Phoenix Brussels Basketball boekt regelmatige overwinning op The Hague Royals

Gepubliceerd op 11 april 2022 om 16:00

Aan het begin van de wedstrijd nam The Hague Royals de leiding. Thuisploeg Phoenix Brussels pakte vervolgens de voorsprong en gaf deze niet meer uit handen. Ondanks het verweer van The Royals won Brussel met 85-71.

Na de tip-off is het Phoenix die onder de basket Pape Badji vindt. De Senegalese center bewees vorig seizoen Okapi Aalst nog een dienst, en is nu met gemiddeld 14 punten per wedstrijd een gewenste kracht onder de borden. Geleid door Badji en een driepunter + een bonus vrije worp van Max Kouguere pakt de Brusselse formatie een 9-2 voorsprong. De bezoekers zijn niet naar Brussel gereisd om gelijk eraf te gaan. Vanaf de driepuntslijn wordt Tom Ackermans twee keer gevonden en zorgt met zijn wapen voor verweer namens The Royals. Phoenix lijdt meerdere keren balverlies en komt niet meer gemakkelijk tot scoren. Wie wel scoort is Bart Bijnsdorp namens The Hague Royals. Zijn and-1 zorgt voor een voorsprong voor de bezoekers. Brussel heeft moeite met de verdediging van The Royals, en ziet de bezoekers weer toeslaan in de aanval. De IJslandse Snorri Vignisson schiet van afstand een driepunter raak namens de bezoekers uit Den Haag: 11-16. Het betreft een eerste kwart met runs aan beide kanten. Phoenix is opzoek naar een afstandsschot als er onder de basket niet wordt gescoord. Iemand die kan schieten is Okko Järvi, maar voor de derde keer is Ackermans trefzeker namens The Royals waardoor de bezoekers met 17-20 voor komt te staan na het eerste kwart.

Vlak voor het eindsignaal was Järvi goed voor een driepunter. Gelijk bij het ingaan van de volgende 10 minuten slaat de Finse guard opnieuw toe, meerdere keren zelfs. Met drie driepunters erbij zorgt hij weer voor een voorsprong voor de thuisploeg: 28-25. The Hague Royals komt in de problemen in de vorm van de persoonlijke fouten. Arben Camaj, Bart Bijnsdorp en Marnexson Knepa komen voor rust al op drie persoonlijke fouten te staan. Skip Samson zorgt met een drive naar de basket voor wat verweer, maar na de driepunters van Järvi heeft de thuisploeg vleugels gekregen om uit te lopen. Niet alleen Järvi is trefzeker, ook de 18-jarige Sean Pouedet bewijst zijn waarde met een driepunter. Het verschil wordt groter, ziet ook de Brusselse coach Jean-Marc Jaumin. Bijnsdorp zorgt met een backdoor voor de ruststand: 40-33, wel in het voordeel van Phoenix Brussels.

Mooie optredens van de ULB Owls Cheerleaders van Phoenix Brussels tijdens de rust en de time-outs!

The Hague Royals komt niet prettig de kleedkamer uit. Zij zien hoe de thuisploeg een flow te pakken krijgt in aanvallend opzicht. Louis Hazard komt beter in de wedstrijd met zeven punten oprij. De ene na de andere bal wordt veroverd van The Royals, en na de tussensprint van Hazard is het aan Joël Ekamba (8 punten oprij) om de voorsprong uit te breiden. Met nog één minuut te gaan in het derde kwart heeft The Hague Royals maar vijf punten gescoord. Blijft het bij deze vijf punten? Dat niet, want Jens te Velde doorbreekt de run van Phoenix met een driepunter. Knepa en Vignisson bepalen met hun inside scores de stand na driekwart van de wedstrijd op 62-45.

Waar The Royals zijn geëindigd met een tussensprint, gaan ze gelijk door met het afstandsschot. Zowel Casey Lopes en Vignisson schieten raak vanaf de driepuntslijn. Het verschil wordt hierdoor kleiner, maar op dat moment vindt Brussel opnieuw een mogelijkheid via de driepunter van Järvi. Toch voelt The Hague Royals dat ze terug kunnen komen. Opnieuw zoeken zij naar Lopes die beter in de wedstrijd komt, en met succes. Zijn inbrengt zorgt voor een verschil van nog maar 13 punten: 69-56. De bezoekers kunnen terugkomen, dat bewijst hun scorende inbreng. Maar dan moeten ze wel wat meer gecontroleerd met het balbezit omgaan, en dat doen ze niet altijd. Järvi is andermaal goed voor een driepunter die de thuisploeg op een veilige marge houdt, zijn zevende driepunter, maar opnieuw wordt gezocht naar de driepunter bij The Royals. Net als Te Velde is Vignisson opnieuw goed voor een driepunter, zijn vierde: 79-68. Het probleem bij de bezoekers is het aantal persoonlijke fouten van hun lange mannen. Camaj had al vijf persoonlijke fouten, en een tweede onsportieve fout van Bijnsdorp betekent einde wedstrijd voor nog een lange speler. Het gevolg is dat Brussel meerdere rebounds weet te pakken en zo niet meer in gevaar komt. Het wordt uiteindelijk 85-71 voor Phoenix Brussels die daarmee een belangrijke overwinning boekt. De komende week gaan beide ploegen naar Amsterdam om het op te nemen tegen Apollo Amsterdam.