BV Hoofddorp onder 16 2 wint van Flying Oost na een curieuze slotfase

Gepubliceerd op 5 april 2023 om 12:00

Als je denkt dat je twee punten achter staat met nog een paar minuten te gaan, maar die achterstand van twee punten wordt op een onverklaarbare reden een achterstand van vier punten; hoe ga je daarmee om? Dat overkwam de dames van het onder 16 2 team van BV Hoofddorp tegen Flying Oost. Tijdens een time-out werd bij een stand van 41-39 twee punten erbij geteld zonder score van Flying Oost waardoor het 43-39 werd. Dit bij elkaar leidde tot een onnodige verlenging na 40 minuten spelen. In deze verlenging kwam Hoofddorp met 48-50 voor te staan. In de laatste 20 seconden was de bal bij Romy Wesselius die op het belangrijkste moment koel en zuinig bleef en met een fantastische jumper de overwinning voor de bezoekers uit Hoofddorp bezegelde met 50-52.

In het eerste kwart moet Hoofddorp het doen met een strakke verdediging die Flying Oost neerzet. Dat zorgt voor vastlopende aanvalssystemen en bij de thuisploeg voor een tussensprint dat wordt ingezet door Evi Taminiau. Zij gaat gelijk door namens Flying Oost en vergroot daarmee het verschil. Hoofddorp probeert het, maar krijgt de bal met geen mogelijkheid erin. Enkel vrije worpen van Rozy Bangu en gaan raak, en Flying Oost pakt verder uit met scores van Ine Meijnen en Stacey Snitslaar: 12-2. Pas na negen minuten spelen is het Hoofddorp dat de eerste veldscore verzilvert, en wel via een jumper van Jacqueline Zurhaar. Juist deze jumper zou voor een ommekeer zorgen in de wedstrijd. Niet direct, want Flying Oost blijft nog altijd bij. De schoten vallen beter bij de bezoekers. Na meerdere passes wordt Romy Wesselius vrij gevonden die met een jumper het verschil verkleint tot 12-8. Ook in de verdediging weten ze Flying Oost van score af te houden. Er ontstaan meerdere steals door de snelheid van Elisha Ubu en Rozy Bangu. Ondanks de scores van Snitslaar en Meijnen blijft Hoofddorp in de wedstrijd en laten ze de thuisploeg niet verder afstand nemen. Cleo Barteram doet hetzelfde als wat Wesselius daarvoor deed, en haar jumper zorgt voor een gelijke stand. Een gelijke stand blijft het als Snitslaar en Diora Sas blijven scoren. Toch is het Ine Meijnen die met een fraaie drive naar de basket zorgt voor een 20-18 voorsprong voor Flying Oost bij rust.

De thuisploeg begint makkelijke ballen te missen waardoor Hoofddorp dichterbij kan komen. Dat lukt als Rozy Bangu haar snelheid gebruikt, en net bij de basket in houdt en na een fake schot voor een echt schot gaat om gelijk te maken. Hoofddorp dwingt Flying Oost om van afstand te schieten, maar deze schoten treffen geen doel. Hierdoor heeft Hoofddorp de kans om voor het eerst op voorsprong te komen. Na fysiek hard spel wordt Jinte Vermaat uiteindelijk gevonden om af te kunnen leggen voor twee punten. Met succes: 20-22. Nog zijn de bezoekers niet klaar. Bangu pakt de steal en sprint naar de overkant om voor 20-24 te zorgen. Coach Maria Breur ziet dat haar ploeg bij blijft, en coach Jeroen Meijnen van Flying Oost moet met een plan komen om terug te kunnen komen in de wedstrijd. Dat lukt als er wordt rond gepasst en met een snelle beweging Ine Meijnen naar de ring gaat. Het verschil is weer minimaal: 25-26. Niet voor lang als Diora Sas omhoog gaat voor twee punten, maar met een behoorlijke duw naar de grond gaat en toch twee punten worden verzilverd als haar poging door het netje gaat. Met nog één minuut in het derde kwart geeft dat Hoofddorp weer wat ruimte, en helemaal als Rozy Bangu in de buzzer nog een driepunter erin weet te gooien: 25-31. Toch laat Flying Oost het er niet bij zitten. Meijnen gaat omhoog en opent het laatste kwart met succes via een jumper. Hoofddorp begint opnieuw moeite te krijgen met de verdediging van de thuisploeg, dat vervolgens opnieuw uitpakt via twee punten van Ine Meijnen. Flying Oost is vervolgens alweer aan de andere kant, en is het gelijk Stacey Snitslaar die met een driepunter Flying Oost weer op voorsprong zet: 32-31. De thuisploeg heeft de kans om de voorsprong te vergroten, maar de inlegger gaat er niet in. Aan de andere kant is het Hoofddorp dat Cleo Barteram vrij ziet staan bij de driepuntslijn. Op een heel belangrijk moment schiet zij raak, en bezorgt Hoofddorp weer de voorsprong: 32-34. Aan de andere kant aarzelt Evi Taminiau ook geen moment en schiet op haar beurt ook raak vanaf de driepuntslijn. De voorsprong is weer voor Flying Oost, en zo is er van alles mogelijk in het laatste kwart van de wedstrijd. Hoofddorp vindt opnieuw Cleo Barteram bij de driepuntslijn, en wederom is het raak: 35-37 in een situatie waarbij het lijkt alsof beide teams aan het prijsschieten zijn. Evi Taminiau probeert hetzelfde als Barteram, aangezien het net nog lukte. Deze keer lukt het haar niet vanaf de driepuntslijn, maar een nieuwe kans vanaf binnen de driepuntslijn heeft wel succes. Zo ontstaat er een gelijke stand met nog vijf minuten te spelen. Flying Oost krijgt de kans om met vrije worpen weer op voorsprong te komen. Beide gaan mis, maar in de rebound is het Lucia Kuepper die de twee kans wel verzilvert: 39-37. Aan de andere kant is het Jinte Vermaat die meteen weer gelijk maakt. Ook nu maakt Flying Oost geen fouten in de afronding. Taminiau blijft op haar beurt ook trefzeker: 41-39 met nog 3:45 te gaan. Dan een heel opvallend moment: tijdens een time-out verspringt de score op het scorebord naar 43-39 voor Flying Oost. Coach Maria Breur van Hoofddorp geeft dat aan, en op de wedstrijdtablet waar het scoreverloop wordt bijgehouden is te zien dat er een andere speelster van Flying Oost de 39-37 heeft gemaakt in plaats van de rebound en inlegger van Lucia Kuepper, die volgens de tablet de 41-37e scoremutatie is geweest. Als we de beelden terugkijken zien we dat Kuepper toch echt de 39-37 maakt en dat Flying Oost er zomaar twee punten erbij heeft gekregen. De situatie waarin Hoofddorp verkeerde was al moeilijk, en wordt nu alleen nog maar moeilijker gemaakt, want 43-39 blijft de tussenstand. Kansen worden over en weer onbenut, en zo lijkt het erop we op een eindsituatie komen waarin die twee punten nog eens heel cruciaal kunnen zijn. Er is nog 2:30 minuut te spelen, en de intensiteit loopt hoog op. Rozy Bangu pakt de steal en sprint naar de basket voor twee punten, maar het gebeurt niet. Haar poging draait van de ring af. Op dat moment doet zich nog een vreemde situatie voor, want het scorebord geeft ineens 45-39 aan voor Flying Oost terwijl er zich andermaal geen score heeft voorgedaan. Het spel wordt even stilgelegd en de stand wordt weer teruggedraaid naar 43-39. Met nog twee minuten te gaan scoort Diora Sas 43-42. Je komt nu in een situatie waar je als club niet in terecht wil komen: één punt achter staan terwijl je eigenlijk voor had moeten staan. Het is Flying Oost dat voorlopig de leiding neemt en Hoofddorp met een inlegger weer terug kan komen. Echter benut Sas deze mogelijkheid niet, en Flying Oost kan de voorsprong weer vergroten. Iris Janssens blijft bij haar tegenstander in de verdediging waardoor er moeilijke kansen ontstaan. Coach Jeroen Meijnen geeft aan dat Flying Oost de klok moet uitspelen. Er zijn nog 50 seconden te gaan en in deze competitie geldt geen 24-secondenregeling. Toch gaat Zoë Wijngaarde omhoog voor een moeilijk schot dat wel doel treft: 45-42 met nog 30 seconden te gaan. Daarmee lijkt het erop dat Flying Oost deze wedstrijd gaat winnen. Bovendien maakt Diora Sas lopen en is de bal voor Flying Oost. Enkel de bal innemen, de wedstrijd uitspelen, en Flying Oost wint. Echter levert Flying Oost de bal in aan Diora Sas die na een fout op de vrije worp lijn mag plaatsnemen. De eerste benut ze, en met de geringe tijd die nog over is (17 seconden) moet ze de tweede missen zodat Hoofddorp de rebound kan pakken. Tot dat scenario komt het, en dus kan Hoofddorp met een score gelijk maken, of met een driepunter de overwinning pakken. Jinte Vermaat stapt naar buiten, geen driepunter, maar haar schot treft doel zodat het 45-45 staat en er een verlenging komt. Een verlenging die overigens geen verlenging had mogen zijn.

Beide teams weten aan het begin van de verlenging haast geen score te verzilveren. Rozy Bangu en Ine Meijnen benutten beide hun vrije worpen waardoor het gelijk blijft: 48-48. Na gemiste vrije worpen van Flying Oost pakt Hoofddorp op een belangrijk uit. Met nog 58 seconden te gaan gaat Jacqueline Zurhaar naar het bord en scoort: 48-50. Bovendien maakt Flying Oost een voetfout bij het innemen van de bal en heeft Hoofddorp opnieuw de bal. Met nog 35 seconden te gaan kan er nog van alles gebeuren. Cleo Barteram gaat omhoog, mist, Elisha Ubu pakt de rebound, maar mist ook. Vervolgens herhaalt ditzelfde tafereel zich nog eens, en komt de bal bij Romy Wesselius. Ze weet dat het moet, dat een score voor een overwinning kan zorgen. Ze gaat omhoog, en tot vreugde van Hoofddorp gaat die bal raak waardoor het 48-52 wordt op een uiterst cruciaal moment. Gelijk aan de andere kant scoort Ine Meijnen met nog 14 seconden te gaan. Het verschil is twee punten in het voordeel van Hoofddorp, en Flying Oost moet een fout maken in de hoop dat Hoofddorp vrije worpen laat liggen. Het is aan Rozy Bangu om twee punten te kunnen verzilveren met nog acht seconden te gaan. De eerste poging gaat er niet in. In acht seconden tijd is alles nog mogelijk. Flying Oost kan zo naar de andere kant sprinten om een nieuwe verlenging af te dwingen of met een driepunter een voorsprong te kunnen pakken, en dus de overwinning. Bangu mist, maar het is Romy Wesselius die de aanvalsrebound pakt waardoor er geen kans meer is voor Flying Oost. BV Hoofddorp wint een intense wedstrijd met 50-52 met de aantekening dat het nooit had mogen aankomen op een verlenging.