Apollo ruim langs Rotterdam Basketbal

Gepubliceerd op 5 november 2022 om 10:30

Na twee gewonnen wedstrijden in drie duels kreeg het onder 22 team Rotterdam Basketbal in de Dutch Talent League een zware periode te verwerken. Tegen Basketbal Academie Limburg, Zorg & Zekerheid Leiden, Hot Pepper Heat en Heroes Den Bosch werd verloren, en vrijdagavond kwam BC Apollo Amsterdam op bezoek in de Alexanderhal. Samen met Orange Lions Academy en Donar Groningen bezetten zij de top drie van de competitie, en na een heel moeizame eerste helfte van de thuisploeg stevenden de bezoekers gelijk af naar een ruime overwinning die 47-89 zou bedragen.

Apollo slaat gelijk haar slag in de beginfase van de wedstrijd. Via Stef Poels komt de bal drie seconden na tip off bij Jaro Abrams terecht die de eerste punten voor de bezoekers op het bord zet. Rotterdam heeft moeite met het vinden van de vrije man, gezien de strakke verdediging van Apollo die snel op passes en bewegingen reageren. Dat leidt dan ook tot veel steals en fastbreak scores voor de bezoekers. Sam Vianen en Stef en Joost Poels vergroten het verschil, wat tot 0-17 zal leiden als Vianen er later een driepunter in gooit. Na ruim zeven minuten komen de eerste punten op het bord van Rotterdam Basketbal als onder het bord Willem Felicia wordt gevonden. Na deze eerste score gaat Apollo verder met de snelle aanval en het vinden van de open schutter. Rond het einde van het eerste kwart is dat Sergio de Jong die met drie verzilverde schoten de stand op 4-27 zet voor Apollo.

Gelijk daarna gaat Apollo door met de driepunter van de Litouwse Saulius Grigas en Joris Metz. De verdediging staat zo strak dat Rotterdam en niet aan te pas komt. Die vier punten blijven nog lang op het bord staan, en bij Apollo weet De Jong er weer een driepunter erin te gooien: 4-39. Dan gebeurt er wat bij de thuisploeg waardoor ze in een mum van tijd drie keer zoveel weten te scoren dan in de eerste 15 minuten. De bal gaat sneller rond en de screens worden zo gezet dat Apollo nu wel steeds te laat bij de open man is. Dat leidt tot aanvallen die door Rotterdam goed worden afgerond. Kuzari Simmons is goed voor een driepunter en na een steal gelijk goed voor een drive naar de basket. Ook Willem Felicia slaat met een harde dunk toe en Thomas Leijten verzilvert de jumper vanuit het screen dat voor hem gezet wordt. Zowaar worden in één keer 11 punten verzilvert aan de kant van de thuisploeg, maar het weerhoudt de bezoekers er niet van om mee te scoren. Na de score van Justin Nijman heeft iedereen die bij Apollo meedoet tenminste al één keer gescoord. Daan Lambillion en Joris Mets bepalen de ruststand op 17-49 voor Apollo.

Na rust zien we een Rotterdam Basketbal dat zekerder wordt in de aanval. Op sommige punten wordt er nog te makkelijk balverlies geleden, en het rebounden blijft een punt waardoor Apollo nog makkelijk tot scoren kan komen. Jibbe Sicking pakte namens de bezoekers veel aanvallende rebounds. Gezien het grote verschil azen de bezoekers op gallery play, wat vaak leidt tot het missen van dunks. Rotterdam doet wat terug door het geven van meerdere passes. Lamar Kusten en Dante Matos scoren daaruit waardoor ze op een hogere puntenproductie komen. Apollo blijft doorgaan met scoren via De Jong en Vianen. Rotterdam wil het verschil niet verder laten oplopen, en dat gebeurt ook niet als zij ook verder gaan met het verzilveren van hun aanvallende mogelijkheden. Er volgen vele dunks in het vierde kwart, voornamelijk van Willem Felicia. De passes die Tim de Looff en Marijn Morsch geven bereiken nu steeds vaker de open man en een goede schot selectie. Apollo zal met 47-89 winnen in Rotterdam, maar Rotterdam zou uit het spel van het vierde kwart voldoende kunnen halen om de komende wedstrijden beter voor de dag te kunnen komen.