BS Leiden op tijd wakker tegen koploper H.S.V. Basketball

Gepubliceerd op 5 februari 2023 om 13:30

Ondanks dat BS Leiden de gehele wedstrijd op voorsprong stond, kwamen de bezoekers uit Haren nog een paar keer dichtbij. In de tweede helft liet H.S.V. zien waarom zij tot deze wedstrijd de koploper was in de dames onder 16 Tweede Divisie. Een aantal and-1's brachten de thuisploeg in veilige haven, uiteindelijk tot 62-48.

Verdedigend hadden zowel Leiden als Haren het goed op orde. Na een lange tijd is de openingstreffer van Jonni de Haas, één van de aanvallende krachten namens de thuisploeg. Na een aantal sterke stops op de aanvallen van H.S.V. zijn het Norah Linger en Madeleine Smit die verder gaan: 6-0. Voorlopig blijven de bezoekers moeite houden in de aanval, ziet ook coach Ellis Schouten die al snel een time-out nodig heeft. Vanaf dat moment komen ze beter in de wedstrijd, onder meer dankzij de drives naar de basket van Sasha Postma en Pien Goren. Het verschil wordt verkleind, maar Leiden gaat door met Nuna Neumann die 13-8 maakt na het eerste kwart. Een sterke tussensprint zorgt bij Leiden voor veel mogelijkheden. Allereerst opent Danique Roodakker met een driepunter, pakt Sterre van Engen de steal en vergroot het verschil naar 10 punten. Veel kan Haren er niet tegenoverstellen, enkel snelle aanvallen van Jip Goren en Sasha Postma. Bij Leiden komt het gevaar van meerdere speelsters. Smit dreigt alweer met de driepunter, maar het is Nienke Luykx die deze weet te verzilveren: 23-12. De problemen bij de bezoekers stapelen zich op als ze bij de inbounce al de bal kwijtraken en Leiden daaruit gelijk kan scoren. Luna Brouwer is de eerste die ervan profiteert, maar hetzelfde geval wordt nog vier keer herhaalt waardoor ook Jonni de Haas en Norah Linger meerdere keren scoren en zo het verschil wordt vergroot naar 18 punten bij rust: 36-18.

Luna Brouwer gaat omhoog voor de sterke drive naar de basket

Na de vrije worpen van Madeleine Smit lijkt er nog niet veel aan de hand te zijn. Niets is minder waar. Haren gaat sterker verdedigen en Leiden krijgt de bal met veel moeite dichtbij de ring. Het gevolg is dat Haren meer kansen krijgt om goede aanvallen af te ronden en dichterbij te komen. De snelheid van Goren en Postma zorgt voor de effectiviteit van een comeback, en als ook Sophie Harman en Mex Sjollema weten te scoren wordt het verschil steeds kleiner. Leiden zoekt naar verweer, heeft ook pas twee punten verzilvert deze tweede helft. Het verweer komt via een jumper van Fleur Boom, maar Haren is alweer aan de andere kant. Door de vele persoonlijke fouten van Leiden komen de bezoekers vaak op de vrije worp lijn te staan. Hoewel er daar best wel wat punten blijven liggen, komen de bezoekers toch dichterbij omdat Leiden niet tot scoren komt. Jip Goren zorgt voor 40-37 na een drive naar de basket, en op dat moment moet Leiden echt alle zeilen bijzetten. Pas op dat moment is het zichtbaar dat deze wedstrijd een confrontatie betreft tussen de nummers één en twee. Nuna Neumann en Nienke Luykx hebben het laatste antwoord in het derde kwart, dat met 44-37 wordt afgesloten. De strijd is nog niet gestreden, helemaal niet als gelijk na inbounce iedereen bij Leiden Sophie Hartman vergeet die via een rechte oversteek kan scoren: 44-40. Leiden heeft nieuw verweer nodig, en wordt op een belangrijk moment gevonden via Madeleine Smit die een and-1 verzilvert. Als ook De Haas op een belangrijk moment scoort is het verschil weer negen punten, maar Haren heeft Jente Bult die ook weet te scoren. Het verschil is weer verkleint, maar op dat moment vindt Leiden al gauw Luna Brouwer en Norah Linger die onder het bord sterk zijn. Even later via Smit en Neumann komt Leiden niet meer in gevaar en wint met 62-48 waardoor zij nu de koploper zijn in de onder 16 Tweede Divisie.