Eindstrijd om de nationale basketbaltitel 2002

Gepubliceerd op 16 april 2022 om 10:30

De best of seven van de play-offsserie nadert. De nummer 1 EiffelTowers uit Nijmegen heeft het thuisvoordeel in de serie ten opzichte van de Ricoh Astronauts, de nummer 3 in de reguliere competitie. De opdracht is duidelijk: wie vier van de maximaal zeven wedstrijden wint mag zichzelf kronen tot kampioen van 2002.

Voor de Astronauts zou het kunnen betekenen dat zij voor de vierde keer oprij het kampioenschap zouden kunnen binnenhalen. Zij zijn echter helemaal niet meer zo oppermachtig als de vorige drie jaren waarin zij kampioen werden. Lange tijd misten ze Chris McGuthrie met een rugblessure, en van de laatste zeven competitiewedstrijden verloren ze er zes. In het begin zag alles er nog goed uit. De Ricoh Cup werd eind 2001 gewonnen ten koste van MPC Donar, en voor de indeling van de tweede competitieronde stonden de Amsterdammers nog eerste in het klassement. Toch zijn de play-offs al een tijdje bezig en staan ze toch in de finale door EBBC Den Bosch en NAC Breda uit te schakelen. De Astronauts wisten tot dusver nog niet te winnen in Nijmegen, dus als ze kampioen willen worden moet zoiets minstens één keer gebeuren.

EiffelTowers heeft een samenstelling van spelers die weten wat het is om kampioen te worden. Kendell Mack, Jos Frederiks en Patrick Cortenraede werden dat eerder met Den Bosch. John Duggan en Chris Mims werden dat met Den Helder. Deze samenstelling, aangevuld met Ryan Robertson en Eric Nelson, vormen de kern van het team uit Nijmegen. Al in hun tweede jaar in de Eredivisie staan zij in de finale van de nationale titel. Eerder stonden zij in de bekerfinale tegen EBBC Den Bosch, maar verloren deze in eigen huis met 78-88. Hoewel Amsterdam dit seizoen nooit in Nijmegen wist te winnen, overkwam een thuisnederlaag in de competitie de Nijmegenaren dit seizoen best vaak. Landstede Hammers, EBBC (twee keer), NAC Breda, Vanilla Weert en zelfs hekkensluiter NTNT Den Haag wisten de buit vanuit de Horstacker mee naar huis te nemen. In tegenstelling tot de Astronauts won Nijmegen zelfs twee keer eerder in Amsterdam. De eerste keer kwam tot stand in de kwartfinale van de bekercompetitie, waar Nijmegen fors huishield in Amsterdam, en in diezelfde maand januari wonnen de Nijmegenaren later in de competitie met 62-64 van de Astronauts. Dat levert nog dubbel zoveel voordeel op in de prognose van deze play-off finale.

Echter, wat zeggen prognoses? Nijmegen miste een groot deel van de competitie Chris Mims met een rugblessure, zag voormalig sterspeler van Weert Chatney Howard komen, maar met een kruisband blessure eraf gaan. Chris McGuthrie zat tijdens de twee thuisnederlagen aan de kant met een rugblessure. Wat zal de doorslag geven; de routine en ervaring van de afgelopen jaren van De Astronauts, of de aanvalskracht van EiffelTowers? Vier winstpartijen, twee teams, één landstitel; dat staat de best of seven serie 18 april 2002 te wachten!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.