Apollo Amsterdam wint het duel tegen RSW Liège Basket

Gepubliceerd op 21 maart 2022 om 11:00

Zaterdagmiddag speelde Apollo het eerste duel tegen een Belgische tegenstander in de cross-border competitie. In de Apollohal werd gedomineerd tegen RSW Liège Basket (Luik). Hoewel de bezoekers soms wat tegensputterden in aanvallend en verdedigend opzicht, kwam Apollo nooit echt in gevaar en speelde de wedstrijd met 87-78 klaar. Hierdoor is Apollo de eerste ploeg in de silver poule die van een Belgisch team weet te winnen. Foto: Martin Blom

Terug bij Apollo is Roger Moute a Bidias. De Kameroense international kampte vorige week nog met een enkelblessure waardoor hij gemist werd tegen Aris Leeuwarden. Met hem erbij heeft Apollo weer extra power om in te zetten, zeker gezien de blessure van Justin Mitchell. Luik, dat eerder al won van Aris Leeuwarden en Den Helder Suns, heeft een team met vrijwel Belgische spelers. Tot aan het begin van dit jaar hadden ze een Duitse Italiaanse shooting guard: Koné Bazoumana. Hij was de topscoorder van het team met gemiddeld 15 punten per wedstrijd en een sterk driepuntspercentage, maar vertrok uiteindelijk naar Reale Mutua Basket Torino in de Italiaanse A2 competitie. Verder hebben ze de beschikking over een Kroatische power forward van 2m11 in Mario Spaleta en een scherpschutter in Maxime Depuydt. Nieuwe namen in deze competitie, waarvan aan het begin van zo’n cross-border competitie natuurlijk nog niet bekend is wat ze precies kunnen en wat ze in hun mars hebben.

Luik wint de tip-off, en weten gelijk de eerste score te verzilveren via Justin Kohajda; de center van 2m07 en 120 kg, en al sinds jaar en dag betrokken is bij de Luikse formatie. Sinds 2009 is hij al betrokken bij het team, en kwam tussendoor nog uit voor Oostende, Okapi Aalst, Hubo Limburg United, kwam een seizoen weer terug in Luik maar verkaste afgelopen seizoen naar Real Valladoid. Met Kohajda heeft Luik de nodige power onder het bord. Gelijk na de score van de Belgische kolos gaat Apollo meteen aan de slag om een eerste indruk te maken in deze competitie. Roger Moute a Bidias is terug van een blessure, en wil dat weten ook. Meteen vuurt hij met succes een driepunter af. Het gaat in de eerste minuten moeizaam bij beide teams. Luik mist veel schoten, heeft moeite met de strakke verdediging die Apollo neerzet, maar pakt ook veel aanvallende rebounds waaruit niet gescoord wordt. Apollo vindt de open kansen, maar ziet deze niet verzilvert worden. Enkele minuten later pakt Benicio Leons de steal en rondt de fastbreak af.

Het gaat gelijk op in de beginfase. De score is van Ioann Iarochevitch, ook al een center van 2m07 die al sinds seizoen 2007-2008 in actie kwam in Luik, en onder andere ploeggenoot was van Ed Norvell die hier in Nederland in het zeroes tijdperk prachtig spel vertoonde bij Virtus Werkendam, EBBC Den Bosch en Omniworld Almere. Kortom, veel spelers bij Luik met een langdurig verleden bij deze organisatie. Apollo brengt Berend Weijs in stelling. Hij wint het duel tegen Iarochevitch, in tweede instantie zelfs met een and-1: 10-7. Op dat moment zet Luik Brieuc Lemaire in het veld, en die laat zich gelijk zien. Meteen is hij goed voor twee jumpers die Luik op een 10-11 voorsprong zet. Apollo zet op haar beurt Sergio de Randamie en Tibor Taras in het veld. Gelijk laat De Randamie zich zien met een sterke actie onder de basket, waarna Taras zijn bekende schot toont. Luik krijgt opnieuw moeite met de aanval, en moet geforceerd zoeken naar afstandsschoten. Apollo maakt daar gebruik van via een driepunter van De Randamie die al gauw op zeven punten komt. Vrije worpen van Taras zorgen voor een 21-14 voorsprong voor Apollo na het eerste kwart. Een voorsprong die vooral mogelijk wordt gemaakt door het aantal blocks van Berend Weijs, namelijk al drie na het eerste kwart.

Gelijk bij het ingaan van het tweede kwart is Taras goed voor een driepunter, op de manier zoals hij dat het hele seizoen al laat zien. Het verschil gaat al snel richting 10 punten. Verder laat Luik het niet komen. Twee keer pakt Bram Bogaerts de aanvallende rebound en weet daaruit twee keer te scoren. Toch weigert Apollo Luik terug te laten komen, en het is opnieuw Taras die met een driepunter de trekker overhaalt. Ook nu is het raak, 10 punten al voor Taras na nog geen zes minuten spelen. Toch moet Apollo een domper verwerken. Matthias Runs raakt geblesseerd aan zijn enkel, en kan de wedstrijd niet verder afmaken. Luik komt heel moeizaam tot een solide aanval. Apollo heeft de basket verdedigend goed dicht zitten waardoor Luik gedwongen wordt naar buiten te gaan. Eenmaal is Lemaire goed voor een driepunter, maar Apollo gaat verder. Sam Vianen brengt de bal goed op, is snel en behendig, en gaat ook de volgende aanval succesvol afronden. Vervolgens gaat Apollo door met een mooie sky-hook van Leons en met meerdere dunks van Berend Weijs die daarmee de stempel op de wedstrijd drukt.

Luik wordt aan de kant gedrukt, en de Apollohal mag zich schrap zetten voor de mooiste aanval van de middag. Moute a Bidias maakt met twee reuze stappen een zeer grote sprong en dunkt daarmee genadeloos over meerdere spelers van Luik heen. Pas één keer heeft er een dunk van zo’n kaliber plaatsgevonden in Amsterdam. Daarin gaan we terug naar seizoen 2000-2001 waarin Sydmill Harris hetzelfde deed. Deze waanzinnige actie zorgt voor een voorsprong van 15 punten voor de thuisploeg. Apollo gaat door, opnieuw met Berend Weijs en een and-1 van Dexter Hope. Luik krijgt het moeilijker, helemaal als Moute a Bidias zich goed begint te voelen na die enorme dunkt. Net als Weijs blockt hij nog drie schoten van Luik, vuurt een driepunter af, alsmede vrije worpen en een sterke and-1. Dit alles bij elkaar zorgt voor een 50-30 stand bij rust voor Apollo. Een koele rekensom leert dat Apollo het tweede kwart wint met 29-16, ziet ook voormalig coach van de Amsterdam Astronauts Arik Shivek die tegenwoordig de Orange Lions Academy coacht.

Sergio de Randamie met de confrontatie tegen Mario Spaleta. Foto: Martin Blom.

Verwacht wordt dat Luik beter in de wedstrijd gaat komen. Aan die verwachting wordt voldaan. De eerste score is voor de bezoekers, middels een inside score van Mario Spaleta. Apollo begint moeite te krijgen met de verdediging die Luik ineens fullcourt neerzet. Dit betekent meerdere keren balverlies voor Apollo en snelle scores van Iarochevitch en Spaleta. Apollo raakt wat van de leg, en wil geforceerd spelen. Luik begint het gevoel te krijgen dat ze in de wedstrijd gaan komen, zeker ook omdat Moute a Bidias vlak voor rust toch weer last begon te krijgen van zijn enkel en ook Sergio de Randamie geblesseerd het veld heeft verlaten. James Potier snijdt naar de basket en rondt een snelle drive af: 50-39. Luik zet zowaar een 0-9 run neer, maar deze wordt via een dunk van Weijs afgestopt. Luik is nog echter niet klaar. De hele eerste helft kwam Maxime Depuydt nog niet tot scoren. Het Brussels talent vindt met een drive de eerste score namens Luik. Op dat moment wordt de wedstrijd meerdere keren stilgelegd vanwege het feit dat een score van Iarochevitch twee keer is geteld en dus vier punten kreeg in plaats van twee. Daar is coach Lionel Bosco het niet mee eens, maar goed we kunnen allemaal rekenen en tellen, en dus wordt de score gewoon terug gecorrigeerd. De staff van Luik komt hier vier keer op terug, iets wat voor de spelers ook erg ongunstig is aangezien zoiets het ritme uit het spel haalt.

Het verschil is 10 punten, maar niet lang. Sam Vianen wordt door coach Wierd Goedee in stelling gebracht bij Apollo om de fullcourt press verdediging van Luik wat beter te managen. Met succes, want twee keer snijdt Vianen naar de basket om succesvol af te ronden. Weijs tilt het verschil alweer op tot 16 punten en kan Luik weer van voren af aan beginnen. Toch gaat het de bezoekers opnieuw goed af. Potier is goed voor twee punten, waarna Depuydt zijn eerste driepunter erin gooit: 63-53. Een eerste driepunter van Depuydt, maar dat hadden er al zes of zeven kunnen zijn in deze fase van de wedstrijd. Zijn explosief schot heeft hem dit seizoen zelden in de steek gelaten. Het schot van Taras laat Apollo op dat moment ook niet in de steek. Twee keer weet hij met succes raak te knallen waardoor de voorsprong van Apollo nog steeds groot is na het derde kwart: 67-53.

Apollo gaat aan de leiding met een comfortabele voorsprong. Helemaal comfortabel wordt het als Jacopo Bertotti gelijk een driepunter raak schiet. Aan de andere kant doet James Potier dat ook, en scoort Iarochevitch ook namens de bezoekers: 70-58. Wellicht kan Luik nog terugkomen in de wedstrijd, maar Moute a Bidias zorgt voor een belangrijke and-1 voor Apollo die daarmee het verschil weer vergroot. Ook wordt het spel gekenmerkt met het missen van vrije worpen aan de kant van Luik. Op belangrijke momenten laat Iarochevitch dat soort kansen liggen. Job Kayhan vergroot de voorsprong met een sky-hook over zijn tegenstander: 76-59. Doordat Apollo al gauw op vijf teamfouten staat, mag Luik vrije worpen nemen. Op dat moment verzilveren Depuydt en François Lhoest wel de vrije worpen en wordt het verschil 11 punten. Al gauw wordt een comeback van Luik weer teniet gedaan als Taras ook nu trefzeker is met een driepunter. In slechts 20 minuten tijd komt hij op 20 punten. Eveneens zijn er 20 punten voor Berend Weijs die via block shots en een mooie fade-away jumper de wedstrijd in het voordeel beslist voor Apollo. Drives van Moute a Bidias en Lucas Faijdherbe zorgen ervoor dat het verschil nooit meer kleiner wordt. Apollo wint van haar eerste Belgische tegenstander met 87-78 en pakt daarmee en mooie overwinning aan het begin van de cross-border competitie. Aankomende zaterdag zal Apollo om 20:30 uur spelen in en tegen Hubo Limburg United in Hasselt.