Kangoeroes Mechelen Belgisch kampioen

Gepubliceerd op 30 april 2022 om 08:00

Vorig jaar was het vanwege covid-19 niet mogelijk om de finale van de play-offs in de Eerste Klasse van de dames competitie te spelen. Hierdoor was er geen officiële kampioen naar voren gekomen, maar is BC Namur Capitale na forfait aangewezen als kampioen. Vrijdagavond vond de laatste finalewedstrijd plaats tussen Zevenvoudig landskampioen Castors Braine en de kersverse bekerwinnaar Kangoeroes Mechelen. De stand in de serie is 1-1, en wie deze wedstrijd wint mag zich kronen tot kampioen van België.

Grote tussensprint aan de kant van Kangoeroes

De eerste minuten van deze beslissende wedstrijd worden gekenmerkt met een serie afstandsschoten schieten. Het schot van Ziomara Morrison is gelijk raak, en zo pakken de bezoekers uit Mechelen gelijk de eerste optimale voorsprong. Castors Braine laat het daar niet bij zitten. Aislinn Konig laat eveneens zien dat zij ook de driepunter kan verzilveren. Er wordt niet veel gemist, maar er ontstaan aan de kant van de Kangoeroes wat turnovers waardoor Castors Braine dichterbij kan komen. Elise Ramette verkleint de achterstand met een driepunter tot 11-12, maar op dat moment scherpt Mechelen de verdediging aan. Billie en Becky Massey gaan de Kangoeroes voor in de strijd met de ene inside score na de andere. Doordat zij ook de persoonlijke fouten weten uit te lokken verzilveren ze ook veel vrije worpen. Hun inbreng en de verdediging van Kangoeroes zorgen voor een vlottende start voor de bezoekers: 15-26.

Castors Braine weet wat het is om kampioen te worden, dat werden ze voor afgelopen seizoen zeven keer oprij. Nu komt de thuisploeg in de problemen, helemaal als ook Laure Resimont de driepunter raak schiet waardoor Kangoeroes een voorsprong neemt van 15 punten. Resimont is samen met Billie en Becky Massey een Belgian Cat, net als dat Kyra Bruyndoncx een jeugdige Belgian Cat is. Het verschil wordt alleen maar groter en groter, helemaal omdat de thuisploeg weinig tegenover de verdediging kan stellen. Het kan niet op bij de Kangoeroes. Dominique Wilson laat zien dat zij ook van afstand raak kan schieten. Vrije worpen van Marie Vervaet vergroten het verschil tot maar liefst 24 punten. In de laatste seconden doet Castors Braine nog wat terug middels een driepunter van Valeriya Berezhynska: 26-47 bij rust. Kangoeroes lijkt al vroegtijdig de wens om kampioen te worden te vervullen, maar er is nog een tweede helft te gaan.

Castors Braine komt terug, spanning tot het uiterste

Kangoeroes leidt met een comfortabele voorsprong. Toch komt Castors Braine goed uit de startblokken in de tweede helft. Maxuella Lisowa-Mbaka is na haar inside treffer gelijk goed voor een driepunter. Dat is juist wat Castors Braine nodig heeft, zo'n impuls. Nu is het Kangoeroes dat even geen antwoord heeft in aanvallend opzicht. Wie dat wel heeft is Elise Ramette, eveneens een Belgian Cat. Zij zorgt dat Castors Braine dichterbij komt: 33-47. Het verschil was 24 punten, dat zijn er nu nog 14. Castors Braine gaat door, wederom dankzij Lisowa-Mbaka. Het verschil is nog maar 10 punten, maar Kangoeroes vindt op tijd een antwoord dankzij Wilson. Haar inbrengt vergroot het verschil, helemaal als Ivana Katanic met een driepunter toeslaat: 37-54. Lang zal dit verschil niet blijven, want Castors Braine gaat net als aan het begin van de wedstrijd op zoek naar Konig. Dankzij haar inbreng, acht punten oprij, is het verschil binnen de 10 puntengrens gekomen: 46-54. De voorsprong die Kangoeroes had is nu helemaal weg, zo snel kan het verkeren tijdens een kampioenswedstrijd. Nog is de thuisploeg niet klaar. Quinn Dornstauder maakt gebruik van de ruimte die ze krijgt, en verkleint het gat tot zes punten. Morrison is namens Kangoeroes goed voor een belangrijke driepunter, maar Konig heeft het laatste antwoord na driekwart van de wedstrijd: 50-57. De wedstrijd is weer helemaal open, en daarmee ook het kampioenschap. De druk wordt nu aan beide kanten opgevoerd. Kan de thuisploeg nog dichterbij komen? Jawel, want Konig brengt Castors Braine nu heel dichtbij Kangoeroes met een driepunter: 55-57. Kan Kangoeroes omgaan met de druk? Ze stonden 24 punten voor. Het is niet te houden, en alles is nog mogelijk in de laatste acht minuten. Er is nog niets te zeggen wie kampioen wordt. Morrison gaat naar het bord, en benut een cruciale score namens Kangoeroes. De thuisploeg heeft een flow te pakken, weet ook coach Frédéric Dusart. Konig wordt opnieuw gezocht en gevonden vanaf de driepuntslijn. Het verschil is minimaal dankzij haar treffer: 58-59.

Een ware thriller

Kangoeroes zoekt naar een optie om de voorsprong uit te breiden, maar krijgen door de verdediging van Castors Braine geen kans meer. Dornstauder gaat naar de basket, en bezorgt Castors Braine de eerste voorsprong in de wedstrijd: 60-59. Kangoeroes, weet ook coach Arvid Diels, ziet Castors Braine na een achterstand van 24 punten op voorsprong komen. Hoe groot is de energie nog van Kangoeroes? Is het weggeven van 24 punten een mentale klap geweest? Na vrije worpen van Jessica Lindstrom maakt Becky Massey gelijk: 62-62. Kangoeroes wil er nog niet aan, maar moet van ver komen. Met nog drie minuten te gaan staan ze twee punten achter. Er wordt gezocht naar aansluiting. Laure Resimont gaat voor de driepunter, maar mist. Morrison heeft de aanvalsrebound, maar mist ook. Opnieuw komt Kangoeroes bij de aanvalsrebound en een nieuwe mogelijkheid. Billie Massey heeft de rebound, gaat omhoog en benut een uiterst cruciale and-1 die Kangoeroes weer op voorsprong zet. Dat is het moment wanneer Kangoeroes gaat toeslaan. Na de and-1 zorgen Resimont en Morrison voor een groter verschil, en vindt Castors Braine geen mogelijkheid meer. Kangoeroes benut haar vrije worpen en slaat opnieuw toe op de momenten wanneer het moet. Ze wonnen dit jaar al de beker, en gaan nu afstevenen op een prachtige prestatie. Een prestatie die de geschiedenisboeken van het basketbal in mag. Kangoeroes gaat met 68-76 winnen en mag zichzelf kronen tot kampioen van 2022! Het was een seizoen waarin een prachtig collectief zo'n prestatie mogelijk heeft gemaakt.