Dames BS Leiden onder 20 winnen spannend duel tegen Orange Lions Academy

Gepubliceerd op 10 oktober 2021 om 11:30

Hoewel BS Leiden onder 20 afgelopen vrijdagavond het grootste gedeelte van de wedstrijd voorstond, was het alles behalve een formaliteit. Een voorsprong  van 11 punten na driekwart van de wedstrijd was nog niet voldoende voor het veiligstellen van de overwinning. Orange Lions Academy (OLA) kwam terug in de wedstrijd en had de gelegenheid om er een overwinning uit te slepen. Verder dan dat kwam het niet en zo was een overwinning voor BS Leiden een feit bij 59-65.

De vorige wedstrijd was Pien Steenbergen namens OLA goed voor vijf driepunters tegen Batouwe. Ook tegen Leiden begint ze gelijk met het schieten van twee driepunters. Ook Jaleesa Molina weet gelijk raak te schieten waardoor OLA op een grotere voorsprong komt. Leiden moet het voornamelijk hebben van de inside treffers. Eveline Smit is in de beginfase erg belangrijk en komt al gelijk op zes punten. Er breekt dan een belangrijke periode aan voor de bankspeelsters van Leiden. Kimberly Brago laat zich gelijk zien op het veld. Na een goed block op de aanvallende actie van OLA is ze meteen goed voor twee vrije worpen en een sterke drive naar de basket. Leiden komt op voorsprong en gaat meteen verder. Zahra van Klarenbosch zet met een driepunter de stand op 13-20, en het verschil wordt nog groter als ook Sanne Bartman de driepunter raak schiet: 13-25 na het eerste kwart. OLA moet iets terug doen om in de wedstrijd te blijven, maar heeft moeite met de verdediging van de bezoekers, vooral door de verdedigende druk die Jaline van der Linden namens Leiden uitvoert. De scores komen niet in frequente hoeveelheden tot stand, hoewel Leiden ook niet meer makkelijk scoort. Rachel Bakker zet Leiden op 18-31, maar OLA gaat op dat moment beter rebounden, en verzilvert meerdere tweede kansen in de aanval. Dankzij Pleun Emmelot en Demi van Gils wordt het verschil wat verkleind. Even later zet Molina de stand bij rust op 27-33 en is er weer van alles mogelijk.

Na rust is het Keona Douwstra die gelijk opent met twee jumpers, maar toch is het niet voldoende voor OLA om op gelijke hoogte te komen. Er wordt enorm snel en geforceerd geschoten, en Leiden maakt daar vervolgens gebruik van. Brago en Siri Körner staan daarna op bij de bezoekers. De speelsters uit de sleutelstad tillen het verschil gaandeweg het derde kwart op: 35-48. De thuisploeg komt niet veel verder terug na driekwart van de wedstrijd. Enkel een treffer van Douwstra brengt ze terug tot een verschil van 11 punten. Gelijk bij het ingaan van de laatste 10 minuten lijkt bij OLA veel te lukken. Douwstra is opnieuw goed voor twee punten, waarna Molina een belangrijke and-1 verzilvert die het verschil terugbrengt op zes punten: 42-48. Leiden houdt het hoofd koel, met name Brago die twee keer op een belangrijk moment toeslaat. Het verschil is weer groter als Van Klarenbosch en Bakker trefzeker zijn namens de bezoekers. Komt de thuisploeg opnieuw terug in de wedstrijd? Zeker, want Quintilla Hidalgo schiet vanuit de hoek een belangrijke driepunter raak: 49-56 met nog zes minuten te gaan. OLA heeft tijd genoeg om verder terug te komen. Na de mooie inlegger van Esmée Creyghton namens Leiden is het Emmelot die drie vrije worpen mag nemen, om zo het verschil nog verder te verkleinen. De eerste is raak: 50-58. Nummer twee om het verschil nog meer te verkleinen; ook raak. Nummer drie is ook raak waardoor het verschil nog maar zes punten is. Het publiek gaat er dan ook achter staan, zowel voor OLA als BS Leiden. De bezoekers zoeken het opnieuw via een driepunter, maar die gaat er niet in. OLA kan verder terugkomen, en doet dat. Molina wordt gevonden en verzilvert haar inlegger: 54-58. Heeft Leiden nog voldoende over om een overwinning veilig te stellen? Ze spelen met maar acht speelsters deze wedstrijd. Brago verzilvert één vrije worp, en daardoor kan OLA nog dichterbij komen. Douwstra was eerder al goed voor twee punten, en dat lukt haar weer. Het verschil is nog maar twee punten: 57-59 met nog twee minuten te gaan. Wat gaat Leiden doen? Ze moeten nu scoren om OLA geen garantie te geven om op voorsprong te kunnen komen. Creyghton gaat opnieuw omhoog, even daarvoor was het raak, en nu weer. Sterker nog, een and-1 voor Esmée Creyghton waardoor het verschil weer vijf punten is voor Leiden. Maar de bezoekers zijn nog niet van OLA af, en met nog 50 seconden schiet Molina twee vrije worpen raak: 59-62. Het kan nog alle kanten op. Als Leiden niet scoort moet de driepunter erin voor OLA om een verlenging eruit te slepen. OLA pakt een steal, en kan met een driepunter gelijk komen. Douwstra probeert het, maar die bal gaat er niet in. De rebound is voor Frode van der Schans namens OLA, en een nieuwe kans om gelijk te komen. Nog een schot, het moet! Maar de bal wil er niet in waardoor Leiden met nog 15 seconden in balbezit komt. OLA moet een persoonlijke fout maken in de hoop dat Leiden vrije worpen gaat missen. Körner neemt plaats op de vrije worp lijn. Ze speelde al een fantastische wedstrijd voor de bezoekers, maar lukt het haar ook om vanaf deze positie de zege veilig te stellen? De eerste vrije worp is mis, en dat houdt de hoop om voor OLA in leven om weer in de wedstrijd te komen. De tweede van Körner is wel raak waardoor de zege al binnen is voor Leiden. Bovendien pakt Körner daarna nog een steal en een inlegger die de eindstand op 59-65 bepaalt voor BS Leiden. Zij zijn daardoor na vier wedstrijd de ongeslagen koploper in de onder 20 Eredivisie.