Belgian Cats kwalificeren zich voor Eurobasket 2023

Gepubliceerd op 10 februari 2023 om 16:30

Eerder won het nationaal dames basketbalteam van België met ruime cijfers van Duitsland. In hun thuisduel werd het 84-55. Afgelopen donderdag konden de Belgian Cats zich kwalificeren voor het Europees basketbalkampioenschap, dat tussen 15 en 25 juni 2023 zal plaatsvinden in Slovenië en Israël. Met een overtuigende 44-69 zege is deelname aan Eurobasket 2023 een feit!

Het balbezit is voor Antonia Delaere namens de Belgian Cats, die weten wat ze te doen staan. Ze houdt het overzicht in de aanval en vindt Hind Ben Abdelkader die vanaf de driepuntslijn trefzeker is: 2-5 voor de Cats. Duitsland vindt met moeite de open speelster, en levert in als Kyara Linskens de bal onderschept. Opnieuw is het Delaere die rondkijkt en de volgende schutter bedient. Dit keer is het Emma Meesseman die met succes de driepunter verzilvert. Duitsland, gesteund door hun supporters in Wolfenbüttel, speelt lange aanvallen uit. Uiteindelijk is het Alexandra Wilke die met een driepunter wat terug doet. Voorlopig is dat het enige verweer van de Duitse formatie. De Cats gaan verder met Meesseman die net als Antonia Delaere en Julie Vanloo de vrijstaande speelster vindt. Het collectief van België, spelend zonder Julie Allemand, vindt elkaar in alle mogelijkheden in het eerste kwart, en Duitsland weet niet wat te doen. Het gevaar komt van Vanloo in de snelle aanvallen die de Cats op het veld neerzetten, of van Abdelkader, maar zeker ook van Meesseman en Kyara Linskens. Laatstgenoemden zijn onder het bord niet af te stoppen, en in de verdediging is Linskens goed voor meerdere blocks en steals voor de Cats. Mede door dit soort acties staat België al met 5-17 voor, en vervult het haar wens om zich donderdagavond te kwalificeren voor het Europees kampioenschap. Antonia Delaere vergroot het verschil, en even later als Becky Massey de aanvallende rebound pakt is het Linskens die de stand op 9-22 voor de Cats zet. België wisselt goed door, en maakt gebruik van meerdere mogelijkheden. Maxuella Lisowa Mbaka is snel, en komt gemakkelijk bij haar rebounds. Een voordeel die de Cats daarmee realiseren, en diezelfde Lisowa scoort eveneens. Het verschil wordt groter, hoewel de Belgian Cats minder frequent scoren zoals in het eerste kwart. Toch zijn ze qua schot, rebounds en assists de betere ten opzichte van Duitsland. Laure Resimont weet de aanvalsrebound te pakken en zorgt ervoor dat Becky Massey gevonden wordt. Duitsland speelt zich volledig klem in de aanval, en aan de lopende band is het Emma Meesseman die erop los scoort. Het verschil wordt groter en blijft groot bij rust. Enkel de lay-up van Marie Guelich kan er nog iets tegenoverstellen. De Belgian Cats gaan aan de leiding met 19-34.

De Cats lijken het moeilijker te krijgen vlak na rust. Zij lijden veel balverlies, en Duitsland weet dichterbij te komen dankzij het schot van Svenja Brunckhorst. Heel even lijkt een mogelijke comeback aanstaande, maar niets is minder waar. Julie Vanloo is snel, en laat dat zijn met een drive naar de basket. Een collectief aan aanvallende en verdedigende krachten doen opnieuw van zich spreken aan de kant van België. Naast Vanloo is ook Elise Ramette een floorleader die de bal snel rond laat gaan. Ook vanaf de bank worden punten gepakt waardoor het verschil weer wordt vergroot. Het is Serena-Lynn Geldof die toeslaat en de stand op 32-49 zet na het derde kwart. De rest is een formaliteit aangezien Duitsland zich de hele wedstrijd geen raad weet met de verdediging van de Cats. Het zijn later de jongste jeugdspeelsters die het verschill vergroten. Ine Joris wordt gevonden bij de driepuntslijn. Namens Kortrijk Spurs schiet ze 33% driepunters, en doet dat deze wedstrijd ook met succes, gelijk na de eerdere rake driepunter van Kyara Linskens. Na de defensieve stop van de Cats wordt Joris weer gevonden bij de driepuntslijn, en wederom gaat deze erin. Het verschil wordt enorm groot. Niet alleen Joris, maar ook Nastja Claessens is bezig aan een imposant slot van deze wedstrijd. Twee keer verzilvert het talent van Ion Basket Waregem de drive naar de basket waardoor de zege als collectief wordt gerealiseerd. De Belgian Cats plaatsen zich voor het Europees basketbalkampioenschap door met 44-69 te winnen. Een mooie prestatie, en een periode om aankomende juni naar uit te kijken!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.