Bronzen medaille voor de Orange Lions onder 20 dames

Gepubliceerd op 7 augustus 2023 om 09:00

Eind 2022 besloot de Nederlandse Basketbalbond om de onder 20 dames niet in te schrijven voor het onder 20 EK. De rede was om het programma voor de jongste categorieën (onder 16 en onder 18) te optimaliseren, en ook om ruimte te creëren voor de wedstrijdprogramma's van 3x3 onder 18, onder 21 en onder 23. Dit leidde tot een crowdfunding actie van de speelsters die in de onder 20 lichting zouden kunnen spelen, want geen dames onder 20 team dat kon gewoon niet. Met enorm succes is deze crowdfunding geslaagd, want in januari 2023 werd besloten dat de dames toch konden deelnemen. Laat het eens te meer duidelijk zijn dat onder 20 deel moet nemen, want de Orange Lions hebben de halve finale van het EK in de B divisie bereikt, en net aan verloren van Duitsland. In de strijd om de bronzen medaille hadden de Lions succes tegen Zwitserland. Een overtuigende 68-51 overwinning betekende brons voor de onder 20 talenten.

Het begin is voor de Zwitserse formatie, en wel voor Viktoria Ranisavljevic. Zij zorgt voor de eerste vier punten, waarna Amelie De Preux voor 6-10 zorgt. De Lions komen vervolgens dichterbij. Quinta van Schijndel is een schutter, en bewijst dat wederom namens de Oranjeleeuwinnen. Twee driepunters van haar zorgen voor een 16-10 voorsprong na het eerste kwart. Die voorsprong wordt ook mogelijk gemaakt door het aantal rebounds die Lotte van Kruistum weet te pakken. De Lions zien Zwitserland in het begin van het tweede kwart goed terugkomen via een driepunter van Sophie Locatelli. Het gaat scorend moeizaam bij beide teams. Het is dankzij Ranisavljevic dat Zwitserland terugkomt tot vijf punten verschil. In de laatste seconden voor rust zorgt Frode Van der Schans voor een 26-19 stand bij rust voor de Orange Lions.

Na rust openen de Lions goed, en weet Iris Vennema ook haar schot te vinden. Haar inbreng en die van Jaleesa Molina zorgen voor 33-21. De Lions lopen uit naar een eerste echte voorsprong. Twaalf punten was de voorsprong, maar met een driepunter van Stephanie Martinez komt Zwitserland weer terug tot vijf punten. Dat duurt niet lang, want gelijk daarna is het Hennie Van Schaik die na een rebound van Van Kruistum weet toe te slaan onder het bord. Diezelfde Van Kruistum scoort onder het bord, en pakt opnieuw veel rebounds: 17 in totaal. In de buzzer van het derde kwart schiet Marèll Glaubitz een driepunter raak die voor 44-34 zorgt na het derde kwart. Een bronzen medaille komt dichterbij, maar de Lions zijn er nog niet. Zwitserland wil ook nog niet opgeven, en scoort via Viktoria Ranisavljevic. Op dat moment komt Iris Vennema beter in de wedstrijd, en schiet een belangrijke driepunter raak. Dat vergroot het verschil naar 11 punten, en Zwitserland krijgt geen grip op de aanval van de Lions. Ze blijven scoren, want onder het bord zijn het Jaleesa Molina, Van Kruistum en Frode van der Schans sterk waardoor het verschil groter wordt. Het verzet is bij Zwitserland gebroken, en zodoende pakken de onder 20 dames van de Orange Lions brons op het EK in de B divisie. Een zeer goede prestatie, met een prachtig slot!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.