Een 13-0 run stelt de overwinning van MBCA onder 16 veilig

Gepubliceerd op 4 maart 2024 om 16:30

BC Apollo Amsterdam weet met de meiden onder 16 een goede periode af te leggen na de winterstop. Eerder werd er al gewonnen in Leiden en tegen Hoofddorp en Utrecht. MBCA Amstelveen, de nummer 2 in de onder 16 Eredivisie, moest het opnemen tegen Apollo dat zelf derde staat in de competitie. Eerder ging het in de Apollohal mis. Ze stonden toen op een ruime achterstand, en kwamen te laat terug in de wedstrijd. Met nog 5,5 minuut te gaan is de voorsprong voor Apollo 51-55 na een achterstand van tien punten. Bij 55 punten stopte het in de aanval volledig voor de bezoekers uit de hoofdstad. Er werd veel balverlies geleden, de schoten vielen niet maar, en MBCA vond op tijd Adriana Reijnen en Ivy Panka onder de basket. Zij zorgden voor een 13-0 run waardoor MBCA de overwinning tegen Apollo kon opstrijken met 64-55.

Maeve Leysner is een van de sterke krachten namens Apollo, goed voor gemiddeld 15 punten per wedstrijd. Ze biedt een verwelkomende bijdrage aan het team van coach Rinske van Schooneveld. Leysner is sterk onder de basket en scoort 6 punten in de beginfase van de wedstrijd dankzij een and-1. Er is veel balverlies in de eerste tien minuten. MBCA slaagt er niet in goede passes te maken, waardoor Apollo de kans krijgt om een eerste voorsprong te nemen. Leysner scoort opnieuw dankzij een and-1 en leidt de ploeg in de strijd. MBCA weet echter ook te scoren via Adriana Reijnen onder de basket: 10-8 voor de thuisploeg uit Amstelveen. In de daaropvolgende aanvallen laten de bezoekers het er niet bij zitten. Ze vinden Wynona Tjien Fooh met een schot en Alexia Siljade met een drive naar de basket. De bezoekers pakken een kleine voorsprong, maar MBCA weet te reageren. Keslin Visser scoort met een sterke aanval, en via Grace Walsch komt de thuisploeg op een voorsprong van vijf punten. Apollo zoekt naar nieuwe mogelijkheden en slaagt er deze keer wel in een geslaagde aanval op te zetten, waarbij Angel Lettering haar waarde onder het bord bewijst: 20-17 na het eerste kwart.

Keslin Visser met een sterke and-1

Gelijk na de twee minuten pauze zoekt Apollo opnieuw naar Lettering, wat opnieuw resulteert in een score voor de bezoekers. Het staat weer gelijk, maar MBCA gaat ook op zoek naar aanvallen onder het bord. Adriana Reijnen is moeilijk te stoppen en scoort al snel 11 punten in de wedstrijd. Apollo doet iets terug via Deul, maar in de volgende aanval weet MBCA op snelheid te handelen. De drive van Pieke Kammeraat vergroot de voorsprong. Apollo vindt het moeilijker om aan te vallen, vooral omdat de verdediging van MBCA meerdere steals pakt. MBCA blijft scoren via Amina Neefjes en Ranya Hnassay. Twee drives van Hnassay betekenen een voorsprong bij rust voor de thuisploeg: 34-28.

Een sterke beginfase van Adriana Reijnen voor rust

In de top van de Eredivisie is het altijd onvoorspelbaar hoe een wedstrijd zal eindigen. Telkens wanneer MBCA lijkt uit te lopen, komt Apollo terug. Tjien Fooh weet een and-1 te benutten, maar mist de bonus vrije worp. Daylisa Deul pakt de aanvalsrebound en verkleint het verschil onder het bord: 38-34. Op dat moment heeft MBCA moeite om een aanval te vinden, mede doordat ze Ivy Panka nog altijd op nul punten houden. In plaats van onder het bord te opereren, scoort MBCA van buiten. Keslin Visser schiet op een belangrijk moment een driepunter: 41-34, waardoor er weer ruimte ontstaat voor de thuisploeg. Apollo heeft opnieuw moeite om tot een sterke aanval te komen. Er is weer balverlies en op dat moment vindt MBCA voor het eerst Panka, die nog een driepunter scoort voor de thuisploeg. Het verschil is weer tien punten: 45-35. Dit is reden te meer voor coach Rinske van Schooneveld om nieuwe strategieën te bespreken tijdens een time-out. Het lijkt te werken, want vervolgens wordt Anna den Hollander in stelling gebracht. Normaal gesproken is ze zeer trefzeker vanaf de driepuntslijn, maar deze keer gaat ze voor een postplay onder de basket. Haar eerste poging is goed en ze pakt bovendien ook nog een steal, waardoor Apollo opnieuw kan scoren. Weer wordt er gezocht naar Den Hollander en weer is het raak. Het verschil is nog maar zes punten en MBCA heeft moeite met de verdediging van Apollo. Waar Reijnen goed was voor 11 punten voor rust, wordt ze nu gestopt door de verdediging van Apollo. Een nieuwe kans voor de bezoekers doet zich voor en het lukt. Het schot van Esther Berthelet treft vlak voor het einde van het derde kwart doel. Apollo komt dichterbij en gaat dichterbij komen als Den Hollander ook deze keer goed is voor de afronding: 45-43. MBCA stond tien punten voor en ziet deze voorsprong weer verdwijnen. Op een belangrijk moment weet Hannah Mannaerts de pass te geven op Reijnen, die opnieuw toeslaat onder het bord. Apollo moet een nieuwe turnover incasseren na de steal van Annabel Vooijs, en via vrije worpen van Mannaerts heeft MBCA weer een kleine marge om het laatste kwart mee in te gaan: 51-44.

Gaat MBCA uitlopen? Of komt Apollo wederom terug? Tjien Fooh lijkt de laatste vraag te willen beantwoorden. Een tussensprint wordt ingezet als MBCA de bal verspeelt middels een loopfout. Opnieuw wordt Anna den Hollander onder de basket gevonden en weer met succes: 51-48. MBCA ziet Apollo weer terugkomen op de manier waarop Apollo het nieuwe jaar sterk is begonnen en door is gegaan. Maeve Leysner bewijst opnieuw haar waarde voor de bezoekers. Dankzij een sterke drive naar de basket weet ze gelijk te maken. MBCA komt niet tot haar spel en Apollo lijkt vleugels te krijgen. Leysner gaat omhoog en weer leidt dat tot een score voor de hoofdstedelingen. Apollo komt daarmee op voorsprong: 51-53. Een sterke tussensprint weten de bezoekers neer te zetten en daar komen nog twee vrije worpen van Daylisa Deul bovenop: 51-55. Apollo realiseert hiermee een 0-11 run en lijkt met nog 5:30 minuten te gaan de wens te vervullen om van de nummer twee in de onder 16 Eredivisie te winnen. Een opvallend moment vindt dan plaats: Maeve Leysner, een van de speelsters die voor de voorsprong heeft gezorgd, wordt gewisseld. MBCA weet dat het nog kan, dat ziet ook coach Sergio Blom. Er wordt gezocht naar Ranya Hnassay, die omhoog gaat en de fout meekrijgt. Ze weet hieruit één vrije worp te benutten, maar pakt daarna gelijk een steal en gaat sterk naar de basket: 54-55. De kansen zijn weer gekeerd, ook omdat Apollo opnieuw de bal verliest. Ivy Panka staat op nog maar drie punten, maar daar komt verandering in als zij met een drive naar de basket voor de voorsprong zorgt voor MBCA: 56-55. Apollo wil terugkomen, maar weet niet tot een schot te komen. Dat lukt wel Adriana Reijnen, die ook in de slotfase een sterke tussensprint inzet. Twee schoten van haar op de kop van de bucket vergroten de voorsprong tot vijf punten voor MBCA: 60-55. MBCA lijkt te ontwaken en op het juiste moment op te staan, en Apollo levert opnieuw de bal in. De thuisploeg maakt hier gebruik van, zeker als Panka op het belangrijke moment opstaat in de wedstrijd. Zes punten voor haar in de slotfase zorgen voor het realiseren van een 13-0 run. Deze run komt Apollo niet meer te boven, en zodoende pakt MBCA de overwinning met 64-55 in een wedstrijd waarin de laatste run de beslissende was.