Almere Pioneers op tijd wakker tegen Heroes Den Bosch

Gepubliceerd op 3 maart 2024 om 10:30

Bij een voorsprong van meer dan 20 punten vlak voor rust leek het duidelijk: de mannen van Almere Pioneers onder 14 zouden afstevenen op een ruime overwinning tegen de bezoekers Heroes Den Bosch. Niets was minder waar. Na rust wist Heroes de thuisploeg ruim vijf minuten van scoren af te houden, en maakte zelf een mega run tot gelijke hoogte. Daarna kregen de bezoekers nog genoeg kansen om de voorsprong te vergroten, maar dat gebeurde niet. Pioneers stelde orde op zaken dankzij een aantal belangrijke rebounds en drives naar de basket. Dankzij een 78-69 overwinning is Pioneers zeker van een plek in de Final 8.

De bezoekers openen de wedstrijd met een driepunter van Tijs Janssen, maar vervolgens nemen Pioneers het over. Joël Fraser wordt gevonden, iemand die beweeglijk naar de basket is of voor het schot kan zorgen. Met een driepunter zorgt hij voor het eerste verweer van de thuisploeg, die vervolgens doorgaat met een sterke Mike Eisink. Zowel vanaf de driepuntslijn als onder de basket is hij in zijn element, en vergroot hij de voorsprong al gauw naar 10 punten: 14-4. Bij Heroes stapelen de problemen zich al vroeg op, en Pioneers gaat door. Niels Lunstroo pakt meerdere rebounds, en via een sterke pass van Stijn Schaap wordt Thomas Nieuwenhuizen gevonden die onder de basket het verschil vergroot vanaf de driepuntslijn. Schaap is een echte spelverdeler, en laat dat in de volgende aanval andermaal zien. Zijn controle over de wedstrijd zorgt voor een nieuwe score voor de insnijdende Mehrshad Tatari. Het verschil is dan al 15 punten, maar verder wil Heroes Den Bosch het verschil niet laten oplopen. Ege Sener is wendbaar naar de basket toe en bewijst zijn waarde voor de bezoekers. Als ook Ayman Jonkers en Bjorn Piqué hun weg naar de basket weten te vinden, eindigt het eerste kwart met 25-14. Hoewel Heroes voor verweer zorgt, weten ze in het tweede kwart niet dichterbij te komen. Daarvoor heeft Pioneers PJ Hakvoort in stelling gebracht. Zijn lengte en kracht onder de basket maken het verschil in aanvallend en verdedigend opzicht. Het verschil loopt opnieuw op naar een groter verschil via de driepunter van Fraser: 34-15. Heroes neemt een time-out, want het verschil is opnieuw erg groot. Om een grotere achterstand te voorkomen doet Parker van der Holst wat terug via een mooie beweging naar de basket. Samen met Mats van Driel en Tijs Janssen is het verschil weer kleiner, en vindt Heroes opnieuw een impuls om toe te slaan. Het probleem voor de bezoekers is alleen dat als zij terug lijken te komen dat Pioneers weer antwoorden heeft. De inbreng van Mike Eisink dankzij opnieuw een pass van Schaap is goed voor een groter verschil. Eisink is in zijn element, en wil dat weten ook. Zijn sterke afrondingen onder het bord zorgen voor 45-24. Heroes mag er opnieuw aan staan, en doet dat. Pepijn de Greef vindt zijn schot vanaf de driepuntslijn, iets dat een teken is om terug in de wedstrijd te komen. Een tussensprint in het voordeel van Heroes is in de maak, waarbij de passes van Janssen goed aankomen. Een pass naar Siem Kruiper en Rens Heesakkers gaat ervoor zorgen dat de bezoekers weer wat hebben om in te geloven. Bij een ruststand van 50-37 is dat ook het geval.

De thuisploeg heeft het vlak voor rust moeilijker gekregen in de aanval, en Heroes gaat dan ook de aanval van Pioneers op slot gooien. Ze openen de tweede helft via een drive van De Greef. Pioneers komt niet tot een goed schot en gaat forceren. Dit forceren leidt tot balverlies, en bij Den Bosch begint het duo Tijs Janssen en Bjorn Piqué goed in de wedstrijd te komen. Piqué is goed voor 50-41 via een drive naar de basket. Het verschil is binnen de 10 puntengrens, en Pioneers lijdt weer balverlies. Heroes valt niet stil, en pakt uit via een and-1 van Tijs Janssen. Het verschil is nog maar zes punten, en Pioneers verliest de controle over de wedstrijd. Een loopovertreding leidt tot opnieuw balverlies. Ook nu komt Heroes dichterbij. Bjorn Piqué is op dreef, en weet weer gelijk te maken middels een drive naar de basket: 50-50. Het is in één keer weer een wedstrijd. Pioneers heeft nu een score nodig, maar lijdt weer balverlies. Daardoor kunnen de bezoekers op voorsprong komen. Piqué gaat opnieuw omhoog, even daarvoor betekende dat een score, maar nu mist hij. Ze houden wel het balbezit, maar de driepunter gaat ook deze keer mis. Pioneers heeft een nieuwe kans. Al vijf minuten hebben ze niet weten te scoren, en komen dus nu in moeilijkheden. Joël Fraser is aan de bal, gaat richting de basket en scoort de eerste twee punten voor Pioneers na rust. Heroes mist, en Pioneers kan verder uitlopen. PJ Hakvoort houdt het op één vrije worp, en aan de andere kant slaat Mats van Driel bij Heroes alweer toe via een driepunter: 53 gelijk. Zijn het de bezoekers die opnieuw de wedstrijd gaan overnemen? Ze weten het Pioneers erg lastig te maken, maar Stijn Schaap gaat naar de basket om op een belangrijk moment onder het bord te scoren. Wellicht is de thuisploeg weer in de wedstrijd, want ze houden Heroes van scoren af. Iemand die bij Pioneers wel weet te scoren is Hakvoort die voor 58-53 zorgt na het derde kwart. Wellicht is dat het teken voor een nieuwe voorsprong die kan worden uitgebouwd. Hakvoort wil dat in elk geval weten. Hij opent het laatste kwart met een sprong naar de ring om af te ronden. Heroes krijgt het opnieuw moeilijk met Hakvoort en Fraser in de verdediging. Deze twee breiden de voorsprong weer uit naar 11 punten, maar Heroes valt niet stil. Piqué scoort weer. Het is een belangrijke voor Heroes. Fraser gaat omhoog, maar scoort deze keer niet. Heroes krijgt een nieuwe kans om dichterbij te komen. Tijs Janssen zoekt de driepunter, en Tijs Janssen scoort. Er is nog hoop voor de bezoekers: 64-58. Pioneers lijkt het weer moeilijk te krijgen. Ze maken veel persoonlijke fouten waardoor Heroes vrije worpen mag nemen. Het probleem is echter dat de bezoekers op dat moment veel kansen laten liggen. Van de acht vrije worpen die zij krijgen gaan er maar twee raak. Heroes had praktisch gelijk kunnen komen, maar de scores van Thomas Nieuwenhuizen en Mike Eisink maken die mogelijkheid ongedaan. Het verschil loopt weer op, en Heroes kan niet meer dichterbij komen. Adriaan van Iersel zorgt met een drive naar de basket voor de eindstand. Almere Pioneers wint met 78-69 van Heroes Den Bosch en stelt daarmee deelname aan de Final 8 in de onder 14 Eredivisie veilig.