BS Leiden onder 18 herstelt op tijd tegen Basketbal Academie Limburg

Gepubliceerd op 10 maart 2024 om 11:00

Een sterk verdedigend Basketbal Academie Limburg (BAL) uit Weert zette in de beginfase van de wedstrijd een sterke verdediging neer waar de thuisploeg BS Leiden het moeilijk mee had. Een zogeheten 'vier punten wedstrijd' kon uitmaken wie zich mocht mengen in de top drie van de onder 18 dames Eredivisie. In de laatste ontmoeting wist BAL met twee punten verschil te winnen, en in de eerste helft leek het erop dat dat opnieuw zou gebeuren. In de tweede helft kwam Leiden terug, en zelfs op een voorsprong van 13 punten. BAL kwam opnieuw terug, maar Leiden wist de winst intact te houden met 68-59.

De eerste sprint naar de basket wordt ingezet als Phileine Kneepkens haar snelheid gebruikt en met succes de eerste twee punten weet te verzilveren. In de eerste minuten heeft Leiden moeite de open ruimte te vinden, terwijl BAL aan de andere kant des te meer trefzeker is. Het is Marijn Overmars die via de drive en een driepunter het verschil vergroot naar 0-7. Leiden krijgt het moeilijk. Het is enkel Nuna Neumann die wat weet terug te doen, maar aan de andere kant komt BAL met opnieuw Overmars en een insnijdende Sem Abagi. De eerste 11 punten komen aan Leidse kant via Neumann, maar BAL heeft door het screen van Annefleur van Enschot de kans om 18 punten of meer te maken. Dat gebeurt als Mia Ranonjic gebruik maakt van het screen en BAL op 11-18 zet. Veel balverlies aan beide kanten is te kenmerken aan het eerste kwart. De spelverdelers aan Leidse kant Madeleine Smit en Maaike Dunnewold kunnen hun medespeelsters amper bereiken. Bij BAL is het opnieuw Overmars die scoort en al op negen punten komt in de wedstrijd. De bezoekers pakken daardoor een 13-20 voorsprong na het eerste kwart. Leiden komt moeilijk tot een goed aanval, al wil Norah Linger daar niet aan denken. Haar wendbaarheid onder het bord zorgt voor een score, een methode waardoor ze moeilijk is af te stoppen. BAL stelt daar het driepuntsschot tegenover, en wel via Phileine Kneepkens die voor een Limburgs exemplaar zorgt. Zij vergroot het verschil via haar schot. Aan de andere kant zorgt Dunnewold voor wat verweer. Leiden komt weer dichterbij, maar daar is vervolgens weer het driepuntsschot van Kneepkens die wederom raak weet te schieten: 17-26. Leiden neemt een time-out, aangezien BAL veel schoten van afstand weet te verzilveren. De bezoekers stevenen weer af op een voorsprong. Een ommekeer in de wedstrijd moet het geval zijn na de time-out. Daar begint het wel meer op te lijken. Nienke Luykx doorbreekt de tussensprint van de bezoekers met een rebound en afronding onder de basket. Daar gaat Neumann nog wat aan toevoegen als zij op een mooie manier bedient wordt door Dunnewold. Nu is het BAL dat een time-out neemt, en moet gaan zoeken naar de vorm die zij aan het begin van de wedstrijd hadden. Wederom lijkt dat succes te hebben. Er wordt weer als zodanig verdedigd dat Leiden wordt gedwongen tot balverlies. De bezoekers pakken via passes uit, en vinden Imke Schellekens voor het schot. Hetzelfde patroon wordt via Yana Wulms en Esra Hurkmans uitgevoerd waardoor BAL weer een voorsprong van tien punten pakt. Opnieuw moet Leiden in de achtervolging, en ook deze keer lijkt dat het geval te zijn. Maaike Dunnewold was daarvoor al goed voor meerdere assists. Dit keer is de andere point guard Madeleine Smit goed voor het vinden van de open speelster. Dunnewold verkleint het verschil via een driepunter, en via een and-1 van Luna Brouwer is het verschil nog kleiner. BAL levert door de snelle handen van Smit de bal in, en via Norah Linger is het verschil nog maar drie punten bij rust: 33-36.

Leiden ziet zichzelf terugkomen tot een achterstand van drie punten. Ze hervatten de rust ook gelijk goed als Dunnewold opnieuw naar de basket gaat. Het verschil is minimaal, en Leiden kan op voorsprong komen als BAL een loopovertreding begaat. Die voorsprong komt als Linger onder het bord met een sky-hook tevoorschijn komt. Samen met Neumann blijft de voorsprong daardoor intact, maar BAL komt op gelijke hoogte als Senna Janssen de rebound pakt en goed is voor de inlegger. De bezoekers willen het daar niet bij laten. Van Enschot pakt de aanvallende rebound en passt af op Sem Abagi die een and-1 weet te verzilveren. BAL komt daardoor weer op een voorsprong van drie punten: 44-47. Gaan de bezoekers weer naar een tussensprint uitlopen? Daar denkt Kim van Kempen anders over. Zij gaat naar de basket en weet goed af te ronden. Dat is een teken in de wedstrijd waarin Leiden met een tussensprint gaat komen. Op de manier waarop BAL deze meerdere keren in de wedstrijd had, zo is het de thuisploeg die zo'n zelfde tussensprint gaat opstrijken. Linger begint eraan met een drive naar de basket. Vervolgens pakt Tess Weenink de steal en is het Dunnewold die samen met Smit de sprint inzetten. Zowel in het geven van passes als in de afronding zijn ze goed voor een belangrijke inbreng. Een 13-0 run zorgt voor een stand van 56-47 na driekwart van de wedstrijd. BAL had een voorsprong van tien punten, maar staat met bijna hetzelfde aantal nu op achterstand. Zo'n achterstand wordt groter als Smit naar de basket gaat en voor 58-47 zorgt. Vervolgens is het Amy Bonis die de steal pakt en Linger die opnieuw onder het basket trefzeker is. Het verschil is dan al 13 punten voor Leiden, en dan wordt het heel moeilijk voor BAL om daar iets tegenover te stellen. Ze proberen het als zij weer steals weten te pakken vanuit hun verdediging. Donna Sanders wordt daarmee vrijgespeeld naar de basket, en Marijn Overmars gaat er weer aan staan om voor een tussensprint te zorgen. Het staat 60-53 voor Leiden, en Martine Schuivens pakt een belangrijke aanvalsrebound na de gemiste driepunter. Zij weet Nuna Neumann te vinden. Zij zou uiteindelijk op 20 punten eindigen in de wedstrijd. Voor je met je ogen kunt knipperen is Overmars alweer aan de andere kant met een and-1. BAL gaat er opnieuw in geloven bij een verschil van nog maar zeven punten. Leiden levert de bal opnieuw in, en de Weertse formatie gaat er weer vandoor. Overmars wordt gezocht en Overmars wordt gevonden: 62-59 met nog twee minuten te gaan. De juiste beslissingen; die maken nu het verschil voor één van de twee teams. Leiden levert opnieuw in, en BAL kan gelijk maken. Echter begaan zij de aanvallende fout waardoor het verschil drie punten blijft. Een nieuwe kans is dus aanstaande voor Leiden om uit te kunnen lopen. Dat gebeurt als Linger onder het bord weer goed is voor een score. Leiden had deze nodig: 64-59. BAL gaat weer zoeken naar Overmars. Zij staat op 17 punten, waarvan zeven in het laatste kwart. Echter is BAL niet zuinig met het balbezit, en dat is Leiden wel. In de laatste minuut weten zij de zege veilig te stellen als Luna Brouwer onder het bord een cruciale treffer maakt. Hierdoor kan BAL niet dichterbij komen, en winst BS Leiden met 68-59 waardoor zij zich op de derde plaats bevinden in de onder 18 Eredivisie.