MBCA wint intense thriller tegen Peatminers

Gepubliceerd op 12 november 2022 om 17:00

Ruim 38 minuten lang op een achterstand staan en in de laatste minuten toeslaan. Dat overkwamen de dames van MBCA onder 16 tegen Peatminers. De bezoekers uit Vriezenveen kennen een sterke start van het seizoen, aangezien zij tot dusver het enige team zijn dat van koploper Triple Threat wist te winnen. Ook zaterdagmiddag zag het er lang naar uit dat er gewonnen zou worden tegen MBCA. In de slotfase ontwaakte MBCA, en in aanvallend en verdedigend opzicht Pien Vogelaar. Haar stops en haar treffers op de belangrijke momenten zorgden voor een voorsprong die niet meer werd weggegeven, uiteindelijk tot 52-50 voor MBCA.

Peatminers heeft Annefleur Meijers, een groot Vriezenveens talent. Ze is goed voor gemiddeld 32 punten per wedstrijd, en vorige week scoorde ze maar liefst 55 punten tegen BV Wyba. Ook nu begint ze goed aan de wedstrijd, waarin ze opent met een fraaie drive naar de basket. De bezoekers spelen snel in de aanval, en dat leidt tot snelle scores in korte tijd. Na Meijers is het aan Imme Kroese die vanuit de hoek twee punten verzilvert. Het is ook dankzij de verdediging die Peatminers neerzet dat MBCA niet tot scoren komt, en veel turnovers incasseert. Via opnieuw Kroese en Karlijn Volmerink staat het al 1-8 voor de bezoekers. Een groot verschil staat al op het bord, maar in de volgende vijf minuten van het eerste kwart gaat MBCA sterker verdedigen. Ivy Panka snijdt twee keer goed naar de basket, maar aan de andere kant is het Isa Folbert die toeslaat met een and-1 en Meijers die het verschil op 13 punten zet: 5-18. Aanvallend loopt het nog niet bij MBCA. Ze komen moeilijk tot een schot, maar komen wel wat dichterbij als Ilvy Fahner en Annabel Vooijs wat terugdoen onder het bord: 11-19.

Er staan al 10 punten achter de naam van Annefleur Meijers na het eerste kwart, waarvan één driepunter. In de vorige wedstrijd had ze zes driepunters, maar er zijn meer speelsters aan de kant van Peatminers die kunnen schieten. Zo ook Els van Dooren die het verschil vergroot met een driepunter. Toch zet MBCA een verdediging neer waardoor Peatminers niet makkelijk scoort, en MBCA steeds een beetje nadert. Amina Neefjes brengt de thuisploeg dichterbij, samen met een mooie drive naar de basket van Jill Pinnock. Opnieuw wordt gezocht naar Meijers, en opnieuw is het raak waardoor Peatminers op een veilige 11 punten verschil blijft. Het spel wordt fysieker, aan beide kanten. Uit zo'n fysieke confrontatie pakt Liv Brouwer een steal en zorgt voor een kleiner verschil. Door om en om scores blijft het verschil 11 punten. Na de score van Brouwer is het Folbert aan de andere kant die scoort, iets wat Panka en Fien Krommendijk aan beide kanten ook doen. Vlak voor rust verzilvert Pien Vogelaar nog één schot waardoor het verschil acht punten is bij rust: 24-32 voor Peatminers

Beide teams hebben een winningmood te pakken. Dat zal deze middag voor een van de twee verdwijnen. Meijers had voor rust 13 punten, en in het derde kwart verzilvert ze gelijk haar 15e. Het spel zoals in het eerste kwart herhaalt zich: Peatminers verdedigt sterk en scoort vanuit snelle aanvallen en goed rondpassen. Isa Folbert tilt met een jumper het verschil op naar 12 punten. De wens om ook deze wedstrijd te winnen lijkt de ploeg van coach Natasja Jaspers Faijer te vervullen bij zo'n verschil. Met Meijers en Folbert aan het roer zijn de bezoekers op koers, maar MBCA wil er nog niet aan. Allereerst scoort Kensia Roseval, maar het verschil is nog altijd een grote kloof. Op dat moment zet MBCA een press verdediging neer waardoor Peatminers balverlies lijdt en Isa Pigot daaruit weer scoort namens MBCA. Nog is het niet genoeg. De aanvallen van Peatminers worden afgestopt als ze onder de basket niet meer langs lange speelsters als Ilvy Fahner en Ivy Panka komen. Diezelfde Fahner zet met twee grote stappen een actie in richting de basket. Twee keer slaagt ze met deze actie waardoor het verschil kleiner wordt: 34-38. Peatminers probeert het, maar met deze verdediging komen er geen verzilverde acties tot stand. Jill Pinnock verkleint het verschil tot 36-38, en is een 10-0 run gerealiseerd door MBCA. Peatminers weigert om het nog eens te laten gebeuren. Opnieuw is het zoeken naar Meijers, en deze keer is ze goed langs de verdediging gekomen. Belangrijke scores maakt zij, weer met zes punten oprij waardoor het verschil zeven punten wordt: 39-46. Dit kan weleens een belangrijk verschil zijn vlak voor het verstrijken van het derde kwart. MBCA scoort niet, en komt ook moeilijker bij de rebounds. Toch komt Peatminers niet op een groter verschil uit, en weet Ivy Panka na lange tijd geen scores weer wat terug te doen aan het einde van het derde kwart: 41-46.

Komen de bezoekers weer tot scoren, of komt de thuisploeg weer dichterbij? Dat is uiteraard de centrale vraag die in het teken zal staan in het laatste kwart. Fahner wil antwoord geven op de laatste vraag, evenals een score van Amina Neefjes: 44-46. Opnieuw is het verschil twee punten, waardoor er nog van alles mogelijk is in die laatste kwart. MBCA pakt veel steals, en opnieuw krijgt Peatminers het lastig in de aanval. Meijers staat met 21 punten niet op het veld, en de rest van de speelsters krijgen een lange tijd geen scores daaruit verzilverd. MBCA komt niet langs de lange speelsters van Peatminers, mist veel open schoten en lijdt in vier aanvallen oprij vier keer balverlies. Peatminers krijgt eveneens te maken met veel balverlies, en veel schoten die door MBCA geblokt worden. Op een belangrijk moment scoort Isa Huisman namens de bezoekers die met 3:50 te gaan op een 44-48 voorsprong staan. Kan Peatminers deze keer vluchten naar de overwinning, of krijgt MBCA opnieuw een flow te pakken voor een comeback? Fahner heeft de bal, moet in nood van de schotklok omhoog gaan voor twee punten en raakt. Het verschil is opnieuw twee punten, en weer krijgt Peatminers na meerdere kansen de bal er niet in. Pien Vogelaar verdedigt deze wedstrijd echt enorm sterk, en laat haar tegenstander niet de kans geven een makkelijke pass te geven. Dat lijdt aan de kant van Peatminers opnieuw tot veel turnovers en nieuwe kansen voor MBCA. Vogelaar nam al veel schoten, maar verzuimt op te geven en gewoon door te gaan tot het moment dat deze schoten wel vallen. Dat is nu, want met een hele belangrijke jumper zorgt ze voor de gelijkmaker: 48-48. Een bijzonder belangrijk moment voor haar om op te staan, niet voor niets werd ze vorig jaar met onder 16 kampioen van Nederland. Peatminers moet zoeken naar een nieuwe mogelijkheid, en zet Annefleur Meijers opnieuw in het veld. De eerste poging gaat er niet in, maar ze pakken wel de aanvalsrebound. Na een nieuwe kans krijgen ze vrije worpen die het verschil weer op twee punten kan zetten. Eén vrije worp wordt benut, maar MBCA is aan de bal. Vogelaar gaat opnieuw voor het schot, en in deze cruciale moneytime fase schiet ze weer raak en bezorgt ze MBCA met 50-49 zowaar de voorsprong met nog 1:50 te gaan. Peatminers gaat terug naar snelle aanvallen, met veel rondpassen tot de open speelster gevonden wordt. Het schot wordt niet verzilverd, en MBCA is weer aan de andere kant. Vogelaar schiet opnieuw, een driepunter deze keer die een stap richting de overwinning kan betekenen. Maar deze bal gaat er niet in, en opnieuw is Peatminers aan de andere kant. Zij krijgen de bal er ook niet in vanwege een block van Ilvy Fahner. Er is nog één minuut te spelen, en de bal komt met een verre pass bij Brouwer. Een twee tegen één situatie doet zich voor, maar het leidt tot balverlies. Turnovers over en weer in deze zeer benauwde slotfase. Peatminers krijgt weer een kans, weten zij de voorsprong opnieuw de pakken? Meijers gaat omhoog, wat normaal goed is voor twee punten. Opnieuw geen score, en de overname is opnieuw voor MBCA. Een nieuwe kans doet zich voor om de voorsprong te vergroten. Met enige krachtige bewegingen komt de bal bij Kensia Roseval. Ze gaat omhoog tegenover de lange speelsters van Peatminers, en scoort een zeer belangrijke jumper: 52-49 met nog 57 seconden te gaan. Het is nog te vroeg om een driepunter te moeten schieten, maar Peatminers heeft heel veel haast in de aanval. Na de aanvalsrebound van Fien Krommendijk mag zij vrije worpen nemen. Een hele belangrijk fase in deze wedstrijd is het. Er zijn nog 42 seconden te gaan, en Krommendijk benut de eerste vrije worp: 52-50. Bij een tweede gemiste kan Peatminers nog een rebound pakken en nieuwe mogelijkheden uitproberen. Bij een benutte tweede vrije worp kan Peatminers het verschil minimaliseren, maar dan moet er wel gelijk een stop op de aanval van MBCA gemaakt worden. De tweede vrije worp gaat er niet in, maar er komt een rebound voor Peatminers. Ze gaan nog een keer omhoog, voor de gelijkmaker en een verlenging, maar het schot wordt geblockt waardoor MBCA de laatste aanval kan uitspelen en gaat winnen met 52-50. Een krachtige overwinning voor MBCA die daarmee verder groeit op de ranglijst.