Posaclima Ponzano wint spannend duel tegen Valbruna Bolzano

Gepubliceerd op 25 maart 2022 om 16:30

Afgelopen weekend stonden Posaclima Ponzano en Valbruna Bolzano tegenover elkaar. De nummers 8 en 11 van de A2 serie basketbalcompetitie van Italië bleven in de buurt van elkaar. Pas in de laatste minuten stelde Ponzano orde op zaken door met 56-61 te winnen.

Het balbezit is voor Ponzano, en spelverdeler Viviana Giordano krijgt het screen van Glaudia Gobbo, waarna Giordano de assist kan geven op een mooie afrollende Gobbo. Een eerste succesvolle aanval leidt tot een eerste score voor Ponzano. Bolzano heeft het moeilijk om de bal onder het bord te krijgen, dus proberen ze het van buiten. Als Ponzano de rebound pakt vinden ze opnieuw Gobbo die de ploeg voor gaat in de strijd. Pas na vijf minuten weet Bolzano te scoren, en wel via Isabel Hernandez. Aan de andere kant zoekt Ponzano naar een nieuwe mogelijkheid om toe te slaan, maar leidt balverlies. Bolzano profiteert daarvan, en vindt Francesca Santarelli die een verre driepunter raak schiet: 5-6. Verder laat Ponzano het voorlopig niet komen. Onder het bord wordt Richelle van der Keijl gevonden, een Nederlandse international, net als Karin Kuijt die namens Bolzano speelt. Later wordt Van der Keijl opnieuw gezocht, en andermaal wint ze het duel onder de basket. Een Nederlands onderonsje wordt het als Karin Kuijt vanuit de hoek vrij wordt gevonden. Ze schiet haar driepunter raak zoals ze dat jarenlang namens Grasshoppers Katwijk en Lekdetec Bemmel deed, en bezorgt daarmee Bolzano de voorsprong: 11-10. In de laatste seconde probeert Giulia Zecchin de driepunter te schieten, maar wordt daarin foutief afgestopt door Bolzano. Ze mag hierdoor drie vrije worpen nemen, en met alle drie raak zet ze de stand op 14-15 voor Ponzano na het eerste kwart.

Ponzano gaat gelijk goed van start gedurende de volgende 10 minuten. Na de rebound van Van der Keijl wordt vanuit de linkerkant Greta Brunelli gevonden die het kwart goed start met een driepunter. Daar zou het niet bij blijven bij Ponzano. De bal gaat goed rond, meerdere speelsters dreigen met de driepunter, maar het is uiteindelijk Anna Rescifina die deze verzilvert en Ponzano op een voorsprong zet van vijf punten. Toch komen ze niet van Bolzano af, en helemaal niet van Kuijt die andermaal trefzeker is middels een drive naar de basket. Niet alleen in scorend opzicht is ze een belangrijke schakel, ook weet ze het spel goed te verdelen en de openstaande speelster te vinden. In dit geval vindt ze de vrijstaande Chiara Rossi die met een jumper Bolzano weer op voorsprong zet: 24-23. Het betreft de zoveelste lead change in de wedstrijd, iets wat qua spanning extra aantrekkelijk is. Ponzano pakt opnieuw een aanvalsrebound via Van der Keijl, en opnieuw is zij sterk onder het bord waardoor Ponzano weer op voorsprong staat. Voorlopig is het Ponzano die het voortouw neemt in de wedstrijd, zeker als Giulia Zecchin met een driepunter de ruststand bepaalt op 27-30.

Gelijk na rust wordt namens Bolzano Karin Kuijt gezocht bij de driepuntslijn, en andermaal schiet de Katwijkse schutter raak. Ponzano is gehaast in de aanval en leidt balverlies, iets waar Bolzano gelijk gebruik van maakt. De insnijdende Miriam Hafner zorgt voor een nieuwe voorsprong: 32-30. In de volgende aanval is Ponzano opnieuw aan het zoeken naar Van der Keijl. Een nieuwe aanval van de Rijswijkse center slaagt met succes, maar aan de andere kant is het Francesca Fabbricini die Bolzano op voorsprong houdt. Ponzano gaat weer opzoek naar de basket. Na een gemist schot is Van der Keijl wederom bij een aanvalsrebound en verzilvert de and-1. De bonus vrije worp gaat er niet in, maar na de rebound is daar het schot van Giordano die de ploegen weer op gelijke hoogte zet: 36-36. Van der Keijl stopt de aanval van Bolzano af, en vanuit de break zorgt Rescifina voor een nieuwe voorsprong. De stand is meerdere keren gewisseld van voordeel voor beide ploegen, en dat gaat nog even een tijdje door. Driepunters in overvloed bij beide teams, maar de laatste van het derde kwart is van Chiara Camporeale namens Ponzano: 43-46.

Een spannende slotfase is aanstaande. Ponzano is het die het beste opent. Brunelli krijgt het screen van Van der Keijl en maakt daar dankbaar gebruik van. De bal is opnieuw bij Kuijt aan de andere kant, en wederom weet ze raak te knallen vanaf de driepuntslijn. Kuijt lijkt niet te stoppen. Een drive van haar zorgt voor een nieuwe gelijkmaker. Bolzano lijkt een nieuwe run in te zetten, en pakt een nieuwe voorsprong dankzij Isabel Hernandez: 50-48. Beide ploegen komen niet van elkaar af. Is het Ponzano dat lijkt uit te lopen dan komt Bolzano weer en andersom. Weet Ponzano ook nu weer toe te slaan? Zeker! Brunelli schiet een belangrijke driepunter raak die weer voor een voorsprongwissel zorgt. Ponzano mist best wat vrije worpen, maar Giordano lijkt met een driepunter een gat te slaan: 52-59. Ponzano komt hierdoor niet meer in gevaar en gaat de overwinning pakken met 56-61 waardoor zij hun positie op de ranglijst weten te verstevigen.