Collectief spelend MBCA onder 12 wint van Landslake Lions

Gepubliceerd op 22 januari 2023 om 15:00

Gedurende de zevende en achtste periode liep MBCA onder 12 uit naar een grotere voorsprong. Een nieuwe competitie-indeling na de kerst is een goed moment geweest, want voorheen won onder 12 alle wedstrijden met bijzonder grote verschillen. Tegen Landslake Lions werd het een lastige opgave, aangezien de thuisploeg steeds in het spoor bleef van de Amstelveense bezoekers. Toch wist MBCA het als collectief klaar te spelen. In de laatste periode had het sterke verdedigen van Hanna Groeneveld enorm veel succes, en met haar snelheid en drives naar de basket had zij een belangrijk aandeel. Samen met Esmer Kiraz, Jordan van Kanten en Constantijn Baars liepen de bezoekers uit naar een ruime overwinning, maar deze overwinning is voor elke speler van MBCA gezien het collectief en het feit dat iedereen er veel aan heeft bijgedragen.

Constantijn Baars is één van de spelers die in actie komt namens MBCA. Een talent mag hij genoemd worden gezien zijn gemiddelde van 20 punten per wedstrijd voor kerst, gecombineerd met zijn behendigheid. Hij gaat de ploeg dan ook voor in de strijd met gelijk twee punten en even later twee vrije worpen. Ook Hanna Groeneveld is een prachttalent van de Amstelveense formatie, getuige haar snelheid, trefzekerheid en haar verdedigende effort. Echt zo'n speelster die voor elk team een fantastische aanwinst is en voor elk team een wens is om in het team te hebben. Zij neemt het sterke spel van Baars over met eerst een sterke drive naar de basket en daarna drie punten die de bezoekers op voorsprong zet: 6-9. Landslake Lions heeft Bob van Stipriaan, die laat zien een motor binnen het team te zijn. Gelijk na de eerste periode brengt hij de thuisploeg in scorende beweging. De ene na de andere drive naar de basket gaat erin bij hem, en bij MBCA blijft het dan hangen. Het enige waarmee ze tot scoren komen zijn vrije worpen van Jordan van Kanten. Hij pakt daarna ook belangrijke rebounds na de gemiste kansen van Landslake Lions waardoor het verschil beperkt blijft tot vier punten: 17-13. Coach Han Crabbendam heeft plannen om een nieuwe voorsprong te realiseren. In de derde periode heeft dat succes, want MBCA laat de bal meer rond gaan. Passes over het gehele veld worden gegeven in plaats van enkel vanaf de rechter vleugel. De passes komen aan bij Baars die aan de lopende band verder scoort. Verder verdedigt MBCA beter als team, en zoeken ze naar nieuwe mogelijkheden. De aanval beschikt over meer souplesse en snelheid, en via Ybo Neyndorff komt de bal opnieuw bij Baars. Tien punten oprij maakt hij waardoor MBCA de voorsprong weer opeist: 19-23. De bezoekers wisselen ook goed door, en ook met de nieuwe spelers op het veld is er amper verschil te bekennen. De bal gaat opnieuw goed rond, en het is Jordan van Kanten die de scorende positie van Constantijn Baars overneemt. Landslake Lions krijgt het moeilijker in de aanval, gezien het feit dat er veel steals gepakt worden door MBCA. Via Davide Offenberg en Ozan Günes Yilmazok is het verschil bij rust zes punten: 25-31. 

Bij een nieuwe indeling van de competitie treft MBCA moeilijkere tegenstanders, zoals dit Landslake Lions. De ploeg is gebrand om terug te komen in de wedstrijd, en ze maken het MBCA dan ook lastiger in de verdediging. Xavi Kosters gaat naar de basket en rondt sterk af. Hierdoor wordt het verschil niet groter en is het nog een wedstrijd. Toch is het MBCA dat snel herstelt in de verdediging en Ozan Günes Yilmazok vindt, die net als Baars en Van Kanten ook trefzeker is met de drive naar de basket, zoals iedereen van MBCA dat is. Het is daardoor lastig om zo'n team echt sterk te verdedigen. Esmer Kiraz dreigt alweer voor de drive naar de basket te gaan, maar een pass bereikt Hanna Groeneveld die voor een verschil van tien punten zorgt: 27-37. Verder wil Landslake Lions het in periode zes niet laten komen. Opnieuw zoeken zij naar Van Stipriaan, en andermaal heeft dat succes voor de thuisploeg. Zijn inbreng verkleint het verschil tot twee punten: 37-39. Kan MBCA opnieuw voor verweer zorgen? Periode zeven en acht lijken zeer spannend te worden, al wil Davide Offenberg daar niets van weten. Hij is sterk onder de basket, net als Constantijn Baars die opnieuw wordt gevonden. Zijn 22 punten geven MBCA een geweldige flow, een flow die wordt versterkt met een speelster die op een cruciaal moment alles in aanvallend en verdedigend opzicht weet te realiseren voor MBCA: Hanna Groeneveld. Ze is snel, duikt achter elke bal, heeft een enorm sterke effort en dat leidt tot balwinst voor haar team en enorm veel vertrouwen bij haar teamgenoten. Verdedigend 100% inzet en realisatie, en dat wordt in de aanval eveneens bevestigd als zij drive naar drive verzilvert en MBCA laat uitlopen naar 38-51. Een geweldige inbreng van Groeneveld op het juiste moment, in alle opzichten.

MBCA gaat verder in de laatste periode. Danilo Bucher geeft de pass op de insnijdende Esmer Kiraz die het verschil vergroot. In de laatste vier minuten kan Landslake Lions er niet veel tegenoverstellen en is het Offenberg die mag doorgaan en de eindstand op 42-57 bepaalt. Ook na de competitie-indeling blijft MBCA gebruik maken van een collectief geheel, met spelers en een speelster die op elk moment heel veel energie en vermogen in de ploeg brengen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.