Amstel State onder 18 blijft overeind tegen BAL

Gepubliceerd op 22 september 2022 om 16:00

Over de eerste helft gezien konden beide ploegen, Amstel State Amstelveen en Basketbal Academie Limburg uit Weert, de eerste punten binnenhalen in de onder 18 Eredivisie. Zowel de thuisploeg als de bezoekers bleven in de buurt, maar doordat BAL na rust veel balverlies leed wist Amstel State de voorsprong steeds wat uit te breiden. Toch leek BAL nog terug te komen waardoor het nog alle kanten op kon gaan, maar verder dan 72-65 kwam BAL niet waardoor Amstel State wist te winnen.

Amstel State, spelend in het paars, begint met Aiden Benjamin aan de bal. De trouwe guard van de Amstelveense formatie kwam afgelopen zomer nog uit namens het nationale onder 16 team, en begint ook goed aan deze wedstrijd met vrije worpen en een sterke drive naar de basket. Na de and-1 van Jayden Autar komt BAL beter in de wedstrijd. Het is aanvoerder Merlijn Elbers die de ene na de andere drive naar de basket verzilvert; zes punten oprij van hem. Het brengt BAL op een 7-10 voorsprong, maar dan is daar Lucas Pablos die met een driepunter weer gelijk maakt. BAL wil gelijk toeslaan in het eerste bedrijf, en vinden daarvoor Tobias Saat en Jamie Scholtes. Daar blijft het niet bij, want Siep Jenniskens vergroot het verschil met een driepunter in het voordeel van BAL. Het verschil blijft schommelen in het eerste kwart. Na de stofwolken van de scores van BAL is het aan Pharell Helstone om wat terug te doen. Zijn driepunter en drive naar de basket worden gevolgd door vrije worpen van Meglen Gelevski. Amstel State staat weer op voorsprong, maar het is Scholtes die BAL toch op voorsprong zet na het eerste kwart: 22-23.

Even lijkt Amstel State een run te plaatsen als Jorn Sangers scoort. Toch worden er aardig wat vrije worpen gemist waardoor BAL met een driepunter in één keer weer gelijk staat. Het is Owen Krikke die de gelijkmaker op zich neemt, waarna Sil Velthoven BAL weer op een nieuwe voorsprong zet. Voorlopig blijft BAL de bovenliggende partij, ondanks de vele scores van Helstone. Bij 37-39 voor BAL lijkt er niets aan de hand voor de bezoekers, maar toch is het Amstel State dat het laatste woord heeft. Gelevski en Benjamin zorgen met meerdere drives voor een 45-39 ruststand voor Amstel State die zowaar een 8-0 run heeft geplaatst.

Na rust komt Amstel State goed uit de kleedkamer, voornamelijk door sterk spel van Kiron Issidorides. In de verdediging zorgt de eerdere MBCA kampioen voor meerdere blocks, steals en rebounds waardoor de thuisploeg kansen krijgt om uit te lopen. Na de driepunter van Autar zorgt diezelfde Issidorides voor een driepunter die het verschil vergroot: 51-41. BAL krijgt het steeds moeilijker in de aanval, voornamelijk vanwege de manier van verdedigen zoals Issidorides dat echt kan. Samen met Aiden Benjamin wordt het verschil daardoor groter, en is het bij BAL eigenlijk alleen Elbers die voor enig verweer zorgt. Het verschil is al groot in het voordeel van de thuisploeg, en in het vierde kwart moet BAL komen. Dat doen ze gelijk met een driepunter van Krikke. BAL komt beter tot scoren, maar Amstel State scoort ook waardoor het verschil niet kleiner wordt. De score van Jelle Braks is een teken. Als ook Jenniskens en Scholtes scoren komt BAL nog dichtbij: 69-60. De bezoekers komen terug, zeker als Amstel State geen veldscores meer kan verzilveren. Krikke en Scholtes benutten hun vrije worpen, maar de vrije worpen zijn ook het wapen waardoor Amstel State op voorsprong blijft en deze niet meer uit handen geeft. Het wordt 72-65 tijdens deze eerste wedstrijd in de onder 18 Eredivisie.