Sophie van Hoof: van Kaapstad naar vaste waarde in België

Gepubliceerd op 17 augustus 2022 om 08:30

Bij Phantoms Boom is de 19-jarige Sophie van Hoof al een tijdje een sterke kracht, maar toch is ze niet in België begonnen met basketballen. In Kaapstad kwam het allemaal voor het eerst op haar af, en in België greep ze alle kansen die er waren om sterker te worden. Zie hier eens: een sterke schakel namens Phantoms Boom!

Het eerste basketbal moment in Kaapstad

Waarom was Sophie destijds eigenlijk in Kaapstad? In elk geval begon voor haar het avontuur dat ze nog steeds aangaat. “Mijn vader werkte vaak in Afrika, waardoor wij mee verhuisd zijn naar Kaapstad,” vertelt Sophie. “Op school ben ik daar begonnen met basketballen en voetballen. Na school gingen we een uurtje basketballen, en af en toe waren er wedstrijden tussen scholen onderling. Toen in Kaapstad wist ik nog niet veel van basketbal, dus ben ik het steeds meer online gaan volgen. De eerste speler waar ik naar opkeek was Stephen Curry. Destijds ben ik veel wedstrijden gaan volgen van de Golden State Warriors.”

Van Tweede Landelijke naar Eerste Klasse

Toch kwam er een moment waarop Sophie weer terug ging naar België. Zou ze basketbal ook weer mee terugnemen? “Toen we weer terug gingen naar België moest ik kiezen tussen basketbal of voetbal. Basketbal was mijn eerste keuze, en zodoende ben ik in Leuven begonnen met basketballen. Daar ben ik op een gegeven moment Tweede Landelijke gaan spelen. Ik ben redelijk competitief, dus als ik net zo goed wil worden als mijn medespelers en tegenstanders doe ik er alles aan om dat te realiseren. In Leuven merkte ik dat het echt serieuzer werd. Ik ben mij daar steeds meer gaan specialiseren op één positie. Doordat ik redelijk groot ben, ben ik meer een power forward en ben ik meer onder de basket gaan spelen.”

Sterker geworden bij Boom

Inmiddels speelt Sophie al enkele jaren bij Boom waar ze de competitie in Eerste Landelijke en Topdivisie combineerde. Ze is steeds meer gewend geraakt aan de manier van spelen op het hoogste niveau. “Komend seizoen wordt het mijn vierde seizoen in Boom, en in Eerste Klasse. Het was heel indrukwekkend om in het begin op het hoogste niveau van België te spelen. Je leert diverse plays kennen, en speelt ineens ook met buitenlandse spelers in de competitie. Tijdens het eerste jaar hadden we Brittany Starling in het team, iemand die op dezelfde positie als ik speelde. Hierdoor zie je direct dat Eerste Klasse enorm anders is dan Tweede Landelijke, maar enorm leuk! Het heeft mij echt gevormd tot een speelster die ik nu ben.”

Ook speelde Sophie in seizoen 2020-2021 EuroCup. Het was een bijzonder moment om basketbal eens vanuit een andere hoek te bekijken dan enkel in België. “We moesten spelen tegen Reyer Venezia, Landerneau Bretagne en Fribourg Basket. Deze ploegen stonden zoveel verder dan wij, maar we hebben tegelijkertijd veel geleerd. Het was enorm tof om zoiets mee te maken!”

De drang om steeds sterker te worden

Het gaat Sophie dus goed af allemaal. Daarbij is ze pas 19 jaar, en heeft ze dus nog veel potentie en gelegenheid om nog sterker te worden. “Aangezien ik al een aantal jaar in Top Division 1 speelde wist ik hoe het spel gespeeld moest worden. Met de wedstrijden heb ik steeds meer kansen gekregen, en wat ik vooral merkte is dat wij als team steeds meer gegroeid zijn. Ik ben de coach enorm dankbaar voor alle ervaringen die ik nog steeds mag opdoen!”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.