BS Leiden stijgt naar de vierde plek in de Promotiedivisie

Gepubliceerd op 12 december 2022 om 16:00

Het duel tussen dames 1 van BS Leiden en dames 2 van Batouwe Bemmel betreft de nummer nummers vijf en negen in de Promotiedivisie. Deze verschillen hoeven niks te betekenen, want anderhalve maand geleden verloor Leiden nog in de bekercompetitie van Batouwe. Zondagmiddag ging het beter bij de thuisploeg, met 22 punten van Kim Schrama. De spelverdeler van Leiden zorgt voor enorm solide spel die haar team als geheel veel meer doet realiseren. Dat was terug te zien tegen Batouwe in een 87-58 eindstand dankzij een sterk Leids collectief.

Leiden gaat gelijk zoeken naar Kim Schrama, en die schiet gelijk de driepunter raak. Op belangrijke momenten is ze gereed in de aanval, wat niet alleen leidt tot haar enorme puntenproductie maar ook van haar medespeelsters. Met een mooie pass vindt ze Esmée Creyghton die fraai afrondt. Ook voor haar is een sterk eerste kwart weggelegd met zeven punten oprij. Leiden staat al met 11-0 voor door het scorende tamden Schrama-Creyghton, en in de verdediging is het Kimberly Brago die de aanval van Batouwe afstopt en de rebounds pakt. Het schot laat Leiden ook niet in de steek. Vanuit de rechtervleugel wordt Sidney Foendoe gevonden die met een driepunter voor 16-4 zorgt. Leiden stopt Batouwe af en gaat door met een nieuwe driepunter. Creyghton dreigde er al mee, maar het is Schrama die raak schiet en het verschil vergroot. Prijsschieten wordt het bij de thuisploeg als Schrama weer wordt gevonden en ook Zahra van Klarenbosch vanaf de driepuntslijn raak schiet: 27-8. Deed Batouwe dan niets meer? Dat wel, en via een kleine run van Jule Mevis en Denise Peters wordt het 28-14 na het eerste kwart.

Leiden gaat verder. Waar het de jonge talentvolle schutters waren die voor de voorsprong zorgde is het nu aan Anita de Jager om middels routine en ervaring de voorsprong uit te breiden. Eerder kwam ze uit namens dames 1 van Grasshoppers uit Katwijk, dus ze weet wat het is om op hoog niveau uit te komen en talentvolle meiden te zien groeien. Gelijk in het tweede kwart laat ze haar waarde zien namens Leiden. Haar inbreng, acht punten oprij, zorgt voor een grotere voorsprong. Batouwe wil laten zien dat het ook wat in haar mars heeft. Dat moet ook wel als je recentelijk nog van dit Leiden hebt gewonnen. Carlin Scholten is een speelster die kan laten zien dat Batouwe veel meer kan. Met een driepunter doet ze wat terug namens de bezoekers. Een mooie pass vindt uiteindelijk Simone Wilke die het verschil weer iets verkleint, maar Leiden heeft nog altijd de driepunters. Is het niet Schrama of De Jager die raak schieten dan zeker ook Semra Yavuz en Sidney Foendoe. Hun driepunters bepalen de ruststand op 48-25 voor Leiden.

Batouwe begint sterk aan de tweede helft. Mevis en Scholten kunnen nog iets terugdoen, maar vervolgens scherpt Leiden de verdediging aan en vindt in de aanval Yavuz die sterker doorkomt. De startende speelsters krijgen veel rust, en daarin laten Yavuz en Foendoe zien dat zij ook sterke schakels zijn in de formatie van coach Richard den Os. In de verdediging stoppen Kimberly Brago en Rachel Bakker meerdere aanvallen van Batouwe af, en weet Lisa de Ruijter veel steals te pakken die Leiden doet weglopen. Het verschil wordt steeds groter, en Leiden boekt daarmee met 87-58 een belangrijke zege waardoor ze de vierde plaats in de Promotiedivisie bezethouden. De Final Four zal in mei 2023 bepalen wie om het kampioenschap zal spelen, vandaar dat de vierde plaats een cruciale positie is!