Flashing Apollo behaalt fantastische overwinning tegen Orange Lions Academy na bloedstollende eindfase

Gepubliceerd op 27 november 2022 om 15:00

Een 2-15 voorsprong voor Flashing Apollo zette de toon in deze wedstrijd. De formatie in Heilloos en Amsterdamse gedaante zag Orange Lions Academy steeds weer terugkomen in de wedstrijd, steeds opnieuw na elke nieuwe voorsprong die zij namen. Flashing Apollo liet zich niet aan de kant zetten, en wist door het verzilveren van drives, het pakken van rebounds en het benutten van vrije worpen met 67-70 te winnen van Orange Lions Academy.

Een geweldige start voor de bezoekers

Hoewel beide clubs zich vestigen in de hoofdstad was dit een thuisduel voor Orange Lions Academy (OLA), die zaterdagavond niet in actie kwamen in de Sporthallen Zuid maar in de Hogendorp Sportcentrum. Allereerst weten zij te scoren onder de basket door Quintilla Hidalgo, maar daar zou het voorlopig bij blijven. Flashing Apollo, de bezoekers in het blauw, zetten een verdediging neer waardoor OLA heel moeilijk bij hun open schoten komen. In de aanval gaan zij er als een speer vandoor, voornamelijk doordat zij veel aanvallende rebounds pakken. Lois Vrolijk opent namens Flashing Apollo met een sterke drive naar de basket op de manier waarop ze dat zo goed kan. Dit seizoen is ze goed voor 18 punten gemiddeld en vooral vanaf de driepuntslijn weet ze veelvoudig toe te slaan. Dat is iets waar Flashing Apollo mee verdergaat. Na het afstoppen van veel aanvallende mogelijkheden bij OLA komen zij met een driepunter van Jip Halewijn, een geweldige schutter aan de kant van de bezoekers die gebruik maakt van de gelegenheid en haar ploeg op voorsprong helpt. Halewijn bewijst haar waarde als driepuntsschutter, daar is ze dit seizoen enorm intensief mee bezig. Opnieuw mist OLA, en komt Flashing Apollo opnieuw eruit met een mooie floater van Isa Hooiveld, ook iemand die dit seizoen goed is voor gemiddeld 13 punten per wedstrijd. Maar wat zeggen gemiddelden tegen een team als OLA. Vrijwel niets, want als team zou je de klus moeten klaren tegen een sterke formatie als de thuisploeg. Als team weet Flashing Apollo ook te functioneren. Zij gaan door met opnieuw Halewijn die het verschil vergroot: 2-9 en dan moet coach Andrea Congreaves een time-out nemen. Veel helpt deze time-out niet, want OLA verliest alweer de bal aan Flashing Apollo. Waar zij onder de basket wisten toe te slaan lukt het ze ook van afstand. Carmen Hulshof schiet, en zet Flashing Apollo op een voorsprong van 10 punten dankzij een driepunter. Nog is het niet gedaan. Lois Vrolijk staat vrij en zet met nog een driepunter Flashing Apollo op een grote voorsprong: 2-15 met nog vier minuten te gaan. OLA moet nu komen om het verschil niet te laten oplopen. Pleun Emmelot zet haar dribbel in en verzilvert met een mooie jumper twee punten. Ook voert OLA de verdediging op en pakken ze meer rebounds. Daaruit weten Keone Douwstra en Milou van Vliet wat terug te doen waardoor het 10-17 wordt na het eerste kwart.

Flashing Apollo begon goed, maar zag OLA weer dichterbij komen. Toch gaan zij weer beter verder in het tweede kwart. Opnieuw wordt Lois Vrolijk gevonden en weet Floor Kerssens onder de basket toe te slaan. OLA laat het voorlopig niet verder oplopen. Klaske Miedema laat zien waarom ze vorig seizoen met MBCA onder 16 kampioen is geworden. In de rebounds is ze niet af te stoppen en onder de basket rondt ze sterk af. Dat geldt ook voor Milou van Vliet die haar fade-away schoten zo goed neemt dat OLA daardoor dichterbij komt: 22-27. Coaches Felix Lechner en Andrea de Vries nemen een time-out om zo de voorsprong niet verder te laten krimpen. Dat heeft succes. In de verdediging pakken Amber Knippen en Yinka Kruyswijk meerdere steals en plukt Maud van Hanegem meerdere rebounds waardoor Flashing Apollo nieuwe mogelijkheden vindt om de voorsprong te kunnen uitbouwen. Dat lukt via Sasja de Boer die de run van OLA doorbreekt. Naast Vrolijk en Halewijn vindt Flashing Apollo een nieuwe kracht: Isa Hooiveld. Allereerst is ze goed voor twee vrije worpen die het verschil maken. Het is de verdediging van Flashing Apollo die ervoor zorgt dat OLA haar lange speelsters Hidalgo en Lynn Peters moeilijk bij de ring kan krijgen. Flashing Apollo ziet mogelijkheden om weer uit te lopen. Dat gebeurt door toedoen van Isa Hooiveld die met zes punten oprij de ruststand bepaalt op 24-35.

Gelijk opgaande tweede helft

Beter rebounden zal ongetwijfeld bij rust zijn besproken bij OLA. Dat is het element waardoor de ploeg nu op achterstand staat. Ze openen de tweede helft ook goed via opnieuw Van Vliet die opnieuw bezig is aan een imposante wedstrijd. Van de voorsprong bij rust zijn nog acht punten over, maar opnieuw slaat Flashing Apollo haar slag. Halewijn vergroot de voorsprong weer, en via de driepunter van Vrolijk is het verschil opnieuw 13 punten: 29-42. OLA kan weer van voren af aan beginnen, maar zet naast Van Vliet een andere kracht in: Keona Douwstra. Zij heeft het vermogen om vanuit de dribbel gelijk te kunnen schieten, en laat dat ook nu meerdere malen zien. Van buiten is het Douwstra die de scoreschakelaar heeft gevonden, en onder de basket vinden ze nog iemand: Lynn Peters. In de eerste helft kwam ze met veel moeite bij de ring, maar lijkt meerdere duels onder de basket te winnen. Deze twee speelsters, gecombineerd met Van Vliet, zorgen voor een grote comeback in de wedstrijd. Het verschil is nog maar zes punten bij 39-45, en OLA zet een verdediging neer waardoor er bij Flashing Apollo meerdere turnovers ontstaan. Daar wordt gebruik van gemaakt, en opnieuw is het Douwstra die twee keer raak schiet. Flashing Apollo ontkomt haast niet meer aan een gelijke stand of een voorsprong voor OLA als deze speelsters aan de kant van de thuisploeg zo doorgaan met het verzilveren van hun mogelijkheden. Opnieuw verliest Flashing Apollo de bal, en is het Kyara Bakker die OLA zelfs op voorsprong zet: 46-45. OLA gaat gelijk in de fullcourt press verdediging die al voor veel turnovers hebben gezorgd bij de bezoekers. Dit keer verliezen ze de bal niet, maar ze hebben wel steeds de volle 24 seconden klok nodig om de bal bij een vrijstaande speelster te krijgen. In dit geval is het Carmen Hulshof die vrijstaat en een hele belangrijke driepunter erin gooit: 46-48 voor Flashing Apollo. Kan OLA de ingezette flow volhouden? In elk geval zetten ze in de laatste seconde Lynn Peters op de vrije worp lijn. Zij weet ze allebei te benutten waardoor de stand na driekwart van de wedstrijd gelijk is: 48-48.

Flashing Apollo ziet OLA weer langszij komen, en moet opnieuw een manier zien te vinden om het spel in de eerste periode terug te vinden willen zij van het gehaaide OLA winnen. Spelen tegen zo'n team is alles behalve makkelijk. Floor Kerssens gaat het duel onder het bord aan, en opent optimaal met een and-1. Haar vrije worp gaat er ook in waardoor de bezoekers weer op voorsprong komen: 48-51. Gelijk aan de andere kant is het Peters die weer minimaliseert, maar is het Vrolijk die het verschil weer terug op drie zet. Flashing Apollo weigert te capituleren, en houdt de voorsprong in tact. Bij OLA wordt Klaske Miedema weer in stelling gebracht. Gelijk vanaf de bank is ze goed voor een miraculeuze driepunter die de stand op gelijke hoogte brengt: 55-55. OLA zet een 2-3 zoneverdediging neer die perfect inspeelt op de passingsmogelijkheden van de bezoekers. Het gevolg is dan ook balverlies en de kans voor OLA om op voorsprong te komen. Douwstra kan met het schot voor een nieuwe voorsprong voor OLA zorgen, maar het gebeurt niet. In plaats daarvan is het Jip Halewijn die dat wel doet namens Flashing Apollo, en gelijk vanuit de verdediging scoort Vrolijk andermaal. OLA neemt opnieuw een time-out, en lijkt weer terug te komen in de wedstrijd. Peters is opnieuw koelbloedig vanaf de vrije worp lijn. Gelijk daarna is het Milou van Vliet die met opnieuw een jumper de achterstand van OLA minimaliseert: 59-60 met nog vier minuten te gaan. Gaat OLA opnieuw langszij komen? In elk geval pakken ze de steal na opnieuw een succesvolle 2-3 zoneverdediging. Peters is in de tweede helft op dreef en kan de voorsprong weer voor OLA bezorgen. De mogelijkheid is er, met Floor Kerssens tegenover zich. Peters draait en keer en gaat omhoog, maar die bal wil er niet in. Vervolgens is het Miedema die uit alle haast de inlegger niet benut. Daarmee had OLA op een 61-60 voorsprong kunnen komen, maar ziet nu hoe Flashing Apollo de volgende aanval opzet. Vrolijk is snel, is vlug en is gelijk langs haar tegenstander om de drive naar de basket af te ronden: 59-62. OLA heeft een nieuwe mogelijkheid nodig om in de wedstrijd te blijven. De inside verdediging staat opnieuw zo opgesteld dat onder de basket scoren amper een optie is. Dan moet Milou van Vliet het weer proberen. Ze draait en keert tegenover haar tegenstander en scoort opnieuw. Het verschil is weer één punt met nog 2,5 minuut te gaan, met alle mogelijkheden van dien. Maar Flashing Apollo wil er nog niet aan. Isa Hooiveld pakt de aanvalsrebound en legt de bal er in tweede instantie weer in. Zo blijft Flashing Apollo op voorsprong komen, maar de mogelijkheden voor OLA komen er voorlopig nog wel. Het is opnieuw zoeken naar Van Vliet, maar deze keer geen scoren voor OLA. Flashing Apollo is alweer aan de andere kant, net ontsnapt ook aan een turnover vanuit de fullcourt press situatie. In plaats daarvan is de bal bij Jip Halewijn die een paar stappen neemt en voor het schot gaat. Het is net geen driepunter, maar wellicht net zo'n belangrijke tweepunter die een stap richting de overwinning kan zetten: 61-66. OLA moet snel scoren, en dat doen ze gelijk via Douwstra. Zo blijft het verschil klein in de laatste anderhalve minuut.

Cruciale slotfase

Kan Flashing Apollo tot in de laatste minuut koelbloedig blijven om de voorsprong te behouden? Of zal OLA zo'n verdedigende druk neer kunnen zetten om snel weer toe te kunnen slaan? In elk geval laten beide ploegen steeds één vrije worp liggen waardoor het verschil niet kleiner wordt met nog 50 seconden te gaan. Als Flashing Apollo scoort is het klaar en gaan zij met de winst naar huis ten opzichte van OLA. Vrolijk gaat voor zo'n scenario, maar mist. OLA kan dichterbij komen en weet dat weer te doen via Van Vliet: 67-69 met nog 14 seconden te gaan. OLA moet een fout maken op Flashing Apollo in de hoop dat zij vrije worpen missen. Hooiveld neemt plaats op de vrije worp lijn. De eerste gaat er niet in. Dat betekent als zij nog een keer mist dat OLA met een score voor een verlenging kan zorgen of met een driepunter voor de overwinning. Mocht zij de tweede bal wel raken dan heeft OLA sowieso een driepunter nodig om een verlenging te forceren. Hooiveld weet dat het nu moet. Ze neemt een paar dribbels, gaat omhoog en ziet dat haar vrije worp doeltreft waardoor het 67-70 staat met nog vijf seconden te spelen. OLA weet het, ze hebben een driepunter nodig. Na de time-out wordt op er hun aanvalshelft uitgenomen. Lynn Peters lijkt de inside confrontatie aan te willen gaan, maar dat zijn maar twee punten, tenzij ze voor een and-1 wil gaan. Ze passt naar buiten naar Keona Douwstra die de driepunter neemt. Als deze erin gaat komt er een verlenging van vijf minuten. Douwstra gaat omhoog, maar verzilvert de driepunter niet waardoor Flashing Apollo met de winst er vandoor gaat met 67-70. Een koelbloedige strijd waarin Flashing Apollo bewijst dat zij extra verweer van hun tegenstander prima aankunnen en daarmee gedeeld koploper zijn in de onder 20 Eredivisie.