Evansville Aces wint eerste wedstrijd met ruime cijfers

Gepubliceerd op 31 oktober 2022 om 16:00

Een mooiere opening van een nieuw basketbalseizoen kan je je niet wensen. In Amerika kwam zaterdagmiddag Celine Dupont in actie met Evansville Aces tegen de Roosevelt Lakers. Aan het begin van de wedstrijd leek het erop dat het een spannende wedstrijd zou worden, maar Aces ging bij rust al met 14 punten verschil aan de leiding. Na rust kreeg Aces steeds meer gelegenheid onder de basket, voornamelijk door de vele second chance points en rebounds. Zodoende stond een 57-101 overwinning de Aces niet meer in de weg, in een wedstrijd waarin iedereen in actie kwam.

Gelijk aan het begin van de wedstrijd sprint Myia Clark naar de basket om af te ronden. Clark was afgelopen seizoen goed voor 12 punten namens haar ploeg. De Aces verdedigen gelijk sterk in het eerste kwart, wat leidt tot veel turnovers aan de kant van de Lakers. Uit deze turnovers wordt gescoord door A'Niah Griffin. Lakers gaat opzoek naar een mogelijkheid, en vindt deze met een driepunter van Jayla Turchin waardoor zij een 7-4 voorsprong pakken. Aces ziet de bezoekers uitlopen, maar brengen Celine Dupont in stelling. De Almelose forward heeft een oog voor rebounden, en onder het bord doet ze wat terug. Zo blijft Aces in de buurt van Lakers, en komen dichterbij als ook Abby Feit en Elly Morgan hun jumpers verzilveren. Tot in de laatste minuten van het eerste kwart blijft Lakers het goed doen door fastbreak scores van Turchin  en Meghan Urbanski, waarna Aces weer een tandje bijschakeld in verdedigend opzicht. Dit leidt tot veel balverlies aan de kant van de bezoekers. Aces pakt het voordeel via Anna Newman en Celine Dupont die daarmee het eerste kwart afsluiten met een 17-22 voorsprong voor de thuisploeg.

Begin tweede kwart komt Aces moeilijk tot scoren, en dat doet Lakers wel via opnieuw Turchin. Via de rebounds komen de bezoekers dichterbij als ook Erionna Moore naar de basket snijdt. Evansville moet met een plan komen om weer afstand te nemen. In plaats van de punten onder het bord scoren ze ook van buiten middels een driepunter van Griffin: 21-26. Het is een teken dat Aces gaat uitlopen, voornamelijk door de vele vrije worpen die zij krijgen. Allereest is Barbora Tomancova goed voor een mooie jumper, en vrije worpen van Feit en Newman vergroten het verschil naar 13 punten. De hoeveelheid vrije worpen stapelen zich op, en met een driepunter van Jossie Hudson wordt het verschil bij rust bepaald op 34-48 voor Evansville Aces.

Het gaat snel na rust, helemaal in het opzicht van de drives naar de basket. Tomancova kent een geweldige start aan de zijde van Aces. Er wordt goed verdedigd, gerebound en in de aanval zijn het Feit en Tomancova die het verschil vergroten. Dupont wordt weer in stelling gebracht, en dan weet je hoe laat het is. In alles clubs waar ze in Nederland in actie kwam heeft ze enorm veel gerebound, ook bij het Nederlands jeugdteam. Nu doet ze dat namens Evansville Aces, en vanuit deze rebounds scoort ze ook vaak. Deze wedstrijd was Dupont goed voor acht punten en zes rebound en de 14 minuten die ze kreeg, en bewijst zich als een enorm efficiënte kracht namens de Aces. Ondertussen loopt Aces uit via een driepunter van Anna Newman, maar doet Amelia McNutt nog wat terug namens de Lakers. Bij 48-80 is het al een formaliteit. Kodie Myszka is goed voor een drive naar de basket, en geeft een mooie pass op Elly Morgan die scoort. Meerdere steals en second chance points laten Aces uitlopen naar een comfortabel verschil. Maar liefst zes spelers eindigen in de dubbele cijfers qua punten: Abby Feit en A'Niah Griffin met 15 punten, Anna Newman 14, Myia Clark 13, Barbora Tomancova 12 in negen minuten en Elly Morgan 11. In de slotfase is er een mooie positie weggelegd voor Kynidi Mason Striverson namens Aces. In korte tijd pakt ze zeven rebounds om de scoremogelijkheden in tact te houden voor Aces. Een vrije worp van Irene Hernanz Pacios bepaalt de eindstand op 57-101 voor de Aces die daarmee hun eerste slag slaan in dit nieuwe basketbalseizoen.

Een mooi begin van dit seizoen voor Celine Dupont. Met acht punten en zes rebounds in 14 minuten bewijst ze haar team een grote waarde!