Collectieve overwinning van de dames van Hoppers tegen koploper Den Helder

Gepubliceerd op 13 november 2022 om 08:30

De afgelopen drie wedstrijden hebben Hoppers ruim weten te winnen. Zaterdagavond kwam de koploper Dozy Den Helder dames 3 op bezoek in Hoorn. Tot dusver won Den Helder al haar wedstrijden, maar daar kwam in Hoorn een einde aan. In verdedigend opzicht boekte te thuisploeg als collectief een zeer goed resultaat en won uiteindelijk met 57-39.

Hoppers speelt lange aanvallen, met passes over het gehele veld. Bij het vinden van de openstaande speelster wordt het schot verzilverd, in dit geval via Bianca Vendrig. In de beginfase blijft Den Helder bij in de aanval, en vindt meerdere keren Tessa van Moll die scoort. De bal blijft rondgaan aan de kant van Hoppers, en ook wordt er goed gerebound. Vanuit de rebound is het Loïs Straaijer die verdergaat in de aanval en weer gelijk maakt. Hoppers gaat wisselen en zet Linda Bijl in het veld. Bijl is een solide schutter die in de vorige wedstrijd tegen The Challengers nog vier driepunters erin gooide. Ook nu laat zij haar schutterswerk zien. Na de jumper van Melanie Haeck, de steal van Patricia de Windt en de driepunter van opnieuw Bianca Vendrig pakt Hoppers een voorsprong van zeven punten: 15-8. Er ontstaat dan wat ruimte in de aanval van Dozy Den Helder, en de bezoekers maken daar goed gebruik van. Tess van Gessel verkleint het verschil, en Hoppers krijgt de bal er niet meer makkelijk in. Dozy gaat door, en vindt na de score van Dewi Spooren twee keer Linda Gruijs die vanuit een goed schot raak weet te schieten en een 0-9 run voor Dozy realiseert aan het einde van het eerste kwart: 15-17.

Verder laat Hoppers het niet komen. Opnieuw heeft de verdediging haar werking. Linda Bijl wordt weer gevonden, en zij laat net als Vendrig zien waarom het zo fijn is om een geroutineerde schutter in het team te hebben. Na de gelijkmaker geeft Straaijer de thuisploeg een nieuwe voorsprong die steeds groter wordt. Dozy lijdt meerdere keren balverlies, en Hoppers is steeds zuiniger met het balbezit. Dawn Klaij laat haar reboundende kracht zien waardoor Hoppers steeds meer nieuwe mogelijkheden vindt. Straaijer en Bijl zijn op schot, en hierdoor pakt Hoppers een voorsprong van acht punten nadat ook Phébe Hoek heeft raak geschoten. Vlak voor rust is het Dozy dat, na de steal van Leonie Zimmerman, nog één keer weet aan te leggen voor een driepunter via Denise van de Veen die daarmee het verschil verkleint tot 29-24.

Het zijn de bezoekers die ook als eerste toeslaan na rust om dichterbij te komen. Dat lukt als Simone Scheffer onder de basket sterk weet af te ronden. Zij is een sterke speelster in de verdediging, ook een rede waarom Den Helder dit seizoen weinig punten tegen hebben gekregen. Ook in Hoorn staat ze haar tegenstander onder de basket waardoor Hoppers niet meer snel scoort. Lange tijd staan ze op de 29 punten, en met 27 punten aan de andere kant heeft Dozy genoeg kansen om gelijk te komen of de voorsprong weer over te nemen. De schoten bij Dozy treffen ook geen doel meer, ook vanwege de steals die het trio Dawn Klaij, Loïs Straaijer en Zoë Wilgenkamp weten te pakken. Hoppers gaat opnieuw de tactiek uit de eerste helft overnemen. Lange aanvallen worden gespeeld waarna wordt gescoord via de drive naar basket. Op dat moment is Loïs Straaijer bezig aan een sterke periode. Ze verdedigt heel sterk, rondt goed af, rebound en weet score na score te verzilveren waardoor Hoppers uitloopt. Dozy weet niet meer tot scoren te komen, en Hoppers gaat verder met wederom Straaijer die de ploeg op sleeptouw neemt. Met een mooie pass wordt Melanie Haeck gevonden die ook weet te scoren, en dan lukt Hoppers ook alles ziet ook coach Laurens Herling. Straaijer pakt opnieuw de rebound en zet Hoppers op een 11 punten voorsprong. Zij zou uiteindelijk goed zijn voor 16 punten deze wedstrijd.

In het laatste kwart moet Dozy alles geven om dichterbij te komen. Ze openen via Giselle Stam, maar Hoppers vindt aan de andere kant opnieuw Melanie Haeck. Als vanuit de hoek Leonie Klimmert ook scoort is het verschil al 13 punten en lijkt het niet meer te lukken aan de kant van Dozy. Zoë Wilgenkamp, Loïs Straaijer en Dawn Klaij verdedigen en rebounden erg sterk, en de schutters Bijl en Vendrig spelen de wedstrijd al scorend klaar met 57-39. Een mooie overwinning voor de Hoppers die daarmee nog altijd zicht houden op de top van de competitie.