Orange Lions Academy wint na twee verlengingen de intense topper tegen Apollo Amsterdam in de Dutch Talent League

Gepubliceerd op 19 februari 2023 om 10:00

De nummers 1 en 2 in de landelijke onder 22 basketbalcompetitie, de Dutch Talent League, stonden vrijdagavond in de Sporthallen Zuid tegenover elkaar: Apollo Amsterdam en Orange Lions Academy (OLA). Hoewel OLA vrijwel de hele wedstrijd op voorsprong stond, wist Apollo steeds in de laatste seconden steals te pakken om terug te komen in de wedstrijd. Een driepunter van Saulius Grigas zorgde voor een 78-78 gelijke stand na 40 minuten spelen, en vijf minuten later stond het weer gelijk. Een cruciale driepunter van Tjall de Vaal zorgde voor een bevrijdende voorsprong die niet meer ongedaan werd gemaakt: 94-93 voor OLA.

OLA loopt vlak voor rust uit

Eerder ging de overwinning naar Apollo Amsterdam. Op 7 oktober 2022 werd het in de Sporthallen Zuid 70-81 voor de bezoekers uit de Apollohal. De thuisspelende ploeg, OLA spelend in het wit-oranje, opent met een driepunter van Coen Gelling. Het is OLA dat aan het begin van de wedstrijd moeite heeft met de verdedigende souplesse van Apollo. Snelle bewegingen leiden tot steals voor de bezoekers, maar die vinden zelf geen gelegenheid om de schoten van afstand te kunnen verzilveren. OLA gaat even later verder met opnieuw een driepunter, deze keer van Max Pikaar. Apollo komt met moeite bij de basket, voornamelijk vanwege de aanwezigheid van Giel Paling; de kolos van OLA. Enkel via Jibbe Sicking en Jaro Abrams weet Apollo terug te komen, maar OLA slaat gelijk toe. Shane Lieuw On is snel en behendig, en verzilvert de snelle drive naar de basket. OLA gaat hierdoor aan de leiding met 21-17 ten gevolge van de behendige afronding van Wamba Ngouateu.

OLA gaat door. Opnieuw is het Shane Lieuw On die opnieuw het vuur aanwakkert. Zijn driepunter vergroot de voorsprong voor OLA: 26-17. Apollo vindt geen gelegenheid om wat terug te doen, enkel via een driepunter van Saulius Grigas. Het brengt de bezoekers niet dichterbij, zeker niet als Lieuw On van heel ver opnieuw trefzeker is. Het verschil loopt op, maar op dat moment is het Apollo dat in de verdediging veel steals pakt en wat terug doet. Stef en Joost Poels verkleinen het verschil, en door toedoen van Abrams en Joost Poels komt Apollo weer naast OLA te staan: 31 gelijk. Coach Arik Shivek besluit namens OLA een time-out te nemen, en uit deze time-out wordt goed doorgepakt. Max Pikaar is op dat moment het aanspeelpunt voor de thuisploeg. Twee driepunters en een fraaie afronding onder de basket zorgen weer voor een grotere voorsprong. Opnieuw problemen dus voor Apollo, problemen voor coach Wierd Goedee. Enkel Jibbe Sicking weet met een and-1 nog iets terug te doen, maar OLA staat al met 43-36 voor bij rust. Een mooie run voor OLA vlak voor rust, ziet coach Arik Shivek en de assistent-coaches Peter van Paassen en Luiz Felipe Lemes.

OLA lijkt uit te lopen, waarna een verrassende comeback volgt

Na rust lijkt het erop alsof er een plan ontbreekt bij de aanvalstactieken van Apollo. Passes over drie spelers heen leiden tot turnovers waardoor OLA kan uitpakken. Ze pakken onder meer uit met een driepunter met een bonus vrije worp van Ryan van Eyck, en eventjes daarvoor had Dez Landvreugd er ook al een driepunter ingelegd. Apollo komt er totaal niet aan te pas, en het spel van Van Eyck en Giel Paling des te meer. Een groot verschil is halverwege het derde kwart aanstaande: 59-43. Op dat moment wil het OLA ook niet meer lukken, en komt Apollo door toedoen van Joost en Stef Poels dichterbij. De steals nemen weer toe aan de kant van de bezoekers, en het verschil wordt in korte tijd verkleind, uiteindelijk tot 61-55 na het derde kwart. Hetzelfde ritueel lijkt zich te herhalen net als aan het begin van de tweede helft. Apollo is enorm gehaast en niet secuur in de aanval. OLA maakt hier gebruik van. Coen Gelling is wederom goed voor een driepunter waardoor het verschil weer 10 punten is. Doordrukken wil nog niet lukken bij OLA, en Apollo komt dankzij steals ter hoogte van de middenlijn terug tot 75-70. OLA neemt uit, en tot ongenoegen van Shivek leidt dat anderhalve minuut voor tijd tot nog een turnover. Apollo benut dit optimaal dankzij een driepunter van Jibbe Sicking: 75-73. Alles is weer mogelijk. OLA moet weer tot een goede aanval komen. Quincy Stegenga staat in de hoek vrij bij de driepuntslijn en verzilvert dit schot wat voor OLA bevrijdend lijkt te zijn: 78-73 met nog 40 seconden te gaan. Wierd Goedee neemt de laatste mogelijkheden door om nog één keer terug te kunnen komen in de wedstrijd. Stef Poels gaat omhoog en scoort met nog 15 seconden te gaan. Het verschil is drie punten, maar OLA heeft het balbezit. Dez Landvreugd rekent al op het feit dat er een fout op hem gemaakt gaat worden en hij twee vrije worpen mag nemen. Echter, hij houdt de bal in zo'n positie vast dat Apollo deze met twee handen kan pakken. Twee spelers van de tegenpartij pakken op hetzelfde moment de bal, dat betekent een losse scrum situatie. Doordat Apollo aan het begin van het vierde kwart de bal mocht innemen, en OLA later ook eenzelfde situatie had, is de bal nu weer voor Apollo. Enkel een driepunter kan nog voor een verlenging zorgen bij 78-75. Saulius Grigas probeert het, maar mist. Apollo pakt nog de aanvallende rebound, en vindt opnieuw Grigas. Hij probeert het nog een keer, en in de zoemer verdwijnt de driepunter door het netje en betekent het dat we gaan verlengen bij 78-78.

Overtime

Beide teams komen niet los in de aanval. Apollo vindt Grigas die opnieuw de driepunter erin schiet. Dat betekent voor het eerst in de wedstrijd een voorsprong voor Apollo: 80-83. Even later is het Tjall de Vaal die hetzelfde doet, een driepunter erin schieten. Beide teams staan gelijk, en diezelfde stand blijft op het bord staan. Landvreugd kan met twee seconden te gaan voor de overwinning zorgen, maar zijn schot treft geen doel en krijgen we weer vijf minuten verlenging. In deze verlenging is het OLA dat als eerste scoort via opnieuw De Vaal: 87-83. Apollo speelt zichzelf opnieuw zoek, en OLA heeft weer kansen op de voorsprong te vergroten. Toch pakken de bezoekers weer steals en is het Sam Vianen die afrondt: 87-85. OLA zoekt, OLA speelt rondt en vindt bij de driepuntslijn wederom De Vaal die raak schiet. Apollo moet snel weer met iets komen, maar mist scherpte. Echter, bij OLA ontbreekt ook scherpte waardoor er een nieuwe onderschepping komt voor Apollo en Stef Poels die met 91-91 weer gelijk maakt. Er zijn nog 37 seconden te spelen, en het balbezit is weer voor OLA. Zij nemen tijd voor een goede aanval. Tjall de Vaal staat weer vrij bij de driepuntslijn, en wederom is het prijsschieten bij hem: 94-91. Met nog 22 seconden te gaan neemt Goedee een time-out om de laatste strohalm te kunnen pakken. Ze hebben opnieuw een driepunter nodig, maar Sicking neemt deze heel snel waardoor zijn schot geen doel treft. Toch behoudt Apollo het balbezit. Grigas neemt opnieuw het schot. In het vierde kwart was deze nog raak, maar nu niet meer. OLA pakt het balbezit en kan het uitspelen. Echter, Apollo is heel snel weer bij de bal om de steal te kunnen pakken. Met nog zes seconden heeft Jaro Abrams de bal, gaat omhoog en krijgt de persoonlijke fout mee. De bal stuitert op de ring, en valt door het netje waardoor de score zit. Bij 94-93 krijgt hij met een bonus vrije worp de gelegenheid om een derde verlenging te forceren. Abrams neemt een aantal dribbels, gaat omhoog, maar zijn schot gaat er niet in waardoor het 94-93 blijft en OLA de overwinning pakt tijdens deze nagelbijter van een wedstrijd. Het verschil op de ranglijst is nog maar één overwinning, en het toont aan dat OLA in staat is een slag te kunnen slaan tijdens deze Dutch Talent League competitie.