Kangoeroes Mechelen stevent na rust af op ruime overwinning

Gepubliceerd op 29 maart 2022 om 16:00

Bekerwinnaar Kangoeroes Mechelen staat in de Belgische Eerste Klasse praktisch gelijk op de tweede plaats samen met Basket Namur Capitale, en drie punten onder koploper Royal Castors Braine. De Mechelse formatie wil zo hoog mogelijk eindigen in de hoogste competitie van België, en kreeg daar zondagmiddag de kans voor. ION Waregem kwam op bezoek, een ploeg die zeer bewegelijk speelt met schutters aan het einde van de aanval. In het eerste kwart resulteerde dat in een gering verschil, maar de ervaring en kwaliteit gaf gaandeweg de wedstrijd de doorslag. Kangoeroes nam afstand van Waregem en won uiteindelijk met 102-65.

De thuisploeg gaat in het begin van de wedstrijd gelijk opzoek naar de mogelijkheden onder de basket. Hierin vinden zij Ziomara Morrison die reboundend en scorend te werk gaat met de eerste zes punten oprij. Als het niet Morrison is, is het zeker wel Billie Massey die onder het bord verder gaat en over bijzonder veel kracht beschikt: 8-2. Billie Massey is samen met Becky Massey een van de internationals namens de Belgian Cats. Waregem laat zien dat het ook wat in haar mars heeft. Saar Bogaert speelt zichzelf vrij en schiet gelijk de driepunter raak. Kangoeroes heeft moeite met het afstoppen van het sterke aanvalsspel van Waregem. De schoten die zij nemen zijn vanuit de dribbel of komen via passes vanuit de screen. Zo creëert Nastja Claessens haar eigen schot en is Bogaert opnieuw trefzeker vanaf de driepuntslijn. Datzelfde wapen wordt ook gevonden door Emma Vindevogel die daarmee de bezoekers op een 18-19 voorsprong zet. Een goed begin voor de ploeg uit Waregem, ziet ook coach Frederic Claessens. Kangoeroes zoekt hun vertrouwde spel op, opnieuw via Billie Massay. Na twee nieuwe scores aan de kant van Waregem, via Nina Krisper, pakt Eva van Gils namens Kangoeroes de steal en zorgt Laure Resimont voor de voorsprong voor de Mechelse ploeg na het eerste kwart: 26-25. Resimont is eveneens een international bij de Belgian Cats.

Het inside spel bij Kangoeroes gaat gelijk verder. Resimont komt beter in de wedstrijd, en vervolgens wordt Morrison opnieuw gevonden onder de basket. Toch komt Kangoeroes nog niet af van Waregem. Nina Marcou vindt met een mooie pass Sanne Desplenter bij de driepuntslijn: 34-32. Ook reboundend zijn de bezoekers goed bezig, in het bijzonder Hanne Debaveye, Noor Devos en Marie-Astrid T'jollyn. Amy Desmey is normaal gesproken goed voor 7 punten namens Waregem, maar zal deze wedstrijd niet in actie komen. Op dat moment gaat Kangoeroes zich opmaken voor een tussensprint. Dominique Wilson staat vrij bij de driepuntslijn en schiet met succes raak. Ook heeft Kangoeroes de verdediging op orde. Kyra Bruyndoncx, speelster van de driepunters tijdens de bekerfinale waar ze een groot aandeel in had, maakt het in de verdediging Waregem enorm lastig waardoor het verschil groter wordt. De twee zussen Billie en Becky Massey gaan excelleren op scorend gebied. De ene na de andere sterke actie onder de basket wordt verzilverd, en het verschil wordt groter. Billie Massey gaat al naar 22 punten voor rust. Op dat moment moet Kangoeroes één grote domper verwerken. Morrison ondergaat een vervelende knieblessure en voor haar betekent dat einde wedstrijd. Het is te hopen dat het meevalt en dat ze binnenkort weer in actie kan komen.

Na rust sterkt Kangoeroes de verdediging aan. Waregem komt heel moeilijk tot scoren, vooral ook omdat Marie Vervaet veel rebounds weer te pakken en Resimont het scorende weer van Billie Massey overneemt. De ene na de andere drive wordt met succes verzilvert, en hiermee laat ze zien dat ze een echte Belgian Cat is. Ook is een goed derde kwart weggelegd voor Ivana Katanić, een voormalig jeugdinternational van Servië. De bezoekers komen nog fraai tot scoren via Claessens en Vindevogel. Beide speelsters laten zien hele goede schutters te zijn, en zeer talentvolle beloftes zoals zovelen in dat team. Het regent op dat moment driepunters aan de kant van Kangoeroes. Wilson is de eerste die raak schiet, waarna Resimont en Van Gils hetzelfde doen: 76-47. Coach Arvid Diels ziet dat het zijn ploeg goed af gaat, evenals de assistent-coaches Daphne Van Dessel en Bilal Ben Abdelkader. Het verschil wordt langzaamaan gemaakt, helemaal als ook Aline de Munck weet toe te slaan onder de basket. Waregem scoort in het vierde kwart beter, opnieuw via Claessens die een degelijke wedstrijd speelt. Zij en Emma Vindevogel eindigen met 19 en 17 punten in de dubbele cijfers, en laten zien dat niet alleen zij maar ook de rest van de speelsters enorm veel potentie hebben voor in de toekomst. Alicia Courthiau, Liese De Vooght en Bruyndoncx gaan verder met het neerzetten van een sterke verdediging. Ook is een goed laatste kwart weggelegd voor Eva van Gils. Haar steals en schoten treffen allemaal doel, en eigenlijk leidde alle inbreng van de speelsters van Kangoeroes tot een dikke voldoende. Bruyndoncx zorgt met een and-1 voor de eindstand van 102-65 voor Kangoeroes dat zich daardoor steviger op de tweede plaats bevindt op de ranglijst.

Een fantastische tweede helft voor Eva van Gils!