Wedstrijd nummer 7: de beslissing om de basketballandstitel van 2002

Gepubliceerd op 5 mei 2022 om 08:30

Zal EiffelTowers Nijmegen erin slagen om de Ricoh Astronauts te onttronen van drie kampioenschappen oprij, of prolongeren de Astronauts voor de vierde keer de landstitel? Dat alles zal op deze zondagmiddag 5 mei 2002 bekend worden gemaakt in de Nijmeegse sporthal De Horstacker. De stand in de play-offs is 3-3, dus wordt er een beslissende finalewedstrijd gehouden waarin EiffelTowers als nummer 1 in de competitie het thuisvoordeel heeft. Alle wedstrijd in Nijmegen werden tot dusver door EiffelTowers gewonnen, en alle wedstrijden in Amsterdam door de Astronauts. Dat brengt ons deze middag hier in wedstrijd nummer 7. Over beide teams valt heel wat te zeggen. De Astronauts maken het Nijmegen in de serie moeilijk in de verdediging, maar schiet overall niet zuiver en tegen een te laag percentage. EiffelTowers heeft aanvallend veel wapens om in te zetten, maar leiden veel meer balverlies dan de Astronauts. Al deze componenten gaan wellicht het verschil maken, maar aan spanning ontbreekt het absoluut niet.

Het begin is voor de Ricoh Astronauts. De hoofdstedelingen weten in Nijmegen al vroegtijdig toe te slaan via een and-1 van Joe Spinks, en scores onder de basket van Terrence Herbert: 6-10. EiffelTowers laat het daar niet bij zitten, helemaal niet tijdens hun thuisduel. John Duggan doet wat terug via een driepunter. De Astronauts weten dan even niet te scoren. EiffelTowers vindt, via een mooie pass van Milorad Kovačević, Chris Mims die met een dunk de thuisploeg weer op voorsprong zet. Nijmegen krijgt een domper te verwerken als Kovačević even later door zijn enkel gaat en niet meer verder kan spelen. Toch weerhoudt dat ze niet van het feit dat zij beter in de wedstrijd komen. Ryan Robertson vergroot het verschil met een driepunter: 17-12. Het gaat op dat moment minder goed bij de Astronauts. Mario Bennes zet met vrije worpen de stand op 19-14 na het eerste kwart.

EiffelTowers lijkt in de volgende 10 minuten de smaak te pakken te krijgen. Na de driepunter van Robertson is ook Kendell Mack trefzeker van afstand en zorgt Eric Nelson onder het bord voor een nog groter verschil: 24-17. Ton Boot neemt een time-out, en laat weten niet te spreken te zijn over de manier waarop de spelers op het veld acteren. Zo makkelijk wil hij de titel niet aan Nijmegen overlaten, maar de Astronauts komen absoluut niet in scorende positie. Vanaf de vrije worp lijn wordt net als in wedstrijd nummer 6 erg veel gemist. Bij EiffelTowers mist Jos Frederiks ook twee vrije worpen, maar na een aanvallende rebound schiet Frederiks alsnog raak vanaf de driepuntslijn. Het verschil wordt alleen maar groter, helemaal als Mims met een and-1 het verschil opkrikt: 32-19. EiffelTowers lijkt glorieus naar een veilige voorsprong uit te lopen, al moet natuurlijk nog een hele tweede helft beginnen. Bij de Astronauts komen er nog meer moeilijkheden als Chris McGuthrie een dijbeenblessure oploopt en onder begeleiding het veld moet verlaten. McGuthrie heeft gedurende dit seizoen, net als Chris Mims, een lange tijd aan de kant gezeten met een rugblessure. De Astronauts proberen dichterbij te komen, maar de driepunters willen er niet in. Aan de andere kant komt Bas de Voogd in balbezit, en hij zorgt via een sky-hook voor een verschil van 15 punten: 34-19.

De Astronauts komen na een lange tijd weer tot scoren via een and-1 van Egi Mikalajunas, maar ook deze vrije worp gaat er niet in. Op dat moment scoort EiffelTowers ook niet meer makkelijk, en kunnen de Astronauts weer wat terug doen. Joe Spinks gaat onder het bord het duel aan met Eric Nelson en benut net als Mikalajunas de and-1. Echter, net als bij Mikalajunas gaat ook de bonus vrije worp er niet in. Nijmegen profiteert daar niet van waardoor Tony Miller namens de Astronauts aan de andere kant is. Miller was nog goed voor de beslissende vrije worpen in de vorige wedstrijd waardoor deze wedstrijd tot stand is gekomen. Met een driepunter zorgt hij voor een kleiner verschil: 37-26. Nijmegen heeft moeite met de verdediging, en het balverlies gaat weer een rol spelen. Belangrijk aan de kant van de Astronauts is dat McGuthrie weer terug is op het veld. De bezoekers gaan via Miller omhoog, maar zijn schot gaat er niet in. Spinks is daar wel met de tip-in waardoor het verschil weer binnen de 10 puntengrens is gekomen. In de laatste aanval gaat EiffelTowers opzoek naar een manier om het verschil weer boven die puntengrens te krijgen. In de laatste seconden schiet Eric Nelson een snel schot vanuit de hoek, en verzilvert deze: 39-29 bij rust en al 12 punten van Eric Nelson.

Na rust gaan de Astronauts door met het scorende werk. Terrence Herbert is meerdere keren goed onder het bord, maar dat zijn Chris Mims en Ryan Robertson aan de andere kant ook. De Amsterdamse formatie gaat de verdediging onder het bord wat aanscherpen. Mims en Nelson waren in de eerste helft goed voor sterk afgeronde aanvallen. Nu is Chris McGuthrie aan de bal, en die is vliegensvlug naar de ring om gemakkelijk af te ronden: 43-38. Nijmegen vindt geen mogelijkheid om naar de ring te komen, dan moet het van buiten komen. Kendell Mack staat alweer in het veld om driepunters af te vuren. Robertson mist echter de volgende aanval, en de Astronauts zijn alweer aan de andere kant. Sander van der Holst gaat voor een tweepuntsschot die doel treft en het verschil weer verkleint: 43-40. EiffelTowers stond 15 punten voor, maar ziet deze voorsprong gaandeweg verdwijnen. McGuthrie wil niet langer tegen een achterstand aankijken en wil met een driepunter gelijk maken. Zijn snelle schot gaat erin, en dus krijgen we een gelijke stand halverwege het derde kwart: 43-43. EiffelTowers komt al een lange tijd niet tot scoren, en ook de poging van John Duggan wil er niet in gaan. Hierdoor kunnen de Astronauts een voorsprong pakken in de wedstrijd. McGuthrie gaat op herhaling, lost een snelle driepunter, maar deze gaat er niet in. In de volgende aanval van Nijmegen krijgt Mario Bennes zijn vierde persoonlijke fout. De Astronauts zullen hem op een later moment wisselen. Bij de volgende aanval krijgt Bennes zijn vijfde persoonlijke fout en zien de Astronauts hun aanvoerder naar de kant gaan. Nijmegen krijgt een aantal vrije worpen, waarvan er drie in gaan. Kendell Mack komt aan de bal en zet met een driepunter Nijmegen weer op een grotere voorsprong: 49-43.

Krijgt Nijmegen opnieuw vleugels en gaan ze opnieuw het verschil maken? Of gaan de Astronauts voor een poging tot een nieuwe come back. Miller beantwoordt met een jumper de laatste vraag. EiffelTowers krijgt het met een strakke verdediging opnieuw lastig in de aanval. Bij de Astronauts staat Sander van der Holst op in aanvallend opzicht. Na de score van Mikalajunas gaat hij ook voor de drive naar de basket en verkleint het verschil: 54-51. We naderen de laatste minuut van het derde kwart, en opnieuw komen de bezoekers in balbezit. Van der Holst staat vrij bij de driepuntslijn en schiet een gelijkmaker binnen: 54 gelijk en 9 punten voor Van der Holst in het derde kwart. EiffelTowers ziet opnieuw dat het gelijk staat, maar incasseert opnieuw balverlies. Joe Spinks mag vrije worpen nemen, en schiet de Astronauts op een 54-56 voorsprong na het derde kwart.

Een spannende ontknoping nadert. Tot twee keer toe in deze serie stonden de Astronauts na driekwart van de wedstrijd op voorsprong, maar wisten deze steeds niet vast te houden. Beide ploegen scoren in de eerste twee minuten om en om. Bij de Astronauts zorgt Terrence Herbert voor nog altijd de voorsprong voor de bezoekers: 58-60. Nijmegen heeft een score nodig, en zoals steeds dit seizoen willen ze de trekker overhalen met een driepunter. John Duggan weet wat het is om dit soort wedstrijden te spelen. Dat deed hij eerder samen met Chris Mims bij Den Helder. Duggan gaat voor het driepuntsschot en die gaat erin namens EiffelTowers die daarmee weer op voorsprong komt. Zo blijft de score steeds wisselen in ieders belang. Maar de Astronauts willen er nog niet aan. McGuthrie gaat voor een gedurfde behind-the-back pass op Herbert die zowaar zijn zesde punt oprij verzilvert: 61-62 voor de Astronauts. Eric Nelson heeft na rust nog niks laten zien. Hij staat al een tijdje op 12 punten, maar mag vrije worpen nemen. Met twee maal raak zorgt hij weer voor een voorsprong voor de thuisploeg. De Astronauts moeten zoeken naar een nieuwe voorsprong. Chris McGuthrie staat ver buiten de driepuntslijn, met Patrick Cortenraede als zijn verdediger. McGuthrie draait een keer om Cortenraede heen en schiet abrupt een driepunter eroverheen. Zijn driepunter treft doel waardoor de Astronauts weer met 63-65 aan de leiding gaan.

Kan Nijmegen opnieuw zorgen voor een gelijkmaker, dan wel een voorsprong? Duggan krijgt de kans op een gelijkmaker, maar mist een open inlegger waardoor de Astronauts weer overnemen. Herbert heeft een open kans en mist deze niet. Herbert komt daarmee op 8 punten in dit kwart, en 18 punten tot dusver waarmee hij de topscoorder is namens de Astronauts. Ook in de volgende aanval scoort EiffelTowers niet, en is de bal opnieuw bij McGuthrie. Eenzelfde scenario als zijn vorige driepunter herhaalt zich: Hij daagt Cortenraede uit, schiet er abrupt overheen vanuit de driepunter en andermaal is het raak: 63-70. De Astronauts gaan riant aan de leiding met nog 5:30 minuten te gaan. In de vorige wedstrijd in Nijmegen stonden de Astronauts ook zeven punten voor, maar toen hadden zij te maken met foutenlast van hun lange mannen. Nu is dat niet het geval, maar EiffelTowers vindt opnieuw Duggan die andermaal raak schiet vanaf de driepuntslijn. De thuisploeg geeft niet op, wil er alles aan doen om opnieuw een thuiszege te behalen. Dit keer moeten ze van ver komen, helemaal als Mikalajunas het schot verzilvert voor de Astronauts. Het verschil is zes punten, en bovendien pakt Mikalajunas een steal waardoor de Astronauts gelijk weer in balbezit is. De laatste 3:30 minuten gaan in, en de Astronauts kunnen de klok in hun voordeel uitspelen door lange aanvallen te spelen. McGuthrie wil naar de basket snijden, maar gaat toch voor een hele verre driepunter die voor de derde keer in dit kwart wordt verzilverd: 66-75. De Astronauts lijken een beslissend gat te slaan door toedoen van McGuthrie en Herbert. EiffelTowers heeft haast, en vindt onmiddellijk Kendell Mack die gelijk een driepunter eroverheen gooit: 69-75. Dat kan de zaak weer helemaal doen veranderen. De Astronauts gebruiken opnieuw hun tijd om aanvallen optimaal uit te spelen. Dit keer vinden ze niet McGuthrie en zijn driepunters, maar Nijmegen scoort op dat moment niet. Sterker nog, als Nijmegen de bal verliest lijkt er met twee minuten te gaan een serieuze kans te zijn verloren om nog wat terug te doen. Tony Miller brengt de bal op, maar botst tegen Duggan op waardoor hij onmiddellijk de aanvallende fout begaat. Ineens krijgt Nijmegen een besef dat het nog kan, en gaan opnieuw zoeken naar Kendell Mack. Met een driepunter kan het verschil weer drie punten zijn, en dat weet hij ook. Hij gaat omhoog voor een schot wat nog op een laatste poging voor Nijmegen kan zorgen. Zijn schot gaat er niet in, en Spinks pakt daarmee een belangrijke rebound voor de Astronauts. Opnieuw wordt McGuthrie gevonden, en omdat iedereen van Nijmegen weet dat hij weer een driepunter gaat nemen wordt de weg naar de basket vrij gemaakt als de verdediging in dat gebied daardoor open komt te staan. Zijn drive naar de basket lijkt een bevrijdende score te kunnen zijn voor de Astronauts. Alle hoop van Nijmeegse kant gaat verloren als ze gelijk balverlies moeten incasseren. De laatste vrije worpen weten de Astronauts te verzilveren waardoor routine en ervaring op het spelen van beslissende wedstrijd uiteindelijk de doorslag geven in deze play-offserie. De Astronauts behalen hun vierde landstitel oprij door met 71-80 te winnen in en tegen EiffelTowers uit Nijmegen. De thuisploeg heeft bewezen prachtig basketbal te laten zien, kwamen daarmee heel ver, maar de Astronauts laten met coach Ton Boot opnieuw zien dat hun manier van vechtlust en uithoudingsvermogen alles overwint. Er kwam al een landstitel in de jaren 1999, 2000 en 2001, maar nu komt er ook in 2002 een kampioenschap voor de hoofdstedelingen.