BAL onder 19 loopt in de slotfase uit naar de overwinning op Triple ThreaT

Gepubliceerd op 19 februari 2024 om 13:00

Het tweede duel zaterdagmiddag in sporthal Boshoven: Basketbal Academie Limburg (BAL) mannen onder 19 tegen Triple ThreaT uit Haarlem. BAL domineerde aanvankelijk met een voorsprong van tien punten na de rust, maar Triple ThreaT liet hun veerkracht zien door sterk terug te komen en zelfs de leiding te nemen in de laatste acht minuten van het spel. Echter, een reeks driepunters van BAL gaf de doorslag, waardoor de thuisploeg uit Weert de overwinning veiligstelde met een eindstand van 74-66.

Bij de thuisploeg komt aan het begin van de wedstrijd een beweeglijke drive tot stand wanneer Troy Coenradie naar de basket gaat. Bij de nummer zes uit de Elite-A van de onder 19 Eredivisie, Triple ThreaT, vormt Evan van der Plas zoals steeds dit seizoen een gevaar. Ondanks het sterke begin van de thuisploeg gaat BAL verder met de driepunter vanuit de hoek van Nikola Varagic. Hij gaat zijn ploeg voor in de strijd, zeker na opnieuw een driepunter van hem: 12-11. BAL gaat door in de wedstrijd. Een nieuwe driepunter vindt plaats bij Bink de Goede, en via een steal van Coenradie staat BAL met 17-12 voor. Verder laat Triple ThreaT het niet komen. Zij gaan zich inzetten op beweeglijk spel, en via de driepunters van Savier Richardson en Jan Joseph is het verschil nog maar één punt in het voordeel van BAL: 21-20 na het eerste kwart.

Na zo’n tussensprint is het BAL dat weer uitpakt. Bink de Goede wordt gevonden onder het bord en geeft zijn ploeg weer wat ruimte. Opnieuw is het Triple ThreaT dat de driepunter weer vindt. Richardson schiet opnieuw raak, maar BAL valt niet stil. Een sterke periode van Kunle Afolabi breekt aan. Het spel gaat net als in het eerste kwart verder: BAL loopt uit, en Triple ThreaT komt terug, Nikola Varagic is opnieuw goed voor een driepunter, maar op dat moment gaat Triple ThreaT fouten afdwingen om vrije worpen te nemen. Evan van der Plas en Richardson verkleinen daarmee de achterstand tot vier punten bij rust: 41-37.

Bink de Goede met een driepunter vanuit de hoek

Voor BAL begint de tweede helft wederom goed. Zij weten via Troy Coenradie een aanval op te bouwen die goed uitpakt. Hij vindt Jerre Hilgeman onder het bord, en in de volgende aanval vergroot hijzelf de voorsprong voor BAL via een drive naar de basket: 46-39. Triple ThreaT probeert het, maar speelt zichzelf meerdere keren klem. Relja Varagic rondt beter af waardoor BAL een tussensprint maakt naar een voorsprong van 11 punten. Opnieuw komen ze niet van de bezoekers af. Ook dit keer komt Triple ThreaT sterk terug in de wedstrijd. Finian Herod houdt de hoop levend als hij naar de basket gaat en Triple ThreaT deze keer wel de gewenste uitgangspositie geeft. BAL gaat gehaast spelen en lijdt daardoor veel balverlies. Hierdoor ziet Triple ThreaT kansen om dichterbij te komen, en dat lukt. Evan van der Plas is sterk en behendig, en verkleint de achterstand naar vier punten na het derde kwart: 56-52.

Deze keer gaan de bezoekers door, en hervatten hun sterke aanvalsspel. Onder het bord is Herod sterk voor de eerste score. Het verschil is daardoor nog maar twee punten, en BAL weet de bal opnieuw niet secuur in bezit te houden. Een nieuwe kans is aanstaande, en wordt verzilverd door Finian Herod. Met een and-1 zorgt hij voor een voorsprong voor de bezoekers: 56-57. Verder wil BAL het niet laten komen. Hilgeman voorkomt dat in elk geval, en dankzij zijn inlegger kantelt de voorsprong weer richting BAL. Een score die meer dan welkom is, want Triple ThreaT mist hun volgende aanval. Een nieuwe kans om uit te lopen doet zich voor namens BAL. Het lukt wederom, want Nikola Varagic is goed voor zijn vierde driepunter: 61-57. Op dat moment ontstaat er een cruciale fase. Diezelfde Varagic krijgt een onsportieve fout. Het is zijn tweede in de wedstrijd, en dat betekent einde wedstrijd voor de schutter die daarvoor nog voor een belangrijke driepunter heeft gezorgd. Triple ThreaT pakt uit met deze kansen. Van der Plas gaat wederom op een behendige manier naar de basket, met succes. Het verschil is slechts twee punten, maar BAL houdt in de verdediging Triple ThreaT van scoren af. Belangrijk wordt het dan als Tobias Saat zijn inlegger onder de basket weet af te ronden. Met nog twee minuten voor tijd kan het nog alle kanten op bij een 68-64 voorsprong voor de thuisploeg. Weet de thuisploeg deze voorsprong vast te houden? Triple ThreaT mist in elk geval de lay-up onder het bord, en BAL gaat op zoek naar een nieuwe impuls. De bal gaat weer rond via Troy Coenradie. Het spel wordt opgezet, en komt in handen van Jesper Beelen. Hij gaat omhoog voor de driepunter, en op een belangrijk moment treft deze doel. BAL staat daardoor zeven punten voor, maar voor je met je ogen kunt knipperen is daar Herod die weer voor een lichte aansluiting zorgt. In de laatste minuut kan er nog van alles gebeuren. Elke goede beslissing is nu van belang. Voor BAL is het zaak om goed om te gaan met het balbezit. Via veel passes en bijna balverlies komt de bal bij Relja Varagic. Hij neemt het schot, en op een cruciaal moment treft deze doel: 74-66. De wedstrijd wordt daardoor beslist, en BAL pakt met deze 74-66 de derde overwinning op rij in de onder 19 Eredivisie.