1 tegen 1 met Finley van Bree

Gepubliceerd op 16 augustus 2022 om 08:30

Scoren, hard verdedigen en nog meer scoren. Dat is het spel van Finley van Bree, een van de grote talenten namens Basketbal Academie Limburg in Weert. Haar voorbeeld is Kiki Fleuren, eveneens een talent uit Weert. Met deze vaardigheden volgt ze haar voorbeeld op, en zal ze op nog veel meer fronten gaan schitteren en inspireren! Foto: Fiba Europe

1.  Introduceer jezelf eens, wie ben jij?

“Ik ben Finley, 17 jaar en ik speel al heel lang bij BAL in Weert. Daar ben ik zeker opgegroeid met de jaren. Ik zit in België op school, iets wat niet veel spelers hier doen.”

2.  Hoe ben je begonnen met basketballen?

“Ik ben met mijn broer altijd meegegaan naar basketbaltrainingen. Daar trok ik altijd zijn tenue aan om te zeggen dat ik later ook ga basketballen. Sinds dat moment heb ik het nooit meer losgelaten!”

3.  Wat voor type speelster ben jij?

“Je kan mij vergelijken met iemand die vroeger altijd gelijk door ging voor een actie zonder te remmen. Nu wil ik uit een aanval halen wat eruit te halen valt, wat tot een score kan leiden via een drive naar de basket.”

4.  Wat maakt het dat Kiki Fleuren jouw voorbeeld is?

“Ik kijk vaak naar wedstrijden van de dames van Den Helder Suns. Kiki Fleuren is echt een geweldige speelster! Zij heeft ook hier in Weert gebasketbald. Ik vind het geweldig hoe ze speelt, en ik hoop net zo goed te worden als zij!”

5.  Je zit in België op school. Hoe combineer je dat met basketballen in Weert?

“Meestal train je hier ’s ochtends en ’s avonds, maar doordat ik hier in België op school zit hebben ze gezegd dat ze de ochtendtrainingen weg halen en ik op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag middagtrainingen moet gaan doen. Alleen wordt het volgend jaar serieuzer, dus worden de ochtendtrainingen ook belangrijker. De academie heeft geen connecties met mijn school waardoor ik briefjes moet regelen om vrij te krijgen. Dat is lastig, aangezien ik in België geen topsportstatus in Nederland heb.”

6.  Hoe was het om in het begin te basketballen in Weert?

“Zeker spannend, om ook eerst te beginnen met wedstrijden spelen. Ik vond het superleuk, omdat ik daar echt steeds beter werd. Ik begon bij onder 14 met de jongens op Eredivisieniveau te spelen. Bij onder 16 kwam Jorrick Creighton naar BAL en kregen we een succesvolle meidenlijn in Weert.”

7. Hoe was landelijk niveau in het begin voor jou?

“Heel zwaar! Tegen jongens spelen is sowieso zwaar, maar daar heb ik heel veel van geleerd. Ik ben zo steeds weer gaan doorspelen zoals ik dat bij de jongens deed. Het was heel leuk!”

8.  Je bent afgelopen seizoen goed geweest voor bijna 30 punten per wedstrijd. Hoe heb je dat zo weten te ontwikkelen?

“Het heeft vooral te maken met doorgaan en strijden voor elke kans. Natuurlijk voelde het heel spannend om de stap naar de meiden te maken, maar met zulke prestaties gaat het mij echt goed af op dit moment.”

9.  Hoe zou je het seizoen en jouw huidige team omschrijven?

“Als team hebben we een sterk seizoen gespeeld ondanks veel blessures. In de top vier kan je de finale bereiken, en als team hebben we zeker laten zien wat wij kunnen, mede in de bekercompetitie. Triple Threat is een enorm sterk team. We hadden daar eerder van gewonnen, maar in de finale waren zij te sterk. Al met al is het een goed seizoen geweest, en kunnen we nog veel meer groeien!”

10.  Met deze gemiddelden zullen ze wel blij zijn om je bij de Orange Lions te selecteren toch?

“Ja, ik heb altijd gehoopt om dit jaar de stap te zetten om bij de Orange Lions onder 18 te spelen, en het is gelukt! Het was een wens om lang naar uit te kijken. We redden het in de kwartfinale niet tegen Servië, maar we hebben ook goede wedstrijden gespeeld. Hopelijk zal ik nog zo’n Europees jeugdkampioenschap meemaken in de toekomst!”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.