Dames 2 Orca's ontsnapt na verlenging in Zevenaar

Gepubliceerd op 11 mei 2022 om 16:00

Het duel tussen de nummer 1 Basketiers '71 en nummer 2 Orca's uit Urk is een cruciale. Basketiers staat één punt boven Orca's, maar verloor eerder van de bezoekers uit Urk. Wie dit duel wint maakt een grote stap richting het kampioenschap. In de eerste helft leek Orca's zonder problemen de wens te vervullen om in Zevenaar te winnen, maar de thuisploeg kwam sterk terug en hield nog een tijdje zicht op de overwinning. Na verlenging viel de beslissing met 49-53 in het voordeel van Orca's.

Orca's dendert over Basketiers

Het belooft vooraf een zeer spannend duel te worden, met alle mogelijkheden van dien. Na de tip-off is het Laura Keultjes die scoort namens Basketiers, maar gelijk aan de andere kant doet Jennefer Bode hetzelfde voor de bezoekers. Orca's zet een verdediging neer waar Basketiers veel moeite mee heeft. Dit heeft tot gevolg dat er veel balverlies wordt geleden en dat er geforceerde schoten niet vallen. Orca's maakt daar gebruik van, en dankzij de methode om snel de bal rond te passen wordt er meerdere malen gescoord. Jans de Groene is sterk in de afronding onder het bord, waarna Bode en Marlies de Heus Orca's al op een 2-12 voorsprong zetten. Basketiers komt moeilijk tot scoren, namelijk nog twee keer in het eerste kwart via Megan Beunk en een mooie drive naar de basket van Iris Schaars: 6-15. Orca's zit goed in de wedstrijd, helemaal als De Heus opnieuw twee keer raak schiet. Even lijkt Basketiers beter tot score te komen als Beunk en Renate Vermeulen hun mogelijkheden verzilveren, maar een screen van Janneke Westra zorgt voor een driepunter van Annet van Slooten die Orca's weer laat uitlopen: 9-22. De thuisploeg komt in moeilijkheden door het vele balverlies, en ook als De Groene, Wilja ten Napel en Ri-janne Berg namens Orca's eveneens tot scoren komen: 12-28. Verder laat Basketiers het niet komen, en in de laatste seconde is het Myra Berkel die de ruststand bepaalt op 16-30 in het voordeel van de bezoekers uit Urk.

Een mega comeback met een intens slot

Orca's staat solide aan de leiding, maar weet dat het nog een hele helft te gaan heeft om de zege veilig te stellen. Ongetwijfeld beseft Basketiers dat ze gelijk moeten toeslaan na rust. Dat gebeurt, want Winny Koelewijn is meteen goed voor een snelle drive naar de basket. Na de steal van de thuisploeg gaat Schaars er snel vandoor om eveneens de drive naar de basket te verzilveren. Het verschil wordt steeds kleiner, ook omdat Orca's niet meer weet te scoren. Basketiers maakt hier gebruik van, met name Myra Berkel en Elles de Heer verkleinen het verschil: 25-32. Het begint er wat onzeker uit te zien bij Orca's, ziet ook coach Liesbeth Kramer. Daniëlle Holtslag en Anniek Berkel pakken veel rebounds, en aanvoerder Laura Keultjes gaat de thuisploeg voor in de strijd. Ze benut opnieuw een mogelijkheid voor Basketiers. Het verschil is nog maar vijf punten, en bij opnieuw balverlies voor Orca's kan de ploeg van Edwin Daams opnieuw toeslaan. Dat gebeurt als Keultjes opnieuw scoort: 29-32 en Basketiers doet weer helemaal mee. Toch vindt Orca's nog twee mogelijkheden via De Groene, om de schade na het derde kwart te beperken: 32-36. De Groene lijkt opnieuw Orca's in veilige haven te brengen, maar niets is minder waar. De Heer verkleint het verschil dankzij vrije worpen, waarna Beunk hetzelfde doet. Het verschil is en blijft voorlopig twee punten, en het kan nog alle kanten op. Annelieke Meijers pakt veel rebounds namens Basketiers, en met nog vier minuten te gaan zorgt Beunk met een jumper voor de gelijkmaker: 42-42. De bezoekers beginnen vrije worpen te missen, en ziet Basketiers op gelijke hoogte komen. Vanuit de hoek wordt Myra Berkel gevonden, en die schiet wederom raak. Basketiers staat met nog drie minuten te gaan op voorsprong: 44-42. Zoals gezegd, Orca's mist veel vrije worpen. Bode en De Groene weten er beide eentje te verzilveren waardoor het weer gelijk staat. Op dat moment ontstaan er veel turnovers aan de kant van Basketiers, mede door de sterke verdediging die Orca's nog één keer neerzet. Alles om een nieuwe achterstand te voorkomen. Maar Orca's krijgt aan de andere kant de bal er niet in, en in de laatste minuut is er van alles mogelijk bij een gelijke stand. Myra Berkel is goed voor één vrije worp: 45-44 met nog 30 seconden te gaan. Komen de bezoekers op een nieuwe voorsprong? De Groene gaat omhoog, iets wat haar deze wedstrijd vaak is gelukt. Deze keer gaat het schot er niet in, en pakt Basketiers met nog zes seconden te gaan de rebound. Orca's maakt snel een persoonlijke fout in de hoop dat de thuisploeg vrije worpen gaat missen. De Heer gaat naar de vrije worp lijn. De eerste gaat er niet in, maar de tweede is wel raak: 46-44. Er is nog één kans voor Orca's om gelijk te komen of met een driepunter te winnen. Er lijkt gekozen te worden om voor een snel schot vanaf de vrije worp lijn te gaan, maar een knappe pass op Marlies de Heus zorgt in de buzzer voor een gelijke stand: 46-46 en dat betekent vijf minuten verlengen.

Deze verlenging heeft Orca's zoveel vleugels gegeven dat zij opnieuw weten toe te slaan. De Heus, die net nog voor de gelijkmaker zorgde, en Bode slaan op de cruciale momenten toe, en Basketiers weet niet meer tot scoren te komen. Een zeer intense wedstrijd wordt uiteindelijk gewonnen door Orca's met 49-53 en maakt daarmee een belangrijke stap richting het kampioenschap.