Almonte Eindhoven bekert verder

Gepubliceerd op 25 oktober 2022 om 16:00

In de aanval hadden de dames van zowel Orca's als Almonte enorm veel moeite met het verzilveren van hun schoten. Een lage ruststand was dan ook het geval, in een wedstrijd waarbij beide teams kansen hadden om te winnen. Almonte was in de slotfase net wat trefzekerder waardoor ze in Urk met 49-56 wisten te winnen.

Het betrof een bekerduel tussen Eerste Divisionist Orca's uit Urk en Almonte uit de Promotiedivisie. De bezoekers uit Eindhoven vinden het eerste afstandsschot via Verónica León, waarna Orca's ook een driepunter vindt in Rianne Brouwer. Vanaf dat moment gaat het moeizaam, en vallen de schoten aan beide kanten niet. Marlies Hoorn schiet raak, maar daarna stopt het een tijdje bij Orca's. Het is niet zo dat Almonte veelvuldig scoort, maar wel als ze Sanne van Beekveld vinden. Ze laat zien een begenadigd schutter te kunnen zijn, en schiet dan ook eerst een jumper raak en vervolgens een driepunter die Almonte op een 5-12 voorsprong zet. Verder loopt Almonte niet uit, want in Lea Romkes heeft Orca's een nieuwe kracht om dichterbij te komen. Almonte komt niet meer tot scoren in het tweede kwart, enkel via Van Beekveld. Dat zijn dan ook de enige vier punten die in het tweede kwart gemaakt worden door de bezoekers. Orca's scoort zelf ook niet veel, maar wel beter. Diddie Kramer zorgt met een jumper voor een kleiner verschil, en Lea Romkes gaat verder onder het bord en in de verdediging. Lianne Post en Manninne Tol zijn erg sterk in de verdediging waardoor Almonte niet tot scoren komt, en Rianne Gnodde zorgt voor een gelijke stand: 18-18. Almonte zorgt vlak voor rust een nieuwe mogelijkheid, maar levert opnieuw in bij Orca's. Via een aantal passes vinden ze Margo Visscher die met een backdoor lay-up Orca's voor het eerst op voorsprong zet bij rust: 20-18 zien ook coaches Jenny van Slooten en Janita de Boer.

Waar Almonte moeite had met het afstandsschot vinden ze deze nu wel in Loes van den Heuvel. Ze weet gelijk haar eerste driepunter te verzilveren, en doet dat later nog eens waardoor Almonte een 22-25 voorsprong pakt. Orca's komt moeilijk bij de basket, en Almonte lijkt het afstandsschot te hebben gevonden. Susanne Peels staat ook vrij en schiet raak: 22-28. Toch weigert Orca's het daarbij te laten. Opnieuw vinden ze Romkes die samen met Hoorn voor een gelijke stand zorgt. Op dat moment vindt Almonte nieuwe mogelijkheden. León is het die weer raak schiet, en ook Marieke van Beurden vindt veel vaker de ring. Mede door dit soort acties pakt Almonte een 31-37 voorsprong. Orca's maakt zich klaar voor de strijd. Allereerst vinden ze Marianne Bakker die scoort, en daarna opnieuw Romkes. Almonte heeft weer moeite met het vinden van een schot, en Orca's kan dichterbij komen. Romkes gaat naar de basket, omhoog, en scoort de and-1 die weer voor een voorsprong voor de thuisploeg zorgt: 38-37. Wat kan Almonte daartegenover stellen? Ze pakken meerdere aanvalsrebounds en verzilveren daarmee een and-1 van Van Beurden. Zij zorgt weer voor een voorsprong voor de bezoekers, en helemaal als Van den Heuvel weer een driepunter erin schiet: 38-43. Almonte loopt uit, en vindt Leon; nog een driepunter. Het verschil is al acht punten, en Orca's heeft haast. Ze moeten toeslaan, maar pakken minder rebounds waardoor ze zelf niet sneller tot aanvallen komen. Marlies Hoorn wordt bij de driepuntslijn gevonden en schiet eveneens raak. Er is nog hoop: 41-46. Maar Almonte pakt meer rebounds, en heeft Marieke van Beurden. Een driepunter zorgt voor meer ruimte voor de bezoekers. Als Orca's niet scoort wordt Van Beurden wederom begonnen met een driepunter en scoort opnieuw waardoor Almonte op een veilige voorsprong komt. Ze winnen van Orca's met 49-56 in een wedstrijd die alle kanten op kon gaan.