MBCA mannen onder 16 blijft in de slotfase overeind

Gepubliceerd op 16 maart 2022 om 15:30

Koploper MBCA Amstelveen onder 16 neemt het op tegen de nummer drie uit de onder 16 Eredivisie: Heroes Den Bosch. De thuisploeg kent heel wat blessures: Kiron Issidorides is er niet bij, Milo Koers is er niet bij, Mark Oosterbaan ontbreekt en ook Jarno Tielemans komt niet in actie. Lange tijd leek het erop dat MBCA zou afstevenen op een ruime overwinning, maar Den Bosch kwam nog sterk terug in de wedstrijd. Doordat zij op het laatste moment cruciale schoten misten, bleef MBCA overeind en won met 71-64.

Het balbezit is voor MBCA, en daarin wordt meteen Djairo de Jong gevonden met een machtige driepunter. In het begin van de wedstrijd blijven beide ploegen in het spoor van elkaar, waarin aan de zijde van de thuisploeg De Jong sterk is met meerdere scores en Meglen Gelevski samen met Taeke Hooiveld inside weet te scoren. Den Bosch vindt voornamelijk Savier Richardson die snel en explosief kan uitpakken. Met een driepunter brengt hij de bezoekers terug in de wedstrijd. Steeds als Den Bosch lijkt aan te sluiten gaat MBCA er weer vandoor. Na de driepunter van Richardson doet Don Rutz bij MBCA hetzelfde, waarna Dominic Mack afrondt met een drive naar de basket. Den Bosch valt niet stil, en vindt de aansluiting via Ilan van Calsteren en Tobias Saat. Door deze scores over en weer staan beide ploegen praktisch naast elkaar: 20-16 voor MBCA.

Het begin van het tweede kwart is voor Den Bosch met een mooie dunk van Jules Deijkers. Hierdoor lijkt het erop dat de bezoekers gaan toeslaan, maar niets is minder waar. Terug van een blessure is Aiden Benjamin, en met zes punten in het tweede kwart weet MBCA weer uit te lopen naar een groter verschil. Den Bosch is wat slordiger geworden met het balbezit waardoor er veel turnovers ontstaan, maar MBCA zet de verdediging iets meer open. Daar maken de bezoekers gebruik van. Onder meer via een driepunter van Ilan van Calsteren en een jumper vanuit de hoek van Tam van den Berg. Op de momenten dat het moet is Benjamin opnieuw goed voor een drive naar de basket, en breekt er vlak voor rust een sterke periode aan voor Jayden Anike. Vrije worpen en meerdere drives van hem tillen het verschil op naar 10 punten, maar verder laat Richardson van Den Bosch het niet komen. Beide ploegen vallen vrijwel op gelijke wijze aan waardoor het verschil 39-31 is bij rust voor MBCA.

Na rust lijkt Den Bosch aansluiting te maken als zij opnieuw Richardson vinden, maar dan gaat het mis bij de bezoekers. Aanvallend komen ze totaal niet meer tot scoren, en lijden meer balverlies. Dat alles natuurlijk ook vanwege de sterke verdediging van MBCA en hun explosiviteit. De Jong slaat opnieuw toe met meerdere succesvolle schoten. Zelfs een pass  van hem vanaf de driepuntslijn gaat zowaar door de basket. Het verschil wordt groter en groter, en Den Bosch moet vrezen voor een grote nederlaag. Ook Don Rutz schiet raak vanaf de driepuntslijn, en via datzelfde wapen sluit Etan Mvondo het derde kwart af met 61-41.

Den Bosch moet iets terug doen in de laatste 10 minuten. Het meest gunstige wapen om mee te beginnen is een driepunter. Deze wordt weliswaar niet direct gevonden, maar drie vrije worpen van Richardson verkleinen het verschil net zo. Doordat Benjamin, Mack en Anike wat terug doen, lijkt er nog steeds niets aan de hand bij 67-46. Toch gaat Den Bosch het proberen, en in aanvallend opzicht lijken ze beter in de wedstrijd te komen. Kevan Kamminga is net als Jesse Reijans trefzeker onder het bord, en MBCA ziet de bezoekers langzaam maar zeker terugkomen in de wedstrijd. Het verschil was 21 punten, en is nu 13 punten dankzij Kamminga en Reijans. MBCA is slordiger met het balbezit, en daar maakt Heroes Den Bosch gebruik van. Jules Deijkers gaat verder met een sky-hook over de tegenstander: 67-56. Den Bosch plaatst zowaar een 0-10 run, misschien kunnen ze nog in de laatste vier minuten. Voorlopig zorgt Hooiveld nog voor wat verweer namens de thuisploeg, maar Den Bosch gaat door. Deijkers gaat opnieuw omhoog, en verzilvert: 69-59. Het verschil wordt kleiner, en MBCA moet in de laatste drie minuten gaan oppassen voor een serieuze comeback van de bezoekers. Daarbij begaat MBCA een cruciale aanvallende fout waardoor Den Bosch kansen ziet om de wedstrijd nog naar zich toe te trekken. De laatste minuten naderen, en Den Bosch is in balbezit. Vinden zij opnieuw het schot van Richardson? Hij probeert het, maar mist, maar dan is daar een persoonlijke fout van Mack waardoor Kamminga één vrije worp verzilvert. Met het balbezit die Den Bosch eraan overhoudt scoort Van Calsteren een belangrijke inlegger: 69-62. De laatste minuut nadert, en weer levert MBCA de bal in. Maakt Den Bosch daar gebruik van? Niet direct, en dat kan fataal zijn gezien de beperkte tijd die over is. Thijs Beens scoort na meerdere kansen, en verkleint het verschil tot vijf punten. Den Bosch moet fouten maken in de hoop dat MBCA vrije worpen gaat missen. Richardson maakt de fout, maar begaat daarbij de onsportieve fout waardoor Hooiveld vrije worpen mag namen plus balbezit voor MBCA. Hierdoor kan Den Bosch er niet meer aankomen en wint MBCA een belangrijk duel met 71-64 en blijft daardoor koploper in de onder 16 Eredivisie.