Belangrijke overwinning voor Guco Lier in de 2e Landelijke Dames competitie

Gepubliceerd op 1 februari 2023 om 13:00

Zowel de dames van Guco Lier als die van Hasselt en Titans Basketball Bonheiden bevonden zich op een gedeelde derde plaats in de 2e Landelijke competitie. Guco Lier nam het zondagmiddag in Sporthal Stadspark op tegen de bezoekers: Titans Basketball Bonheiden. Eerder won Guco Lier hun eerdere ontmoeting tegen Titans door met 53-63 in Bonheiden te winnen. In de eerste helft ging het gelijk op bij beide teams, waarna in het derde kwart Guco een sterk verdedigend kwart speelde en in de aanval als collectief de wedstrijd in hun voordeel besliste. Dankzij een 66-46 overwinning zijn zij gekwalificeerd voor de volgende ronde bij de eerste vier ploegen.

Het balbezit is gelijk voor de thuisploeg, Guco Lier spelend in het groen. Meteen wordt met succes de eerste aanval afgerond met een jumper vanuit de hoek van Lisa Lambrechts, een van de solide krachten namens de thuisploeg. Gedurende de eerste drie minuten gaat het gelijk op bij beide teams. Guco passt rond en vindt eveneens Lambrechts die de drive naar de basket verzilvert. Op dat moment gaan de bezoekers beter spelen. Meerdere rebounds worden gepakt door de in het blauw spelende Titans. Met een jumper is het Lotte De Haes die het verschil vergroot naar 4-11. Guco probeert snelle aanvallen af te ronden, maar lijdt veel balverlies waar Titans haar voordeel uithaalt, met name uit de aanvallende rebounds. Guco laat het er niet bij zitten. Elise Thys is een schutter, en haar inbreng zorgt ervoor dat Guco dichterbij komt. Allereerst verzilvert ze en jumper, en in de volgende aanval pakt Marthe Hoefnagels de aanvalsrebound na een gemiste vrije worp en scoort sterk onder het bord: 9-11. Steeds als Guco terug lijkt te komen in de wedstrijd, gaan de bezoekers ervandoor. Vanaf de driepuntslijn wordt Lies Van Bastelaere gevonden die het verschil weer op zeven punten zet. Reden voor coach Anton Thys om een time-out te nemen namens Guco, en dat heeft effect. Wederom weet Guco zich te verweren. Het spel van Kathleen Van Ingelghem brengt veel aanvallende en verdedigende kracht met zich mee. Ze reboundt enorm sterk, en is met meerdere inleggers goed voor een kleiner verschil. Guco scherpt haar verdediging, getuige de steal en de fastbreak score van Jorien De Wit die daarmee het verschil na het eerste kwart minimaliseert tot 16-17. Deze sterke afsluiting neemt Guco mee naar het tweede kwart. Wederom pakt De Wit een steal, en is het Hoefnagels die met een mooie pass Van Ingelghem in scorende positie stelt en Guco op voorsprong zet. De thuisploeg gaat door, heeft de verdediging op gewenste orde en dat is aan alles te zien. Wederom is het Van Ingelghem die de rebound pakt en scoort namens Guco: 21-17. Hierdoor plaatst Guco zowaar een 9-0 run. De Titans moeten het zoeken in nieuwe mogelijkheden. Uiteindelijk wordt deze gevonden, en wordt ook de run van Guco doorbroken. Brit Wilmet pakt namens Titans veel rebounds, en vindt Hanne Couttenier die scoort. Gelijk daarachteraan vindt Guco de driepunter. Elise Thys is een sterke schutter, en bewijst haar waarde namens de thuisploeg. Aan de andere kant bewijst Couttenier dat net zo en schiet van dezelfde positie raak: 24-22. Beide teams komen op dat moment niet meer tot scoren, of het moet de verdedigende intensiteit bij zowel Guco en Titans zijn die de mogelijkheden zeer beperkt houden. Naast De Wit komt Guco met een nieuwe kracht vlak voor rust: Lourdes De Bondt. Ze benut één vrije worp, waarna Kathleen Van Ingelghem gelijk de rebound pakt en De Bondt weer vrije worpen mag nemen. Deze gaan er wel in en zo loopt Guco uit naar een voorsprong van zeven punten. Ze zijn nog niet van Titans af, want bij inbounce is het gelijk Cara Miseur die onder het bord scoort en de stand op 31-26 zet bij rust.

Elise Thys, nummer vier rechtsonderin, gaat namens Guco voor een belangrijke driepunter die erin gaat.

Guco gaat na rust gelijk goed van start, in het bijzonder een sterke inbreng van Lisa Lambrechts. Ze pakt de aanvalsrebound en verzilvert een mooie backdoor. Ook in de verdediging is ze sterk waardoor meerdere aanvallen van Titans onbenut blijven. Veelzijdige krachten is te zien bij het team van Guco. Zie de screen die Lambrechts zet voor Jorien De Wit die het verschil vergroot. Ook de verdediging van Cato Thys zorgt ervoor dat de tegenstander niet scoort. De verdediging is zo ingesteld bij Guco dat Titans aanvallend op slot wordt gezet. Daar wordt volledig van geprofiteerd. Lambrechts gaat verder, en verzilvert twee teardrops die het verschil naar meer dan 10 punten vergroten: 39-28. Guco bundelt als collectief al haar krachten. Cato Thys en Lieselot Nauwelaers zijn verdedigend zo sterk dat er meerdere steals gepakt worden, Lisa Lambrechts zet screens en komt in korte tijd op 12 punten, Kathleen Van Ingelghem pakt enorm veel rebouds en Marthe Hoefnagels heeft een breed overzicht over het veld. Elise Thys neemt op dat moment de scorende positie van Lambrechts over. Allereerst met de driepunter die voor de thuisploeg op een juist moment valt. Vervolgens is het De Wit die door Tessy Maes met een mooie pass wordt gevonden, waarna Elise Thys wederom een driepunter erin gooit. Het verschil wordt groter, en middels de sterke inbreng van Elise Thys (acht punten oprij) gaat het verschil al naar 20 punten. Guco weet elkaar te vinden, getuige de prachtige pass van Hoefnagels op de insnijdende Jorien De Wit die wederom scoort. Alles in teamverband verdient in het derde kwart een dikke voldoende. Titans komt enkel tot scoren vanaf de vrije worp lijn. Het kan niet op voor Guco als ook Lourdes De Bondt met een driepunter het kwart afsluit met een 55-33 voorsprong, een kwart van 24-7 voor de thuisploeg.

Titans doet gelijk wat terug in het laatste kwart. Het is veelal zoeken naar Hanne Couttenier die scorend wordt gevonden. Ook Cato Verhelst komt in het laatste kwart beter tot scoren, maar het verschil is al groot. Het rebounden en sterke verdedigen van Cato Thys blijft doorgaan, en ook Julie Van den Eynde en Lisa Staes brengen een extra kracht in het laatste kwart. Ze strooien met passes naar de openstaande speelster, deze wedstrijd dus vaak Jorien De Wit met 18 punten in totaal. Als collectief speelt Guco Lier het succesvol klaar door uiteindelijk te winnen met 66-46 waardoor ze zich plaatsen voor de volgende ronde met de bovenste vier teams. Een collectief geheel maakt dat een team als Guco voor elke tegenstander een zware uitdaging is, waardoor zij zeker in staat zijn ver te kunnen komen.