Sterk tweede helft zorgt voor winst voor BV Groningen

Gepubliceerd op 18 april 2022 om 09:00

Het duel tussen de onder 18 meiden van Peatminers uit Vriezenveen en BV Groningen betreft een duel tussen de nummers 1 en 2 in de Eerste Klasse onder 18 competitie. Peatminers begon in eigen huis sterk aan de wedstrijd, nam in het begin een grote voorsprong, maar zag gaandeweg de wedstrijd de bezoekers uit Groningen langszij komen. Het sterke schot van de Groningers gaf in de tweede helft de doorslag, waardoor de bezoekers de 51-72 overwinning pakten.

Van dit onder 18 team van Peatminers komen nog eens vijf meiden uit voor de Uitsmijters uit Almelo. Zij spelen in dat team op landelijk niveau in de Tweede Divisie. Een van deze meiden is Madé Letteboer. Ze staat met enorm veel strijd en passie op het veld te buffelen om elk balbezit, en dat laat ze zien door haar felle verdediging wat vaak de garantie geeft voor balwinst. In het begin van de wedstrijd zorgt ze ook voor meerdere steals, en bovendien passjes naar een andere speelster die ook voor Almelo uitkomt: Lauren Nijland. Nijland gaat omhoog en zorgt voor de openingsscore voor Peatminers. Geleid door Nijland en Letteboer neemt de thuisploeg afstand van BV Groningen, dat het schot niet weet te vinden in de beginfase. Na een vrije worp van Lenka Visser gaat de thuisploeg door. Letteboer pakt meerdere steal, en middels meerdere rebounds van Suzan Aalderink scoort Nijland opnieuw. BV Groningen heeft moeite met de verdediging van Peatminers, en missen veel van hun schoten. Naast het sterke tandem Nijland-Letteboer zorgt Jasmijn van Sermondt voor een grote voorsprong voor Peatminers na vijf minuten in het eerste kwart: 12-1. Coach Selyn Mulder van BV Groningen besluit samen met assistent-coach Eva Smid om een time-out te nemen. Het heeft al snel effect, want BV Groningen komt beter in de wedstrijd. Isa Buijze schiet van afstand raak, net als Loïs Hamel. Dit zijn de schoten die BV Groningen graag neemt, en ook in de verdediging maken ze het de thuisploeg moeilijk. Dominique Hartsema gaat sterk omhoog, en Hamel en Buijze maken een comeback voor de bezoekers mogelijk: 13-11 na het eerste kwart.

Madé Letteboer is enorm gedreven in de verdediging! Foto: Tim Winkels

Peatminers wil het er niet bij laten zitten. Een insnijdende Isa Krommendijk zorgt voor de eerste score na 10 minuten te hebben gespeeld. De time-out van coach Selyn Mulder heeft namens BV Groningen succes gehad. Adna Hopovac en Isa Buijze bezorgen de voorsprong voor de bezoekers. Peatminers komt moeilijker tot scoren, en BV Groningen des te meer. De schoten die eerst niet wilden vallen, vallen nu wel. Nanda Westerhuis bewijst haar waarde voor de Groningers, evenals Meike Schuttrups en Iris Solleveld die ook goed kunnen schieten: 19-25 voor BV Groningen. Peatminers komt alleen nog in de wedstrijd via vrije worpen van Krommendijk, en Groningen lijkt via Westerhuis en Hamel een verschil te maken voor rust. Toch zijn het opnieuw Letteboer en Nijland die Peatminers weer extra impuls geven. Hun inbreng zorgt voor 28-31 bij rust, in het voordeel voor de bezoekers uit Groningen.

Selyn Mulder coachend namens BV Groningen.

BV Groningen is beter in het schieten, en dat laten ze na rust heel goed zien. Gelijk staat Nanda Westerhuis al klaar om het schot te nemen, en met succes. Eventjes komt Peatminers nog in een aanvallende flow dankzij Nijland en Naomi Mourits. Ook Maartje Hoff pakt veel rebounds waardoor Peatminers weer terug kan komen in de wedstrijd: 35-38. Op dat moment scherpt BV Groningen de verdediging aan, en Peatminers heeft moeite met het vinden van een schot van buiten. Er wordt vaak gepoogd om onder het bord af te ronden, maar daar is het goed bezet. Het is een teken in de wedstrijd dat BV Groningen wil uitlopen. Schuttrups zorgt voor een eerste impuls namens de bezoekers. Haar schot is zuiver en treft op een mooie manier doel. Er volgt veel balverlies voor Peatminers, balverlies waar BV Groningen optimaal van profiteert. Weer gaat Schuttrups omhoog, en weer is het raak. Het verschil loopt op richting de 10 punten. Lenka Visser gaat voor hetzelfde schot als Schuttrups, en ook haar schot en dat van Hamel gaat raak. Door deze inbreng staat de ploeg van Mulder ruim voor na driekwart van de wedstrijd: 37-52.

Nog één keer probeert Peatminers het via Nijland en Van Sermondt, maar BV Groningen heeft zoveel vertrouwen gekregen. Het schot van buiten blijft vallen. Een schutterscollectief brengt BV Groningen op een prachtig resultaat in deze wedstrijd, ook als Jente Bult reboundend en verdedigend werk laat zien. Ook nu blijven de schoten van Kuipers en Hamel doeltreffen waardoor BV Groningen met 51-72 een mooie overwinning pakt en daarmee de koppositie in de Eerste Klasse verstevigt.