BAL pakt glorieuze overwinning op Landstede Hammers in Thriller

Gepubliceerd op 19 februari 2024 om 16:30

Een fantastische comeback en een zenuwslopend einde zorgden voor een spektakelstuk in de ontmoeting afgelopen zaterdag tussen Basketbal Academie Limburg (BAL) en de Landstede Hammers uit Zwolle, het bezoekende team dat afgelopen week nog in en tegen Bakken Bears in Denemarken won. Met een onheilspellende 0-11 start leek BAL een moeilijke avond te krijgen, maar een ware wederopstanding bracht hen terug in de wedstrijd. Met driepunters als hun geheime wapen overtroffen ze de verwachtingen wederom, en grepen ze uiteindelijk de overwinning met een beslissende driepunter van Milhan Charles. Deze adembenemende 71-69 zege op Landstede Hammers bevestigt hun positie in de Domestic League, en laat eens te meer zien dat BAL een geduchte tegenstander is om rekening mee te houden.

De thuisploeg wordt gesteund door een druk bezocht sporthal Boshoven. Echter wordt er in de eerste minuten veel balverlies geleden, en zijn het de bezoekers uit Zwolle die sterk beginnen. Terrence Bieshaar bewijst zijn inbreng, en de international is gelijk goed voor de eerste twee driepunters namens de Hammers, beiden op assist van Jack Pagenkopf. BAL probeert het, maar mist een serie aan driepunters. De Hammers (spelend zonder hun Amerikaan Darius Quisenberry) gaan door, wederom met een assist van Pagenkopf op Noah Dickerson; de Amerikaan die de laatste wedstrijden goed is voor een double-double. Via spelverdeler Pagenkopf loopt Zwolle uit naar een 0-11 voorsprong. Pagenkopf is een ervaren Amerikaan bij de Hammers die eerder uitkwam in Kosovo, Turkije, Duitsland en ook uitkwam voor het Belgische Okapi Aalst. Een moeilijke start voor BAL, waardoor coach Radenko Varagić besluit om een time-out te nemen. Na vier minuten spelen komt het eerst punt op het bord voor de thuisploeg, namelijk een vrije worp van Noé Botuli. Toch weten de Hammers niet verder uit te lopen, en BAL pakt de kansen om dichterbij te komen. De eerste driepunter is aanstaande van Filip Branković, een jonge talentvolle Serviër die halverwege afgelopen seizoen ook al een imponerende indruk achterliet bij BAL, en besloot om dit seizoen te blijven. Een verwelkomende toevoeging, en na zijn driepunter pakt Armin Strojil de steal en passt gelijk naar de vrijstaande Branković die gelijk de tweede driepunter erin gooit: 9-14. BAL is weer terug in de wedstrijd, en vindt aanvallend een flow in de wedstrijd. Botuli is een speler die zijn moment afwacht, en naar de basket gaat wanneer hij de ruimte daartoe ziet. Hij aarzelt dan ook niet, gaat omhoog en verkleint de achterstand van BAL. Dat is een reden voor de coach Jean-Marc Jaumin om een time-out te nemen namens de Hammers. Het lijkt effect te hebben, want ze pakken gelijk uit met een volgende driepunter. Coen Stolk is een schutter, en bewijst dat met een snel schot van hem. De Hammers staan weer met acht punten voor, maar niet voor lang. Branković gaat deze keer naar de basket, en laat zien dat hij ook van dichtbij erg sterk is. Een afstandsbom schieten is wat ze bij BAL de laatste jaren goed onder de knie hebben. Sander Hollanders ging de Limburgse formatie tot voor kort al eens voor met het schieten van driepunters, en deze keer vinden zij Neil Masnic die vanaf de driepuntslijn voor 16-19 zorgt na het eerste kwart.

BAL doet weer helemaal mee na het eerste kwart, en denk maar niet dat het daar ook bij blijft. Een volgende talentvolle schutter meldt zich bij de driepuntslijn: Armin Strojil. Hij creëert zijn schot vanuit de dribbel, waarna hij op een snelle manier zijn driepunter met succes afwerkt: 19 gelijk. De Hammers weten geen grip te krijgen op het driepuntsgeweld van de Weertse ploeg. Strojil is weer aan de bal. Hij dribbelt opnieuw, stapt naar buiten en schiet weer raak vanaf de driepuntslijn. Dat betekent dat de eerste voor BAL in deze wedstrijd aanstaande is. De Hammers worden gedwongen tot geforceerde schoten, en dat leidt tot problemen bij de Zwolse formatie. BAL gaat er opnieuw aan staan, en pakt opnieuw uit met driepunters. Revelinio Tholel gaat omhoog en vergroot de voorsprong van de thuisploeg: 25-21. Opnieuw weet Zwolle niet tot scoren te komen, en BAL juist wederom met driepunter nummer vijf oprij. Deze keer is Masnic aan het kanon, waardoor de voorsprong zeven punten bedraagt: 28-21. Van een 0-11 achterstand klimt BAL naar een voorsprong van zeven punten. De Hammers willen daar iets tegenover zetten, en weten dat via Niek van der Plas voor elkaar te krijgen met een driepunter. Het lijkt een teken te zijn dat de bezoekers terugkomen in de wedstrijd. Terrence Bieshaar draait en keer onder de basket, en via een sky-hook verkleint hij de achterstand van de Hammers tot twee punten. De Hammers pakken daardoor weer een flow in de wedstrijd, maar BAL valt niet stil. Ze weten Noah Dickerson goed af te stoppen omdat Niels van Holst hem onder controle heeft in de verdediging. Noé Botuli gaat op zijn vertrouwde manier voor de drive naar de basket, en verzilvert een and-1 die weer voor ruimte zorgt. Zo houdt de ploeg van coach Radenko Varagić het overzicht over de spelers die op het veld staan. De bonus vrije worp van Botuli gaat er niet in, maar BAL pakt de aanvallende rebound. Een driepunter kan jackpot betekenen voor de thuisploeg, en ze komen er ook uit met een nieuwe driepunter, de derde driepunter van Masnic die voor een ruststand zorgt in het voordeel van vijf punten voor BAL: 35-30.

We zien dat beide teams om beurten een flow in de wedstrijd pakken. De Hammers begonnen met een 0-11 voorsprong, maar BAL kwam weer langszij tot 28-21. Met een ruststand van een verschil van vijf punten houdt dat de verhoudingen redelijk in evenwicht. De Hammers beginnen goed aan de tweede helft. Joël Ekamba gaat naar de basket en rondt eenvoudig af. Ekamba heeft het afgelopen seizoen gespeeld bij Circus Brussel onder coach Jean-Marc Jaumin. Hij weet dus wat hij kan, maar ondertussen vindt BAL een nieuwe driepunter. Masnic voelt zich natuurlijk goed na die flow in de eerste helft. Hij gaat gelijk door met zijn vierde driepunter. Het is een lekkere opsteker die de thuisploeg kan gebruiken. Het thema van deze wedstrijd staat voor 'Gold', aangezien ze in Rotterdam op prachtige wijze de Golden League hebben kunnen bezegelen. De Hammers lijden balverlies, en BAL gaat wederom opzoek. Masnic wordt gevonden, en hij aarzelt niet om weer voor de driepunter te kiezen. Tot vreugde van Boshoven treft ook zijn vijfde driepunter doel, en BAL gaat uitlopen naar een kleine kloof: 43-32. BAL stond eerst 11 punten achter, en nu 11 punten voor. De Hammers geven nooit op, ook nu niet. Over een maand zullen zij de tegenstander in de finale van de Basketball Cup zijn tegen Heroes Den Bosch. Via een nieuwe score van Ekamba is het verschil verkleind tot zeven punten. De Hammers zetten BAL klem in de mogelijkheden om onder het bord tot een sterke aanval te komen. Vanaf de driepuntslijn wil het ook niet lukken, en een nieuwe kans voor de bezoekers doet zich voor. De bal gaat rond, via snelle passes, en daarmee lijkt de score onder het bord te lukken. Echter is een goede stop van Elyjah Goss goed namens BAL, hoewel hij met vier persoonlijke fouten in gevaar gaat komen. BAL kan weer uitlopen richting een grotere voorsprong. Zoeken naar een schutter is wat ze ook nu doen, en wederom wordt Neil Masnic gevonden. Zoekend naar zijn zesde driepunter vindt hij ook deze keer met succes, wederom een afstandsbom voor hem: 48-38. De Hammers komen in moeilijkheden, en hebben nu een score nodig willen ze terug in de wedstrijd komen. Op het juiste moment wordt de schutter gevonden: Jack Pagenkopf met een driepunter. Hij verkleint de achterstand, maar de bal is alweer bij Neil Masnic. De hele hal zet zich schrap voor een nieuwe driepunter van hem, maar het gebeurt niet. In plaats daarvan kunnen de Hammers dichterbij komen. Net was Pagenkopf goed voor een driepunter, nu probeert de Tsjechische Michal Kozak het zelf, en met succes: 50-46. BAL ziet Zwolle dichterbij komen, en weet niet uit te lopen. De Hammers komen terug na de rebound en tip-in van Dickerson: 50-48 staat het dan na driekwart van de wedstrijd.

De hele zaal weet het al: het gaat aankomen op het allerlaatste moment van de wedstrijd. Slaat BAL toe, of komen de Hammers langszij? De laatste vraag lijkt aan het begin van het laatste kwart tot stand te komen. Neil Masnic gaat omhoog, maar zijn actie wordt afgefloten vanwege een loopovertreding. Coach Radenko Varagić is het daar niet mee eens, en krijgt een technische fout eroverheen. Dat betekent een vrije worp voor Coen Stolk die deze erin schiet. Het verschil is geminimaliseerd, en de Hammers kunnen op voorsprong komen als er een fout wordt gemaakt en Noah Dickerson vrije worpen mag nemen. Echter laat Dickerson de beide kansen liggen, en blijft BAL op een voorsprong van één punt. Een nieuwe kans doet zich voor om uit te lopen. Moet het een driepunter zijn? Revelinio Tholel lijkt daarop gericht te zijn, maar hij ziet ruimte om naar de basket te gaan en haalt tot vreugde van heel Boshoven verwoestend uit met een enorme dunk. Dat kan de ploeg weer wat veerkracht geven, maar aan de andere kant doet Dickerson hetzelfde. Echter laat hij zich uiten richting de tegenstander na deze actie, en krijgt er gelijk een technische fout overheen. Eén vrije worp voor Strojil is goed, maar Coen Stolk doet aan de andere kant hetzelfde. BAL staat twee punten voor, maar de Hammers hebben balbezit. Ze kunnen gelijk komen, of op voorsprong met een driepunter. Ekamba gaat voor de optie om op voorsprong te komen, en schiet met succes raak: 55-56 voor Landstede Hammers met nog zeven minuten te gaan. Het worden zeven spannende minuten, met kansen voor beide partijen. Ekamba schoot net de bezoekers op een voorsprong met een driepunter, maar Tholel denkt 'dat kan ik ook', en geeft met een driepunter de voorsprong weer terug aan BAL: 58-56 en 60-56 als even later Strojil goed is voor twee vrije worpen. Het is weer aan de andere kant de Hammers die terug kunnen komen. Dat gebeurt via Coen Stolk die een flow heeft gevonden in deze fase van de wedstrijd. Het verschil is twee punten, en dus heeft het er alle schijn van dat de wedstrijd gaat eindigen in een thriller. Wederom zoekt BAL naar de kansen rondt de driepuntslijn. Strojil dreigt alweer met het schot, maar het is Masnic die aanlegt voor drie punten. Zijn zevende driepunter in de wedstrijd is goed voor een belangrijke 63-58 voorsprong. Op dat moment komt Masnic op 21 punten, allemaal vanaf de driepuntslijn. Tijden van vroeger lijken naar voren te komen in Boshoven. Mark Hill, Brian Fair, Dolf Duijvelshoff, Omar Sneed, Nick Stapleton, Rod Earls, Thomas Dreesen, Ivan Simic en nu Masnic; één van de spelers met een verleden in Weert die meer dan zeven driepunters hebben weten te verzilveren in een wedstrijd. De driepunter brengt BAL naar de gewenste positie. De Hammers missen het schot, en BAL kan verder uitlopen. Een inlegger van Elyjah Goss zou 65-58 betekenen, maar hij mist een kans voor open doel. Aan de andere begaat Tholel een onsportieve fout waardoor Noah Dickerson namens de Hammers vrije worpen mag nemen. Vlak daarvoor miste hij alle twee de vrije worpen, maar deze keer niet. Het verschil is drie punten, en Zwolle heeft ook het balbezit. Deze kans wordt goed benut, want in plaats van 65-58 zorgt Coen Stolk met een floater voor 63-62, een verschil van één punt en Tholel levert de bal gelijk in. De Hammers kunnen op voorsprong komen, maar Armin Strojil pakt op zijn beurt eveneens een steal. Met nog drie minuten te spelen krijgt Noé Botuli de kans om vanaf de vrije worp lijn het verschil te vergroten. Beide kansen worden benut, en Zwolle is er weer vandoor om gelijk te kunnen maken. Tim Hoeve gaat omhoog voor de driepunter, maar hij mist. Een belangrijke rebound wordt gepakt door Tholel. Het is zoeken naar een schutter, en dat wordt wederom Armin Strojil. Hij stapt opnieuw naar buiten om voor de driepunter te gaan. Ook deze keer valt het schot: 68-62 voor BAL in de laatste twee minuten. Een nieuwe overwinning is aanstaande, zo lijkt het. Eerder werd er op zaterdag in Boshoven gewonnen door de onder 21 dames en door de onder 19 mannen, dus de BNXT formatie kan de sensatie compleet maken. Maar dan moeten ze wel Noah Dickerson afstoppen, en dat gebeurt niet. De eerste inside treffer wordt verzilverd, en een paar seconden later doet hij dat opnieuw. Zo staan de Hammers nog maar twee punten achter in de laatste minuut. BAL heeft een score nodig om de voorsprong intact te houden. Revelinio Tholel gaat omhoog voor het schot, eventjes daarvoor trof zijn driepunter nog doel. Nu mist hij het schot, en de Hammers gaan op jacht om gelijk te maken of op voorsprong te komen. De bal komt in de hoek bij Coen Stolk die in zijn element is en de driepunter afvuurt. De Zwolse bezoekers weten het, deze gaat raak. Het gebeurt, en zo staan de Hammers met nog 48 seconden te gaan met 68-69 voor en neemt coach Radenko Varagić een time-out. Het is wellicht de laatste kans om nog voor een ommekeer te kunnen zorgen. Het spel gaat verder, met BAL in balbezit. Zij gaan zoeken naar een nieuwe kans om op voorsprong te komen. Komen ze tot een goed schot? Of is het Zwolle dat in de laatste minuut de overwinning gaat pakken in Weert? De bal gaat rond, en dat moet snel gebeuren want er is niet veel tijd over. In de hoek vindt Filip Branković het 19-jarige Franse talent Milhan Charles. Hij gaat omhoog voor de driepunter, en Boshoven ontploft werkelijk wanneer deze bal door het netje verdwijnt: 71-69. Er zijn nog tien seconden te gaan, en de Hammers zijn in balbezit. Een kans op een verlenging komt er niet, daarvoor heeft BAL de verdediging onder de basket dichtgehouden. Er wordt naar buiten gepasst, naar Jack Pagenkopf. Hij gaat in de buzzer omhoog voor het schot. Mocht deze bal raak zijn, dan pakt Zwolle de 71-72 overwinning. De bal gaat richting de ring, Boshoven is stil want valt deze bal of niet? Deze bal valt niet, en zo is de sensatie in Boshoven compleet bij het einde van de wedstrijd. BAL wint van Landstede Hammers met 71-69 en gaan over twee weken beginnen aan de Golden League van de BNXT League. In Boshoven wordt Filou Oostende op zaterdag 2 maart opgewacht, de veelvoudige Belgische kampioen. Inmiddels is het dit seizoen bewezen dat BAL tegen welke tegenstander dan ook een mooie wedstrijd kan neerzetten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.