Belgian Cat speelsters Kyara Linskens en Julie Vanloo boeken met Gazelles ruime zege tegen Angers

Gepubliceerd op 8 februari 2023 om 13:00

Het betrof afgelopen weekend een duel tussen de nummers vier en negen uit de Franse basketbalcompetitie: Basket Lattes Montpellier Agglomeration (BLMA) Gazelles en Union Feminine Basket 49 (Angers). Vlak voor rust wist Gazelles een gat te slaan dat zou leiden tot een grote overwinning. Met 20 punten van Belgisch international Kyara Linskens (9 uit 10 van het veld) en vijf assists van Julie Vanloo wisten beide Belgian Cat speelsters een mooie productie neer te zetten, wat uiteindelijk een eindstand van 80-52 zou betekenen.

Het balbezit is namens Gazelles voor Mamignan Toure, een solide schutter met een driepuntspercentage van 37%. Ook aan het begin van deze wedstrijd weet zij raak te schieten en voor een eerste verschil te zorgen. Aan de andere kant doet Jasmine Bailey precies hetzelfde, een ervaren Amerikaanse schutter die al eerder in actie kwam in landen als Spanje, Italië en Roemenië. Gazelles vindt Kyara Linskens, die bezig is aan een sterk seizoen met gemiddeld 12 punten per wedstrijd en vijf rebounds. Haar eerste schot treft ook gelijk doel, en bovendien pakt ze na een sterke defensieve stop de rebound. Ze draait naar de linkerkant van de basket, en legt de bal met extra spin tegen het bord waardoor deze wordt verzilverd: 9-7. Op dat moment komt Julie Vanloo binnen de lijnen, en bewijst gelijk haar waarde als Montpellier een bliksemsnelle break inzet en Vanloo de pass geeft op de afrondende Toure, waarna Linskens opnieuw weet te scoren. De twee internationals voeren fantastisch werk uit. Angers besluit een time-out te nemen, maar zien gelijk dat Linskens na de aanvallende rebound al op acht punten komt. Verdedigend heeft Gazelles het goed voor elkaar, al scoort Angers in de buzzer van het eerste kwart via een jumper van Ivana Jakobcova: 15-9. Begin tweede kwart weten beide speelsters elkaar wederom te vinden. Vanloo ziet Linskens bij de driepuntslijn vrij staan en scoort. Linskens komt al op 11 punten en de voorsprong van Gazelles wordt groter. Nog is het niet gedaan. Gazelles speelt snelle aanvallen klaar, en weet elkaar als collectief terug te vinden op het veld. Wederom is het Vanloo die Linskens vindt, en dat betekent een geoliede scoreproductie voor de thuisploeg. Ook als Vanloo en Linskens naar de kant gaan, gaat Gazelles nog altijd door. De bal gaat over het hele veld rond, aanvallen die vloeiend verlopen met Romane Bernies als spelverdeelster. Ze vindt met een mooie boogbal Marieme Badiane die onder het bord sterk is. Door deze impulsen gaat de ploeg uit Montpellier dan ook ruim aan de leiding bij rust: 35-22.

Julie Vanloo bewijst zich als echte wegkapitein, getuige wederom een mooie assist. Dit keer vindt ze de insnijdende Haley Peters die het verschil op 17 punten zet. Het verschil wordt steeds groter, ook omdat Angers zich geen raad weet met de verdediging van Gazelles. Kyara Linskens gaat omhoog, en dat betekent jackpot deze wedstrijd. Daarmee komt ze al op 18 punten in de wedstrijd, en ook Marieme Badiane is goed voor een mooie and-1 die het verschil steeds meer opkrikt. Hierdoor komt de thuisploeg niet meer in gevaar, en dankzij een sterk collectief én een strakke defensie wordt er met 80-52 gewonnen.