Uitverkocht Sporthallen Zuid getuige van een weergaloze slotfase

Gepubliceerd op 3 mei 2022 om 08:30

Met 3.000 bezoekers in de Amsterdamse Sporthallen Zuid, waarvan 500 meegereisde fans van EiffelTowers, mag er sprake zijn van een uiterst cruciaal duel in de zesde finale wedstrijd. De stand is 3-2 in het voordeel van EiffelTowers, en spelen met de overtuiging dat ze bij winst in Amsterdam kampioen van Nederland kunnen worden. Bij de Astronauts is Mario Bennes terug na een schorsing van drie wedstrijden. Pas in de zoemer werd bepaald of Nijmegen kampioen werd of dat de serie met een beslissende zevende wedstrijd zou worden verlengd.

De Amsterdamse ploeg van coach Ton Boot wil niets weten van een mentale tik die de Astronauts opliepen door in Nijmegen een voorsprong niet om te zetten naar een cruciale overwinning. Elke wedstrijd is er één, zo ook deze waarin gewonnen moet worden. De ploeg van Marco van den Berg weet dat ze na deze wedstrijd eventueel nog een kans hebben in Nijmegen. In een sfeervolle Sporthallen Zuid start de thuisploeg goed. Joe Spinks verzet bergen werk en gaat de ploeg voor in de strijd met de ene na de andere confrontatie tegenover Chris Mims. Zijn aanvallen treffen allemaal doel, en hij is niet te houden in het eerste kwart. Toch blijft EiffelTowers bij in de eerste 10 minuten. Ryan Robertson sprint naar de basket, krijgt de bal en verzilvert zijn inlegger. Amsterdam gaat verder, opnieuw via Spinks. Ook deze keer kan Mims hem niet afstoppen, en Spinks komt daarmee al op 14 punten bij een stand van 17-14 voor de Astronauts. Beide ploegen gaan het om-en-om duel aan op scorend gebied. Eric Nelson schiet net van buiten de bucket een jumper erin, waarna Chris McGuthrie aan de andere kant hetzelfde doet. EiffelTowers brengt weer een aanval op via Ryan Robertson. Vaak leidt dat tot het vinden van een openstaande man, in dit geval Kendell Mack. Zijn driepunter zorgt voor een gelijke stand na het eerste kwart: 19-19.

De Astronauts krijgen vleugels in het tweede kwart. In de verdediging dwingen ze Nijmegen tot geforceerde schoten, en twee maal is McGuthrie goed voor een jumper rechtstreeks vanuit de dribbel zoals alleen hij dat kan. EiffelTowers zoekt naar een nieuwe mogelijkheid, maar ook het schot van John Duggen treft geen doel. Spinks zoekt opnieuw het duel op tegen Mims. Ook deze keer is het raak, en lijkt Amsterdam weg te lopen: 25-19. Het verschil loopt op als naast Spinks ook Egi Mikalajunas twee keer onder het bord wordt gevonden. Nijmegen moet oppassen dat ze niet te ver op achterstand komen: 33-21 is de voorsprong voor de Astronauts. De bezoekers schakelen een tandje bij, voornamelijk Eric Nelson. Met een driepunter stopt hij de Amsterdamse run, en is van plan deze run terug te geven aan zijn Nijmeegse formatie. EiffelTowers gaat door. Robertson passt naar Mims die zijn actie onder het bord kan afmaken, maar passt vervolgens over naar een insnijdende Nelson. De bezoekers komen terug, helemaal als Nelson opnieuw goed is voor een driepunter. De Astronauts vinden even geen Spinks of McGuthrie die voor verweer kunnen zorgen. Milorad Kovačević maakt de 0-10 run compleet voor de Nijmegenaren waardoor het verschil in een mum van tijd weer is ingehaald: 33-31. Tony Miller en Sander van der Holst zorgen weer voor wat lucht namens de thuisploeg, maar EiffelTowers sluit opnieuw aan. Robertson zorgt met een driepunter voor de ruststand: 37-34.

Na rust gaan beide ploegen in de eerste minuten explosief om met de scores. Jos Frederiks en Tony Miller zijn aan beide kanten trefzeker, maar opnieuw lijkt Amsterdam er vandoor te gaan. In de hoek wordt Sander van der Holst vrij gevonden bij de driepuntslijn, en met zijn driepunter + een persoonlijke fout van Ryan Robertson tilt hij het verschil weer op: 44-38. Nijmegen vindt opnieuw een nieuwe kracht om een serie scores te verzilveren. John Duggan neemt de scorende flow van Eric Nelson over. Met een driepunter verkleint hij het verschil. De Astronauts zijn daarbij niet trefzeker vanaf de vrije worp lijn. Dat geeft EiffelTowers de gelegenheid om dichterbij te komen, en dat lukt. Patrick Cortenraede zorgt voor een minimaal verschil in de wedstrijd, nadat Duggan nog twee keer het duel won van Van der Holst. In korte tijd komt Duggan op zeven punten. Amsterdam mist weer vrije worpen, in dit geval via Tony Miller. Toch weet Mario Bennes de aanvalsrebound te pakken, zoals steeds in dit duel. De bal komt bij McGuthrie die op tijd een driepunter verzilvert: 49-45. Nijmegen is zelf ook niet zuinig met de vrije worpen, en dat geeft Amsterdam weer de kans om uit te lopen. Miller durft ook de driepunter aan, en met succes. Alweer is het raak namens de Astronauts: 52-45. Het verschil lijkt weer groter te worden, maar Nijmegen weigert te capituleren. Mims komt naar binnen snijden onder de basket. Mims kwam deze wedstrijd moeizaam tot scoren, maar nu wel: 54-49 na het derde kwart.

Het zijn gelijk Nelson en Cortenraede die het verschil verkleinen in de laatste 10 minuten. Alles is mogelijk, ofwel een zevende wedstrijd, of een kampioenschap voor de Nijmegenaren. De Astronauts zoeken naar nieuwe mogelijkheden, die nu cruciaal beginnen te worden. Joe Spinks gaat voor de driepunter, en die is raak. Nog is Nijmegen niet klaar. Een nieuwe driepunter wordt gevonden door Ryan Robertson die daarmee EiffelTowers op een voorsprong zet: 57-58. In de vorige wedstrijd wisten de Astronauts de voorsprong niet vast te houden. Komt eenzelfde scenario nu weer tot stand? McGuthrie mist, Spinks mist eveneens, maar pakt vervolgens de aanvalsrebound en scoort dit keer wel: 60-58 voor de Astronauts. EiffelTowers heeft diverse aanvalstroeven die allemaal kunnen schieten, op welk moment dan ook. Kendell Mack speelt zichzelf vrij, en gaat voor het driepuntsschot. Uit vreugde vanuit de Nijmeegse aanhang is deze raak: 60-61 met nog vier minuten te gaan. Het kampioenschap komt dichterbij voor EiffelTowers. Wellicht slagen zij erin de Astronauts van drie landstitels te onttronen. Mario Bennes komt dichtbij de ring, gaat omhoog, maar die bal draait van de ring af. Toch krijgt hij een persoonlijke fout mee. Het is de vijfde persoonlijke fout van Nelson, en met 14 punten raakt Nijmegen een topscoorder kwijt. Bennes kan alsnog de voorsprong weer teruggeven aan de Astronauts via vrije worpen. Maar de hele avond ontbreekt het de thuisploeg aan scherpte vanaf de vrije worp lijn. Bennes mist beide vrije worpen, maar komt bij zijn eigen aanvalsrebound en gaat opnieuw omhoog. Opnieuw is het niet raak, maar weer een aanvalrebound voor Bennes. Drie maal is scheepsrecht, en een nieuwe voorsprong voor de Astronauts. EiffelTowers kan andermaal toeslaan, maar verliest op een cruciaal moment de bal. De Astronauts gaan door met een nieuwe mogelijkheid. Spinks gaat weer Mims opzoeken, en opnieuw wint hij het duel: 64-61 met nog 2:30 te gaan. Nog een keer balverlies kan EiffelTowers duur komen te staan. De hele serie is het aantal turnovers een zorgelijke kwestie voor de bezoekers. Kendell Mack wordt strak verdedigd, want Amsterdam wil geen driepunters meer van hem. Toch krijgt Mack uit nood de bal nog van zijn handen, en opnieuw is zijn driepunter raak: 64-64. De laatste minuut nadert, en alles in de Sporthallen Zuid beschikt over stalen zenuwen. McGuthrie is aan de bal, gaat voor een moeilijk geforceerd schot, maar raakt op een uiterst belangrijk moment: 67-64 voor de Astronauts.

EiffelTowers krijgt nog vier vrije worpen waarvan er drie in gaan. Opnieuw is er sprake van een gelijke stand. De Astronauts is in balbezit met nog 30 seconden te gaan, maar de bal wordt weggegooid en is Nijmegen met nog 15 seconden in balbezit. 15 seconden zijn er over om een kampioenschap binnen te halen. Er ontstaat zowaar een breaksituatie waarin Chris Mims en John Duggan tegenover McGuthrie alleen staan. Twee scenario’s: of Mims passt naar Duggan voor de 67-69, of Mims gaat met al zijn kracht zelf over McGuthrie heen scoren gezien het lengteoverwicht. Dat is wat de hele Sporthallen Zuid in gedachte heeft, dat er sowieso een score komt voor de bezoekers en dus wellicht een kampioenschap als de Astronauts daarna niet scoren. Het eerste scenario wordt gelijk gedwarsboomd door Spinks die net op tijd bij Duggan is. Mims is nog steeds aan bal, en heeft de optie het lengteoverwicht te winnen van McGuthrie. Tot ieders verbazing stopt hij ten hoogte van de vrije worp lijn, en schiet een heel moeilijk en geforceerd schot over McGuthrie heen die de voorkant van de ring schampt. Geen score dus voor Nijmegen, wel het balbezit voor de Astronauts in de laatste 10 seconden. Miller gaat voor de laatste mogelijkheid in het duel, maar wordt foutief afgestopt door Kendell Mack. Met nog vijf seconden te gaan mag Miller vrije worpen nemen. Op dat moment heeft hij 1 van de 4 geraakt, dus wat gaat hij met deze mogelijkheid doen. De eerste bal stuitert op de ring, en valt net aan de goede kant door de ring. De tweede vrije worp gaat er ook in: 69-67 voor de Astronauts met nog vijf seconden te gaan. Kendell Mack sprint naar de overkant en laat nog net op tijd een driepunter los van zijn handen. Mocht deze bal erin gaan, dan komt er met 69-70 een kampioenschap voor de bezoekers. Zo niet, dan wacht zondag 5 mei 2002 de zevende en beslissende wedstrijd. De bal gaat richting de ring, zo te zien aan de goede kant, maar schampt de zijkant van de ring waardoor het 69-67 blijft voor de Astronauts die ontsnappen aan een duivels scenario. De stand in de serie is daarmee 3-3, en in Nijmegen wacht op 5 mei 2002 de zevende en beslissende finale wedstrijd.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.