BV Hoofddorp onder 16 2 ontsnapt in de laatste seconde

Gepubliceerd op 10 december 2022 om 18:00

Je zou verwachten dat er een fout wordt gemaakt in de laatste minuten van de wedstrijd als een team op achterstand staat. Deze werd door de dames van Dozy Den Helder onder 16 niet gemaakt waardoor BV Hoofddorp in de slotminuut ontwaakte en opnieuw met één punt verschil won: 47-46.

We zien in de eerste minuten twee teams die aan elkaar gewaagd zijn. Hoofddorp won drie weken geleden al in Den Helder met vijf punten verschil, dus als koploper hebben ze het al eerder lastig gekregen. Den Helder opent sterk als Mare Lutterman het schot verzilvert, en Fabiënne Zondervan hetzelfde doet. Lutterman is een solide speelster die voor 15 punten gemiddeld goed is, en een sterke aanvallende kracht is. Hoofddorp is niet voor niets de koploper, met sterkhouders als de snelle Rozy Bangu en Diora Sas. Het is Sas die na een benutte vrije worp gelijk scoort vanuit de rebound. Zij zet Hoofddorp in het begin van de wedstrijd voor het eerst op voorsprong met 11-10. Den Helder wil het niet verder laten oplopen. Ze hebben in Quinty Tuinstra een sterke kracht die hard werkt voor de rebound. Met een mooie pass vindt ze Suri Cabalt, maar aan de andere kant zet Sas Hoofddorp na het eerste kwart op een 13-12 voorsprong. Sas staat op dat moment op zeven punten, en ook de verdedigende stops van Kassandra Velissaridou realiseert Hoofddorp de voorsprong. Naast hen beschikt Hoofddorp over Rozy Bangu die in het tweede kwart de volgende kracht is voor de thuisploeg. Zij is in staat om voor afstand te zorgen voor Hoofddorp. Ze is erg vlug, behendig en Den Helder weet niet waar ze moeten beginnen in de verdediging. Bangu gaat omhoog en scoort, en na de stop op Den Helder doet ze het nog een keer en daarna nog een keer. In korte tijd tilt ze het verschil op naar 21-14. Het is dat Dozy Den Helder Tuinstra heeft die voor verweer zorgt en een lichte comeback realiseert voor de bezoekers. Belangrijk om zo iemand te hebben die koel en zuinig met het balbezit kan om gaan. Het zorgt niet voor een stop op de aanval van Hoofddorp. Net als Bangu is ook Iris Janssens goed voor een mooie drive naar de basket: 26-19 in een fase waarin Bangu net als Sas zeven punten in een kwart maakt. De bezoekers laten het daar niet bij zitten. Eerder zorgt Quinty Tuinstra voor verweer, daar zorgt Sara van der Veer samen met Lutterman eveneens voor. Dichtbij de basket is Den Helder gevaarlijk, en het lukt Den Helder om langs de verdediging van Hoofddorp te komen. Dat heeft als gevolg dat het verschil bij rust nog maar geminimaliseerd is als Van der Veer op een mooie manier onder de basket langs de verdediging komt: 26-25.

Den Helder komt ook goed uit de kleedkamer. Ondanks de score van Jinte Vermaat zijn het de bezoekers die verder gaan onder het bord. Tuinstra dribbelt tegenover Diora Sas, draait weg en scoort. Hetzelfde doen Van der Veer en Lutterman waardoor Den Helder zowaar zeven punten voor staat: 28-35. Coach Maria Breur moet met een plan komen om terug te komen in de wedstrijd. Daarvoor wordt opnieuw het tandem Sas en Bangu gevonden. Steeds weten zij op het belangrijke moment toe te slaan en opnieuw weet Den Helder niet hoe ze echt grip moeten krijgen op de aalvlugge Bangu. Opnieuw is het raak, de drives naar de basket en de rebounds en pogingen van Sas. Hoofddorp is met 34-35 weer terug in de wedstrijd, en houden Den Helder van scoren af. Naast Bangu is er nog een hele snelle speelster: Elisha Ubu. Bij de inbounce sprint ze naar de ring om de bal te krijgen en verzilvert de inlegger met een extra vrije worp. Een 9-0 run is gerealiseerd door de thuisploeg waardoor de voorsprong weer voor Hoofddorp is: 37-35. Het feit dat Hoofddorp veel inleggers mist stelt Den Helder in staat toe te slaan. Lutterman zorgt voor de gelijkmaker na driekwart van de wedstrijd. Weet Den Helder Hoofddorp de eerste nederlaag te bezorgen? Ze waren de vorige keer ook dichtbij. Nu is het Yara Noot die met een schot voor een 37-40 voorsprong zorgt. Hoofddorp krijgt de bal er maar niet in, maar aan de andere kant weet Den Helder niet uit te lopen en te profiteren van deze gemiste kansen. Jacqueline Zurhaar gaat met links omhoog en scoort waardoor het verschil weer minimaal is. Den Helder zoekt, vindt, maar scoort niet, en dat doet aan de andere kant Diora Sas wel waardoor de voorsprong weer wisselt. Het heeft er alle schijn van dat de wedstrijd pas in de laatste seconde beslist zal worden. Den Helder vindt opnieuw Tuinstra die omhoog gaat en andermaal koelbloedig blijft voor de bezoekers. Wie van deze twee ploegen gaat aan het langste eind trekken? Met nog drie minuten is het verschil weer één punt in het voordeel van Den Helder. Bangu dreigt alweer met de drive, maar vindt Sas die voor een nieuwe voorsprong zorgt. Er gebeurt veel in de laatste minuten. Veel kansen op een nieuwe voorsprong voor beide ploegen worden niet efficiënt benut. Het is uiterst spannend, maar Jinte Vermaat zorgt voor 47-44 in de laatste anderhalve minuut. Komt Den Helder nog aan scoren toe? Opnieuw wordt Tuinstra gevonden en opnieuw betekent dat twee punten voor Den Helder. Het verschil is één punt met nog één minuut te gaan. We zien de bal in handen van Hoofddorp en Den Helder terecht te komen, maar geen van beiden slaat toe. Met nog 43 seconden neemt Den Helder een time-out. Zonder schotklok zou je verwachten dat Den Helder fouten gaat maken zodat er vrije worpen komen, in de hoop dat Hoofddorp ze zal missen. Hoofddorp neemt uit, maar passt rond en rond zonder dat Den Helder een fout maakt. Ze laten Hoofddorp 43 seconden uitspelen waardoor er geen schot meer komt en opnieuw een overwinning met één punt voor Hoofddorp met 47-46 waardoor ze nog steeds aan kop staan in de competitie.