Eerste overwinning voor de onder 16 dames van de Orange Lions op het EK

Gepubliceerd op 12 augustus 2023 om 09:00

Vrijwel de hele wedstrijd bleven de Orange Lions en Denemarken in het spoor van elkaar, zo aan het begin van dit EK in de B divisie. Een lange tijd bleef het verschil minimaal, maar drives van Mia Lieverst en een driepunter van Quintilla Hidalgo brachten de Lions in veilige haven, uiteindelijk tot een 53-45 overwinning.

Irene Wassink wint de tip-off, en bij het eerste balcontact op dit EK is het Quintilla Hidalgo die met een jumper voor de eerste twee punten zorgt voor de Lions op dit onder 16 EK. Hidalgo gaat verder, en zet de sprint in om via de drive naar de basket af te ronden. Vier mooie punten voor deze Orange Lion international. Denemarken doet vervolgens iets terug via een driepunter van Ida Westphall. Vanuit de hoek vinden de Lions Mia Lieverst die met een driepunter de Lions op een 7-5 voorsprong zet, waarna Hidalgo met drie vrije worpen al op zeven punten komt. De Lions krijgen veel kansen gecreëerd via de vele aanvallende rebounds die zij pakken. Voornamelijk Quintilla Hidalgo is sterk op dreef, en Irene Wassink pakt veel aanvallende rebounds. Denemarken komt terug. Een drive van Ida Johansen minimaliseert het verschil, en een driepunter van Anne Jørgensen zet Denemarken op een 11-13 voorsprong na het eerste kwart. Aiyana Tjon-a-Meeuw gaat de Lions voor in de strijd, en scoort de drive naar de basket. Het schotpercentage van Denemarken is net iets hoger, en is de voorsprong aan het begin van het tweede kwart te verklaren. Gelijk daarna is het Romy Jansen die de ploegen op gelijke hoogte zet, en brengt in de volgende aanval Mia Lieverst in stelling. Haar drive verzilverde ze eerder op deze manier namens MBCA en Landslake Lions, en nu doet ze dat namens onder 16 van de Orange Lions. Beide teams blijven in het spoor van elkaar, vijf minuten voor rust. Annefleur Meijers schiet met een driepunter de Lions weer op voorsprong: 23-21. De Lions lijken op schot te komen. Mia Lieverst schiet er net als Meijers een driepunter in, en komt dan al op 11 punten. Opnieuw komt Denemarken terug. Vanuit de kop is het Klara Kampp die scoort en Westphall die de stand weer gelijk zet bij rust dankzij twee vrije worpen: 28-28.

Na rust openen de Lions sterk met twee vrije worpen van Hidalgo en een and-1 van Eve Blagrove. Denemarken laat het daar niet bij zitten, en antwoordt gelijk met een jumper van Mia Lipscomb. Beide teams weten niet frequent te scoren, wat leidt tot een lange tijd een verschil van drie punten. Sasha Postma doet na een lange tijd wat terug namens de Lions, en Meijers bedient met een pass Jansen die het verschil weer op drie punten zet. Opnieuw slaat Denemarken toe via Victoria Lundin en haar drives naar de basket. Even zet zij Denemarken op een voorsprong van één punt, maar aan het einde van het derde kwart is het Romy Jansen die 40-39 maakt voor de Lions na het derde kwart. Ook in het laatste kwart komen beide teams moeizaam tot scoren. Denemarken mist veel driepunters, en de Lions lijden veel balverlies. Pas na vijf minuten komt de eerste score via een vrije worp van Andrea Rosenberg namens Denemarken. Bij de Lions doet Eve Blagrove dat twee keer waardoor de Lions op voorsprong blijven. Mia Lieverst krijgt met haar drives veel persoonlijke fouten mee, en mag dus veelal vrije worpen nemen. Juist dit soort impulsen zorgen voor een 46-43 voorsprong voor de Lions, maar voelen Denemarken alweer dichterbij komen. Met nog drie minuten voor het einde maakt Denemarken een loopfout, en hebben de Lions de kans om weer verder uitlopen. Mia Lieverst zorgt daar voor via de drive naar de basket: 48-43 met nog anderhalve minuut te gaan. Denemarken schiet één vrije worp raak, en de driepunter van Quintilla Hidalgo lijkt bevrijdend te zijn waardoor de onder 16 dames van de Orange Lions hun eerste EK wedstrijd winnen met 53-45 van Denemarken.