Heroes Den Bosch rekent fors af met Donar Groningen

Gepubliceerd op 22 november 2022 om 16:00

Na zes overwinningen oprij ging Heroes Den Bosch zondagmiddag op jacht om ook haar zevende wedstrijd tot een goed einde te brengen. Bij tegenstander Donar Groningen is er weer een hoop veranderd. Eind september stond Matthew Otten nog aan het roer als coach, en had de ploeg nog Charles Callison en kwam de Letlandse Artjoms Butjankovs (ter vervanging van Mindaugas Kačinas) de Groningse formatie versterken. Ondertussen is coach Matthew Otten vervangen door Andrej Štimac, zijn Callison en Butjankovs vertrokken en is er een nieuwe Zweedse international: Viktor Gaddefors. Al deze veranderingen kunnen nog niet voorkomen dat Donar eerder al met ruime cijfers onderuit ging in Leiden, en in Den Bosch werden de bezoekers ook op een enorme nederlaag getrakteerd met 94-59.

Traditiegetrouw gaan de supporters van Heroes Den Bosch staan totdat het eerste Bossche punt is gemaakt. Na 10 seconden kunnen de aanwezigen in de Maaspoort weer gaan zitten wanneer Donte Thomas de jumper verzilvert namens Heroes Den Bosch. Thomas speelde afgelopen seizoen en drie jaar geleden nog in dienst van Donar, zoals Clay Mounce namens Donar gelijk toeslaat me een fade-away jumper zoals hij dat vorig seizoen bij Heroes Den Bosch zo vaak deed. Donar (de bezoekers in het blauw) gaat door, en doet dat met nog twee voormalige Bossche spelers: Vernon Taylor en Leon Williams. Williams zorgt met een driepunter voor een 5-9 voorsprong. De bezoekers zijn nog niet klaar, en laten in het eerste kwart zien dat ze niet opnieuw een lelijk eendje willen zijn. Ronalds Zaķis, de Letse forward, vergroot de voorsprong met opnieuw een driepunter. Het schieten van driepunters blijft doorgaan. Opnieuw zijn Williams en Taylor trefzeker waardoor Donar met 16-23 voorstaat na het eerste kwart. Een sterke start voor de Groningers, en de meegereisde supporters hopen dan ook dat het een topper gaat worden met pas een beslissing aan het einde van de wedstrijd. Hun nieuwe speler Viktor Gaddefors opent met een dunk waardoor de voorsprong nog altijd in tact blijft. Op dat moment neemt coach Erik Braal van Den Bosch (ex-coach van Donar) een time-out waarin hij zijn ongenoegen duidelijk laat zien. Het zorgt er in elk geval voor dat de verdediging van Heroes wordt aangescherpt. De thuisploeg ziet dat Donar de driepunter niet meer kan verzilveren, en slaat toe met meerdere wapens. Van binnen zijn het Thomas van der Mars, Jito Kok en Emmett Naar die trefzeker zijn, en via Verners Kohs en de driepunter van Donte Thomas komt Den Bosch weer langszij: 31-30. Donar begint in het wilde weg te schieten, en mist een hoop schoten die goed verdedigd worden door Heroes. De overname is van Naar en die vindt opnieuw Donte Thomas die zijn oude ploeg pijnigt met opnieuw een driepunter. Het afstandsschot valt nu aan de andere kant goed. Kobe Webster en driepuntsspecialist Austin Price schieten ook raak waardoor het verschil in een mum van tijd 44-35 is. De vraag is hoe stop je dit Heroes Den Bosch af? Ze hebben dan Donte Thomas, dan Thomas van der Mars, een schutter als Austin Price en Chris-Ebou Ndow. Kortom je weet nooit waar je moet beginnen in de verdediging. Donar is de grip op de wedstrijd weer volledig kwijt. Het is dat Olaf Schaftenaar nog raak schiet, maar ze krijgen een nieuwe driepunter van Donte Thomas om de oren die daarmee de ruststand op 47-37 zet. Heroes Den Bosch zet een stand van 31-14 in het tweede kwart neer waardoor de voorsprong 10 punten is, en Donte Thomas al op 13 punten staat.

Heroes Den Bosch wordt zoals elke wedstrijd voorzien van entertainment via de Djalita Dancers

Na een goed eerste kwart kijkt Donar weer keihard naar een achterstand van 10 punten. Voorlopig willen ze er nog niet aan. Clay Mounce komt sterk uit de kleedkamer en verkleint het verschil met een driepunter tot 55-47. Het is slechts een kleine opleving, want Heroes gaat alweer verder met de volgende serie scores die het verschil maken. Letterlijk elke poging tot het winnen van de bal wordt gewonnen door de Bossche formatie die dan ook met een collectief verdergaat. Naar, Boy van Vliet, Chris-Ebou Ndow, Thomas van der Mars, Austin Price; wat maakt het ook uit. Iedereen draagt op een hele belangrijk manier zijn steentje bij waardoor Heroes in korte tijd uitloopt naar gigantische cijfers: 69-50. Het lijkt er dan op alsof het geloof aan de kant van de bezoekers volledig zoek is. Dezelfde aanvallen kan Heroes klaarspelen en Naar maakt gebruik van alle gelegenheid en ruimte die hij krijgt. Met een 100% veldscore, assists en steals is hij de drager van de ploeg deze wedstrijd. Vanuit de linkerhoek vindt hij Ndow die de driepunter erin gooit. Alsof het even later een kopie in spiegelbeeld is doet Ndow het ook vanuit de rechterhoek. Het verschil wordt groter en groter en Donar kan opnieuw een forse nederlaag verwachten. Die komt ook als er een goed laatste kwart is weggelegd voor Lagio Grantsaan namens Heroes. In de verdediging stopt hij meerdere aanvallen van Donar, en scoort in korte tijd zes punten oprij. Ook Florian Rijkers komt goed van de bank met twee steals. Een 25-9 stand in het vierde kwart voor Heroes zorgt voor een monsterzege in het zuiden van Nederland met 94-59 waardoor de ongeslagen positie nog altijd in Bossche handen is en Donar weer te maken krijgt met een harde maar duidelijk realiteit.