Dames onder 21 van Basketbal Academie Limburg boeken indrukwekkende overwinning

Gepubliceerd op 19 februari 2024 om 09:00

Afgelopen zaterdag was een prachtige dag in sporthal Boshoven. Daar kwamen die dag drie teams van Basketbal Academie Limburg in actie: de dames onder 21, mannen onder 19 en de hoofdmacht van de mannen in de BNXT league. Alle drie de teams wisten hun wedstrijden te winnen na spannende slotfases. De onder 21 dames van BAL ontvingen Grasshoppers uit Katwijk in sporthal Boshoven, in afwachting van een intense wedstrijd tussen de twee ploegen. Wat volgde was een ware strijd op het basketbalveld, waarbij beide teams elkaar geen centimeter ruimte gaven, ook al begon BAL met een 17-4 voorsprong. Met wisselende voorsprongen en een nek-aan-nek race om de overwinning was het uiteindelijk BAL die met een krachtige eindsprint de overhand nam en de wedstrijd afsloot met een imponerende 70-60 overwinning.

Het balbezit is voor Basketbal Academie Limburg (kortweg: BAL) uit Weert na de rebound van Kiki Kooijman. Er wordt snel gehandeld in de aanval, iets wat beide teams aan het begin van de wedstrijd doen. De bezoekers, Grasshoppers uit Katwijk, zijn daarin goed voor de eerste score via een jumper van Floor van Duijn. Thuisploeg BAL zet daar Finley van Bree tegenover. Afgelopen seizoen had ze een kruisbandblessure opgelopen, en was het einde seizoen voor haar. Ze is gelijk goed voor een and-1 in de wedstrijd, en Eva Donker vervolgt met een mooie inlegger na de pass van Kooijman. Coach van BAL Koen van Gerwen wil dat zijn ploeg druk zet op de verdediging. Het werkt, want Grasshoppers staat al een tijdje op twee punten. BAL gaat halverwege het eerste kwart afstevenen op een 9-0 run via een driepunter van Kiki Kooijman. De verdediging heeft effect, getuige een mooi block van Marijn Overmars. Kiki Kooijman bewijst haar waarde als schutter, en schiet gelijk haar volgende driepunter erin: 12-4. Het verschil loopt op, zeker als Phileine Kneepkens goed is voor een mooie drive naar de basket. Coach Jos van der Laan wil dat Grasshoppers daar iets tegenover kan zetten, en neemt gelijk een time-out. BAL gaat echter door na de time-out, zowel in verdedigend als aanvallend opzicht. Kneepkens was al goed voor een drive, en gaat verder met een driepunter: 17-4. Grasshoppers komt dan opnieuw door met Floor van Duijn die het verschil middels haar inbreng verkleint naar zes punten. BAL begint meer balverlies te lijden, en de bezoekers maken daar gebruik van. De aanval loopt vloeiender, en voornamelijk Floor van Duijn weet het verschil om te buigen. De tweede helft van het eerste kwart is volledig voor Grasshoppers. Een drive van Pien Draisma zet Grasshoppers naast BAL, en Floor van Duijn is met een driepunter zelfs goed voor een 17-18 voorsprong voor de bezoekers na het eerste kwart: een 0-14 run.

BAL zet Finley van Bree weer in het veld, iemand met kracht en oog voor de drive naar de basket. Grasshoppers gaat ondanks dat gewoon door. Sibel Seyfidinova gaat omhoog voor het schot en scoort op de manier zoals ze dat het afgelopen seizoen namens Lokomotief Rijswijk deed. BAL gaat ondanks de run toch wat terug doen, en wel via de steal en drive van Eva Donker. Beide teams krijgen de bal er met moeite in. Een verwelkomende driepunter van Kooijman komt op een juist moment, haar derde in de wedstrijd. BAL komt beter in de aanval, en ook Eva Donker schiet er een mooie driepunter in: 26-22. Toch blijft Grasshoppers voorlopig bij. Isa Plug is goed voor een tegenaanval, maar BAL slaat weer toe met wederom Kooijman. Haar vierde driepunter betekent 29-22 voor de Weertse formatie. Waar Kooijman bij BAL productief is, is Floor van Duijn dat namens Grasshoppers. Wederom is de driepunter goed, en via de inbreng van Isa de Jong (zes punten op rij) staan de bezoekers met 30-33 voor.

De tweede helft begint met veel gemiste schoten aan beide kanten. Uiteindelijk is het Eva Donker die met een drive opent, en het schot van Grasshoppers weet te blocken. BAL is weer aan zet, en Finley Van Bree zoekt naar een manier om naar de basket te snijden. Twee keer lukt het haar op haar vertrouwde manier, en zet BAL op een 36-33 voorsprong. Na de time-out van Grasshoppers zoeken de bezoekers opnieuw naar Floor van Duijn, en wederom is het raak. BAL komt op dat moment aan bij het zetten van een mooie aanval. De bal wordt veelal rondgepasst, en weet uiteindelijk Donker te bereiken die onder het bord sterk is voor de afronding. Het spel gaat bij beide teams in hoog tempo. Toch gaat Grasshoppers verder, en via Floor van Duijn en Isa de Jong staat het 38-39 voor de bezoekers. Een puntje om puntje duel is het tot dan toe, en wellicht is dat een voorteken op wat komen gaat. Na de jumpers van Van Bree en Femke Roosendaal verandert dat niet. Van Bree minimaliseert het verschil via twee vrije worpen, en begint een stempel op de wedstrijd te drukken gedurende dit derde kwart. Zij en Marijn Overmars zetten BAL weer op een 46-45 voorsprong. Lang kan BAL niet van de voorsprong genieten, want opnieuw is het Floor van Duijn die over de verdediging heen schiet en scoort. In de laatste minuut levert dat een voorsprong op voor de bezoekers, maar Maaike van Veen past door naar de insnijdende Overmars die BAL weer de voorsprong geeft na driekwart van de wedstrijd: 48-47.

Een spannend laatste kwart gaan we tegemoet. Daarin is het Grasshoppers dat goed begint. Pien Draisma zet haar stappen naar de basket en maakt het sterk af. Beide teams blijven daardoor op een voorsprong of achterstand van één punt hangen. De volgende schoten van Grasshoppers treffen net geen doel, maar BAL scoort zelf ook niet. Wel pakt BAL meerdere aanvallende rebounds. Na veel kansen is het Eva Donker die haar poging verzilvert. Het is stuivertje wisselen, nu is het BAL die op voorsprong staat, maar Femke Roosendaal maakt dat weer ongedaan. Heen en weer gaat het met de voorsprong, ook in de volgende aanval. De BAL komt bij Eva Donker, en met een driepunter zet zij BAL weer op voorsprong: 53-51. Wie blijft er overeind? Het is Grasshoppers die weer wat doet. Na de rebound is het Evy de Jong die gelijk maar, waarna Van Veen de drive met succes afrondt: 55-53 met nog zes minuten te gaan. Grasshoppers scoort niet, en met een driepunter kan Marijn Overmars weleens het verschil maken. BAL staat vijf punten voor. Het kan een teken van de wedstrijd zijn waarbij de thuisploeg het verschil kan maken. Dat lijkt de gebeuren. Finley van Bree dribbelt naar de basket, houdt even in en gaat met succes omhoog. Marijn Overmars speelt een cruciale rol met meerdere aanvallende rebounds en een succesvolle inlegger. Haar inbreng is van groot belang, en draagt bij aan de voorsprong die inmiddels negen punten bedraagt. Grasshoppers probeert terug te komen. Isa de Jong gaat omhoog en doorbreekt de run van BAL via een jumper. Er zijn nog drie minuten te spelen, en BAL staat zeven punten voor. Eerder aan het begin van de wedstrijd gaf de thuisploeg in korte tijd nog een voorsprong van 13 punten weg. Finley van Bree laat het niet zo ver komen. Ze is sterk, en laat zien dat ze weer terug is. Ze gaat omhoog voor het schot. De bal twijfelt eventjes, maar verdwijnt uiteindelijk door de ring. Gelijk daaroverheen pakt ze de steal, en vergroot Van Bree de voorsprong naar 11 punten: 66-55. Hierdoor gaat BAL afstevenen naar een overwinning. Nog één keer is Isa de Jong goed voor een driepunter, maar het is Van Bree dat opnieuw goed is voor een sterke inlegger namens BAL. Hierdoor wint BAL met 70-60 van Grasshoppers en blijft daarmee bovenaan staan in de elite-B van de onder 21 Eredivisie.