Winst voor Heroes Den Bosch onder 14 en in de BNXT League

Gepubliceerd op 1 november 2022 om 16:00

Na de eerste overwinning vorige week tegen Rotterdam Basketbal konden de mannen van Heroes Den Bosch onder 14 zondagmiddag opnieuw toeslaan tegen Basketbal Academie Limburg. De bezoekers uit Weert begonnen sterk aan de wedstrijd, maar dat keerde in het tweede kwart volledig om. Pas in de slotfase kwam BAL nog terug, maar Heroes wist uiteindelijk te winnen met 73-64.

In de BNXT League is Heroes Den Bosch de enige in de Nederlandse Domestic League die nog niks heeft verloren. Sterker nog, alle andere teams hebben al minstens twee keer verloren. Ook vandaag veranderde dat niet. In de Maaspoort wist na Heroes na rust fors af te rekenen met Den Helder Suns door te winnen met 96-61. Foto boven: Christian Aarts

Heroes Den Bosch MU14 VS Basketbal Academie Limburg MU14

De bezoekers uit Weert missen in de beginfase veel kansen onder het bord, wat aan de andere kant gelijk goed gaat. Het is Thijn Langens die als eerste toeslaat, waarna Milos van der Valk Heroes op 5-0 zet. Heroes gaat door met Max Onland en Thijs Klapwijk, maar op dat moment gaat de wedstrijd omkeren. Onder het bord wordt Jaime Masferrer gevonden, en BAL zet een verdediging neer waardoor Heroes er geen bal meer in krijgt. Het leidt tot meerdere steals aan Weertse zijde, en daar maken ze gebruik van middels Masferrer en Kiran Verburg. BAL komt met 12-13 voor het eerst op voorsprong, en breidt deze uit. Voornamelijk Masferrer wordt gevonden en als ze Heroes nog eens van scoren afhouden zijn het Damian van de Westelaken en Viktor Betten die voor 13-21 zorgen na het eerste kwart.

BAL kan verder uitlopen, maar mist opnieuw veel kansen onder het bord. Heroes vindt Langens, die aan het begin van de wedstrijd ook al goed was voor een drive naar de basket. Nu hij dat drie keer weer doet komt Heroes dichterbij, helemaal ook omdat de bezoekers niet tot scoren komen. Vrije worpen worden gemist en er is geen strakke verdediging meer zoals in het eerste kwart. De thuisploeg maakt daar gebruik van, en maakt via Jim Reijans gelijk. Na de gelijkmaker wordt Thijs Klapwijk in stelling gebracht. Met een behendige drive naar de basket brengt hij Heroes weer op voorsprong, waarna hij na een steal een driepunter verzilvert die voor 29-25 zorgt. BAL krijgt er geen bal meer in voor rust, en dat doet Heroes wel. Juul van Driel vergroot het verschil naar 35-29, en in het eindsignaal van de eerste helft zorgt Kay Rzemieniecki met een hele verre driepunter voor 38-29.

BAL komt na rust met een nieuwe kracht op het veld: Liza Post. Haar snelheid, passes en drive naar de basket hebben succes waardoor BAL terugkomt tot 42-37. Vanaf dat moment vindt Heroes nieuwe mogelijkheden, en weer via Langens en Klapwijk. Als ook Stef Toemen gaat meedoen met scoren lijkt er bij 55-39 geen gevaar aanwezig te zijn. Toch laat BAL het er niet bij zitten. Na een lange tijd weten ze opnieuw te scoren. Anthony Rimon pakt meerdere rebounds en scoort daaruit waardoor ze weer in de buurt van Heroes komen. Kiran Verburg scoort eveneens waardoor het verschil alweer gehalveerd is. Het is een wedstrijd waarin Heroes weet uit te lopen als BAL weer terugkomt. Ze pakken meerdere rebounds, onder meer via Siem Kruiper en Pepijn de Greef, en lopen weer weg dankzij Van Driel en Langens. Ook de steals die Sebastiaan Nijland en Tijs Janssen pakken helpen Heroes aan een comfortabele leiding. In de slotminuten wordt het toch nog spannend dankzij een and-1 van Masferrer en de score van Florijn Kuijpers. Met nog 2,5 minuut te gaan wordt het bij 65-60 nog heel spannend. Kunnen de bezoekers nog dichterbij komen? Al gauw geven Langens en Klapwijk het antwoord op deze vraag. Zij gooien de wedstrijd in het slot waardoor Heroes gaat winnen met 73-64.

Heroes Den Bosch VS Den Helder Suns

Traditioneel is het in Den Bosch zo geregeld dat het publiek gaat staan totdat het eerste punt van de thuisploeg is verzilverd. Dat moment duurt in de eerste minuten heel lang, en ondertussen heeft Den Helder al gescoord via een jumper van Jake Biss; een van de nieuwe Amerikanen van de ploeg uit Noord-Holland. Afgelopen seizoen werd de ploeg uit de Marinestad nog ondersteund door Ben Kovac, maar die wordt dit seizoen vervangen door Biss. Het is wel diezelfde Biss die voor 0-4 zorgt. Den Helder is overigens niet compleet gedurende deze wedstrijd. Kevin Bleeker wordt gemist, net als Sam Huurman en Jacopo van der Knaap. Na drie minuten spelen is het eerste Bossche punt aanwezig via een jumper van Donte Thomas. De thuisploeg, spelend zonder Keime Helfich, gaat een drukke periode tegemoet. Afgelopen week wonnen ze in Portugal tegen FC Porto in de FIBA Europe Cup, en zal het aankomende woensdagavond thuis opnemen tegen Fribourg Olympic Basket. Ondertussen schieten Austin Price en Nino Gorissen elk een driepunter raak, maar weet Heroes uit te lopen dankzij Donte Thomas en Austin Price die opnieuw aanlegt voor driepunter zoals hij dat echt kan: 18-9. Ook Verners Kohs laat zien te kunnen schieten. De Letse forward liet in Europese duels al zien een fantastisch schot te hebben als wapen, en zorgt nu voor een voorsprong van 10 punten voor de thuisploeg. Toch laat Den Helder het daar niet bij zitten. Opnieuw wordt Biss gevonden, en ook Troy Koehler doet wat terug namens de bezoekers. Aan het einde van het eerste kwart is Dyon Halman goed voor een rebound en inlegger waardoor Den Helder is teruggekomen tot 23-19.

Den Helder komt dichterbij, mede omdat Gorissen sterk op schot is. In korte tijd komt hij al op 10 punten, en Koehler zorgt met een mooie dunk voor een gelijke stand. Den Helder wordt slordiger, en bij Heroes gaan ze zoeken naar effectieve aanvallen. Emmett Naar is een guard die oog heeft voor zijn medespelers. Zo vindt hij Jito Kok en Kobe Webster die Den Bosch weer laten uitlopen. In de eerste helft is het Donte Thomas die Heroes laat uitlopen, net als Thomas van der Mars en Boy van Vliet. Webster en Kok bepalen de ruststand op 45-34 na opnieuw opgezette aanvallen door Naar.

Djalita is opnieuw aanwezig voor show en entertaiment!

Na rust krijgen we 'Price' schieten. Het is de specialiteit van Austin Price: de driepunters opzoeken. Na een raak geschoten exemplaar pakt hij een steal en benut gelijk weer een driepunter. Hij verschil loopt hierdoor heel snel op, en na de stofwolken van Price is het Jito Kok die overneemt. In de 1 tegen 1 confrontatie is hij sterk tegenover zijn tegenstander, en wint het duel middels meerdere sky-hooks. Van 11 gaat het verschil naar 22 punten als Kok verwoestend uithaalt met een dunk. Vanaf dat moment is er geen verweer meer voor de Suns. Het is zoeken naar de schutters aan Bossche zijde, en dat zijn Chris-Ebou Ndow en Lagio Grantsaan die meedoen met het scorende werk. Het slotstuk is voor de driepuntskoning Austin Price die nummer zes en zeven produceert. Alsof dat na een steal niet genoeg is komt nummer acht ook tevoorschijn waardoor hij op 26 punten zou eindigen in slechts 25 minuten. Als iedereen dan heeft bijgedragen aan de wedstrijd mag ook Florian Rijkers laten zien waarom hij wordt opgesteld bij Heroes Den Bosch. Na de pass verzilvert hij meteen een inlegger die voor de 96-61 eindstand zorgt. Woensdagavond gaat voor Heroes een echte test in tegen het Zwitserse Fribourg in de FIBA Europe Cup. Dat belooft een belangrijke wedstrijd te zijn, aangezien eerder in Zwitserland werd verloren. Alle steun in de Maaspoort is dan ook zeer welkom!