorgt voor 37-24. Hoe goed Rotterdam ook wil terugkomen, via mooie drives van Kane Reniers, MBCA heeft de smaak in de aanval te pakken. Vlak voor rust is het Tobias Berns die een sterk tweede kwart aflegt. Hij vindt de openstaande speler en is zelf goed voor meerdere drives naar de basket. Zodoende loopt MBCA uit naar een 55-31 ruststand.

Na rust wil het minder goed lukken bij de thuisploeg. Rotterdam komt dichterbij als zij Reniers vinden die meerdere keren sterk naar de basket gaat. Na vier minuten is het MBCA dat als eerste scoort via een and-1 van Binkhuijsen. Dat zorgt voor een uitbreiding van de voorsprong, zeker als zowel Bektas als Firhi goed zijn voor een driepunter. Het verschil wordt weer groter, zeker als Ladin en Berns ook van afstand trefzeker zijn. Als team loopt MBCA verder uit, en is het Lean Rouwhorst die de voorsprong vergroot. Ook Rotterdam komt beter in de aanval, maar de wedstrijd is allang gespeeld. Nog één keer komt Noordijk met een driepunter, maar MBCA gaat met 99-68 winnen en staat daardoor aan kop in de elite B van de onder 16 Eredivisie.