Sparta Laarne boekt als collectief een prachtige overwinning op BC Cobras

Gepubliceerd op 10 december 2023 om 09:30

Dit jaar is de B-ploeg van Sparta Laarne gepromoveerd van de 2e Landelijke naar de 1e Landelijke competitie. Daarin was het in het begin zoeken naar wat voor competitie het is, maar inmiddels zijn ze goed aangelegd aan het niveau. Dat getuigt zeker de overwinning die zij hebben geboekt op één van de topploegen uit de 1e Landelijke: BC Cobras Schoten-Brasschaat. De bezoekers uit Schoten-Brasschaat doen het heel goed in deze competitie. Ze zijn medekoploper in de competitie, en hebben een ploeg bestaande uit sterke inside speelsters en behendig spel. Sparta Laarne wist in hun thuisduel hun snelheid en trefzekerheid te handelen, en bleven koel en zuinig in de slotfase. Cruciale rebounds van onder meer Annelien Depauw en Eveline Plaquet waren enorm belangrijk, net als de trefzekerheid van Kato Buysse en Nore Struyve. Als collectief, met alle speelsters, wist de thuisploeg in Laarne te zorgen voor een prachtig slot. Een 70-60 overwinning voor Sparta Laarne kwam op een geweldige manier tot stand.

Beide ploegen spelen op snelheid in de beginfase van de wedstrijd. Margaux Schepens kiest namens Laarne voor de sprint naar de basket om via links af te ronden. Via dezelfde methode komt Bo Rombout naar de ring en bezorgt haar ploeg de voorsprong, waarna Nore Struyve net zoveel succes vindt richting de basket. Het samenspel verloopt in de eerste drie minuten succesvol, en Sparta maakt het Cobras lastig in de verdediging. Bo Rombout pakt meerdere steals waardoor Sparta vaker in balbezit komt. De bezoekers proberen het toch, en onder het bord is het Caro Apers die wat terug doet onder het bord: 8-6. Via een sterke Lise Maertens staat het gelijk, en heeft zij al zes punten achter haar naam staan met haar sterk spel onder het bord. Toch is de thuisploeg trefzeker via voornamelijk Nore Struyve die haar kracht in het eerste kwart waarmaakt. Cobras laat het er niet bij zitten, en komt via een driepunter van Heleen Adams op een 13-15 voorsprong. Zo blijven beide ploegen in het begin dichtbij elkaar. Juist vanwege de persoonlijke fouten van Cobras komt Sparta veel op de vrije worp lijn te staan. Daarin is Kato Buysse goed voor een nieuwe Laarnse voorsprong, en via de aanvallende rebound van Annelien Depauw ontstaan er nieuwe kansen. Deze kansen blijven bij een 16-15 tussenstand voor Sparta Laarne na het eerste kwart. Twee speelsters zijn goed op schot in het eerste kwart: Struyve namens Sparta en Maertens aan de kant van Cobras.

Ook in het tweede kwart gaat Struyve verder met waar ze in het eerste kwart is geëindigd. Haar driepunter vergroot de voorsprong voor Sparta Laarne, maar gelijk daarna zien ze Cobras dichterbij komen. De problemen ontstaan vanwege het vele balverlies dat wordt geleden. Coach Michel Jespers van Sparta besluit dan ook gelijk een time-out te nemen. Ruim drie minuten komen beide teams niet tot scoren, en blijft de stand 19-19. Daar komt verandering als Eveline Plaquet de aanvallende rebound pakt en na een lange tijd Sparta in scorende positie brengt. Datzelfde wordt aan de andere kant ook gedaan via een boogbal van Adams. In aanvallend en verdedigend opzicht doen beide teams elkaar na als het gaat om turnovers en scoren op hetzelfde moment. Cobras gaat door in de aanval. Ze nemen de tijd om rustig in te houden en een openstaande speelster te vinden. In dit geval zijn dat Emilie Beaujean en Lise Maertens die de bezoekers op 21-25 zet. Ook deze keer komt Sparta terug in de wedstrijd. Vrije worpen van Plaquet en een jumper van Buysse betekent 25 gelijk. De voorsprong wisselt over en weer. Bo Van Ham is onder het bord goed voor een mooie sky-hook, maar aan de andere kant is het Kato Buysse die vlak voor rust Sparta met een driepunter op een 30-28 voorsprong zet. Vlak voor rust wordt er balverlies door Sparta geleden, en is het Heleen Adams die de stand bij rust op gelijke hoogte zet: 30-30.

Gelijk na rust begint Sparta weer beweeglijk zoals aan het begin van de wedstrijd. Nore Struyve is snel en gaat achter elke rebound aan. Dit leidt tot een and-1 en gelijk daar achteraan vrije worp die Sparta op 34-32 zet. Struyve laat het daar niet bij zitten. Ze pakt gelijk de steal en verzilvert een nieuwe drive naar de basket. Cobras gaat hetzelfde doen, en vindt daarbij Bo Van Ham die al meerdere keren trefzeker is geweest. Zo ook nu, maar Sparta weigert stil te vallen. Kato Buysse heeft een snel schot in haar arsenaal, en bewijst dat met een machtige driepunter: 39-34. Sparta lijkt afstand te namen, en loopt dankzij Freija Huys uit naar een voorsprong van zeven punten. Het schot valt nu aan beide kanten: de driepunter van Margaux Schepens van de kracht onder de basket van Lise Maertens aan de kant van de bezoekers. Beide ploegen blijven in de buurt van elkaar, en Cobras heeft kans om dichterbij te komen. Dat lukt via de rebound en de inlegger van Heleen Adams: 44-42. Annelien Depauw zet met vrije worpen Sparta op een verdere afstand, en het verschil kan daarmee groter worden. Daarvoor wordt gezocht naar het afstandsschot, en die wordt gevonden via Freija Huys. Beide teams blijven bij elkaar, in een geharde strijd waarin de één de ander voorlopig niet laat uitlopen. Kato Buysse dreigt weer met de driepunter, maar zet via vrije worpen het verschil op vijf punten. De coach van Cobras Eddy Maertens besluit een time-out te nemen omdat Sparta steeds het voordeel lijkt te nemen. In deze fase is het ook Annelien Depauw die voor haar ploeg een belangrijke schakel is in de vorm van de rebounds. Een driepunter van Nore Struyve betekent opnieuw een voordeel van acht punten voor Sparta Laarne: 52-44. Cobras komt moeilijk tot scoren, en het is Depauw die weer een rebound pakt (haar achtste) en via een backdoor drive het verschil nog groter zet. Sparta werkt een sterk derde kwart af, waarbij Depauw al op tien rebounds komt. Haar effort geeft Sparta Laarne de gewenste marge na het derde kwart: 54-45.

Gelijk toeslaan, dat wordt nu belangrijk voor de bezoekers. Dat gebeurt via een and-1 van Jade Hollants. De bezoekers zijn weer in de buurt, maar een schot van Cobras wordt geblokt door Eveline Plaquet. Dat stelt Bo Rombout in staat de voorsprong van Sparta te vergroten, en dat gebeurt met één vrije worpen. Sparta weet het schot van afstand nu een stuk moeilijker te vinden, maar houdt via steals Cobras van scoren af. Plaquet pakt cruciale rebounds die het verschil acht minuten voor tijd intact houdt, maar Maertens scoort wederom: 56-50. Komt de thuisploeg weer tot scoren? Cobras houdt de verdediging strak zodat de Sparta niet bij de ring kan komen. Op dat moment komt Eveline Plaquet met een belangrijke jumper namens Laarne, net geen driepunter, maar wel twee lekkere punten: 58-50. Sparta lijkt de ring weer te vinden. Marie Derre sprint naar de ring en zet het verschil op tien punten voor Sparta. Vijf minuten voor het einde lijkt Sparta het voordeel te hebben. Voorlopig denkt Heleen Adams daar anders over, en verkleint het verschil via vrije worpen. Caro Apers is behendig, en geeft Cobras nog hoop: 61-54. Het is nog altijd een wedstrijd, maar Sparta verzilvert via Bo Rombout een cruciale and-1 die voor 64-54 zorgt. Sparta lijkt de wens te vervullen om te winnen. Plaquet komt al op acht rebounds, en houdt Cobras van scoren af. Sparta behoudt daarmee de marge, en gaat winnen met 70-60. Reboundend en in verdedigend opzicht hebben ze de wedstrijd klaar weten te spelen, en een belangrijke overwinning weten te pakken in de 1e Landelijke competitie.