MBCA onder 16 opent het nieuwe jaar goed middels spannende zege tegen Basketbal Academie Limburg

Gepubliceerd op 8 januari 2023 om 12:00

Bij rust leek niets een overwinning in de weg te zitten voor de mannen van MBCA onder 16. De nummer twee van de competitie voor kerst stond met 45-33 voor tegen Basketbal Academie Limburg (BAL) uit Weert, de nummer vier voor kerst. BAL kwam terug, helemaal door een sterk spelende Relja Varagić met 27 punten; de zoon van de hoofdcoach van BAL in de BNXT League en inmiddels bondscoach Radenko Varagić. BAL pakte een voorsprong, maar zag dat MBCA terugkwam en uiteindelijk met 74-72 de overwinning pakte na een spannend slot.

Beide ploegen zijn terug uit Kortrijk. Het inmiddels bekende X-mastournament heeft drie jaar vanwege covid-19 niet kunnen plaatsvinden in Kortrijk, maar het traditiegetrouwe uitje heeft nu wel plaatsgevonden gedurende de laatste dagen van het jaar. Een mooie prestatie overigens voor deze onder 16 ploeg van BAL, aangezien zij goud hebben behaald op dat toernooi. Coach Cyril Weerkamp zou deze prestatie graag willen doorzetten in 2023. Bij MBCA maakt Savik Reinten de aanvallende fout, maar de driepunter van Etan Ndoh Mvondo was op tijd losgelaten waardoor deze eerste punten in 2023 worden toegekend. Het zijn de bezoekers uit Weert die dan gelijk doorgaan. Het zoeken is naar Relja Varagić, en via de drive naar de basket zorgt hij voor het eerste verschil in de wedstrijd. MBCA, spelend zonder Farrell Binkhuijsen, begint moeite te krijgen met de verdediging van de bezoekers, die er opnieuw uitkomen via Varagić en Tobias Saat: 3-6 voor BAL. Het gaat op en neer wat betreft de scorende flow bij beide teams. BAL komt nu een tijdje niet tot scoren, en MBCA gaat ervandoor. Hun vertrouwde spel is het snelle run & gun basketbal, en snel spel afronden is wel aan Ndoh Mvondo weggelegd. Samen met Jayden Anike neemt hij het voortouw aan het begin van de wedstrijd met snelle breaksituaties: 10-6. BAL komt met een nieuw aanvalsplan, maar vindt Varagić moeilijk bij de ring. Het leidt tot veel balverlies aan de kant van de bezoekers, maar in de verdediging herstellen ze meermaals waardoor het verschil niet groter wordt. Tobias Saat staat bij de driepuntslijn, en deze keer is het wel een goede aanval voor BAL: 11-10. MBCA gaat door, met een nieuwe kracht: Efe Dinç, afkomstig van Rotterdam Basketbal. Hij bewijst zijn waarde meteen met een drive naar de basket. MBCA houdt in de verdediging de kansen voor Varagić bezet, en daarmee creëren ze een bliksemsnelle break die wordt afgerond door Dominic Mack. Mede door dit soort kansen loopt MBCA wat uit in de wedstrijd, al krijgen ze wel gelijk de break aan de andere kant te verwerken van Vico Hendriks die voor 19-16 zorgt na het eerste kwart.

MBCA gaat verder na de twee minuten pauze. Daarin laat Dominic Mack zien hoe een drive naar de basket het beste afgerond kan worden. BAL weet het niet te vinden, zeker niet omdat ze Varagić moeilijk in scorende positie krijgen. De guard speelt zich meerdere keren klem, en dat betekent opnieuw balverlies waardoor MBCA er weer uitkomt. Jayden Anike zet samen met Daniel Oke het verschil op 12 punten, en weer weet BAL het niet te vinden. Enkel via Varagić komen ze tot scoren te komen, maar MBCA heeft meerdere wapens. Zo bijvoorbeeld via Guus Blom die niet twijfelt en gelijk de driepunter erin schiet: 37-22. Opnieuw is het Varagić die scoort namens BAL, en op dat moment lijken er meerdere spelers op te staan. MBCA forceert, en speelt te gehaast waardoor er nieuwe kansen voor de bezoekers ontstaan. Jesper Beelen en Abraham James brengen het verschil terug tot 37-28. Verder dan dat komt BAL voorlopig niet, want Dinç is opnieuw goed voor de driepunter, en samen met Mack zet hij de ruststand op 45-33 in het voordeel van de thuisploeg.

BAL gaat na rust zone-verdediging spelen, een verdediging waar MBCA geen antwoord op heeft. Het leidt tot veel driepunters die er niet in gaan. Bij BAL zijn er meerdere spelers die met het scorende werk meedoen. Saat lijkt alweer terug in de wedstrijd, net als de atletische Abraham James die veel meer op begint te eisen. Achtereenvolgend komen weer extra scores van Varagić die het verschil minimaliseert tot 46-45, een 1-12 run voor de bezoekers. Het antwoord moet komen bij de thuisploeg, die zo haastig zoekt naar een nieuwe impuls. Dinç geeft ze deze, maar Varagić is alweer aan de bal. Hij laat zien dat hij ook van afstand trefzeker is, en met een driepunter zorgt hij voor een voorsprong voor de bezoekers: 48-50. MBCA heeft nog steeds last van de zone-verdediging. De gemiste kansen geven BAL de gelegenheid om uit te lopen. Een mooie pass op James leidt tot succes: 50-54. BAL lijkt afstand te nemen van MBCA, maar een cruciaal moment breekt aan als de onsportieve fout wordt gemaakt op Efe Dinç. Hij pakt de steal en zag kans op een directe oversteek naar de basket, en als je zo'n speler hindert betekent het een onsportieve fout en twee vrije worpen + zijkant voor MBCA. Eén vrije worp gaat raak, maar vanuit het balbezit weet Dominic Mack te scoren: 53-54. Bij BAL ontstaan er weer problemen in de aanval, en MBCA lijkt weer de weg naar de basket te hebben gevonden. Ndoh Mvondo scoort, net als twee drives van Dinç die daarmee de stand na het derde kwart op 59-57 voor MBCA zet. Hij komt uiteindelijk op 19 punten in de wedstrijd, en vervelend wordt het voor MBCA als Dominic Mack eerder in het derde kwart geblesseerd raakt aan zijn enkel. Een spannende slotfase gaan we tegemoet, en daarmee is het BAL die als eerste scoort via Varagić. Hij zorgt voor de gelijkmaker in de wedstrijd, en met twee vrije worpen bezorgt hij BAL weer de voorsprong: 60-62. Wie van deze twee ploegen pakt de grootste run? MBCA mist, maar pakt de rebound. Na meerdere rebounds is het de teruggekeerde Mack die MBCA weer op een 63-62 voorsprong zet, maar voor je met je ogen kan knipperen is het Relja Varagić die weer heeft gescoord en 63-64 maakt. BAL heeft wel al vier teamfouten, en bij een vijfde teamfout mag MBCA steeds vrije worpen schieten. Savik Reinten is het die het mag gaan doen namens MBCA, met nog vier minuten te gaan in de wedstrijd. Cruciale ballen die Reinten moet gaan nemen. De eerste is raak: 64 gelijk. Ook de tweede is raak waardoor MBCA weer met één punt op voorsprong staat. Bij BAL gaat het bij het uitnemen van de bal gelijk mis als Jayden Anike de steal pakt en voor een and-1 zorgt; score plus een bonus vrije worp na een persoonlijke fout van BAL. De bonus vrije worp gaat er niet in, maar het is MBCA dat de rebound pakt. Een score kan een cruciaal moment zijn, maar de thuisploeg mist de driepunter. Een nieuwe kans voor BAL is dus aanstaande om weer dichterbij te komen. Abraham James herhaalt dezelfde tactiek met een and-1, waardoor hij middels een extra vrije worp gelijk maakt: 67-67 met nog drie minuten te gaan. Coach Serge Boyds neemt een time-out, om nieuwe plannen te bedenken voor de thuisploeg. Deze plannen leiden in elk geval tot een score van Anike, op een cruciaal moment: 69-67. Er is niet veel tijd meer, en BAL probeert het opnieuw via Varagić. Deze keer scoort hij niet, en is er een nieuwe break die gelopen wordt door MBCA. Dominic Mack is op een belangrijk moment teruggekeerd van zijn blessure, en scoort. Hij komt daarmee op 17 punten. Het verschil is vier punten voor MBCA. Met nog anderhalve minuut te gaan. BAL mag nog naar de vrije worp lijn, maar schiet één maal raak. MBCA speelt de klok uit, hoewel er nog ruim één minuut en 20 seconden te gaan is. Uit nood van de schotklok scoren ze niet, en met een driepunter kan BAL dichterbij komen. Opnieuw wordt er gezocht naar Varagić, maar hij speelt af op Jesper Beelen die met nog één minuut te gaan het verschil minimaliseert: 71-70. Een nieuwe kans doet MBCA zich voor om te scoren, maar Thijs van der Meer wordt foutief afgestopt en mag twee vrije worpen nemen. Opnieuw een cruciaal moment, maar beide vrije worpen gaan mis. BAL heeft een nieuwe kans om op voorsprong te komen. Het is weer zoeken naar Varagić die naar de ring dribbelt, in houdt, maar een stap teveel naar de ring doet waardoor hij voor lopen wordt afgefloten. Hij zette al twee stappen, en een derde stap om omhoog te gaan is er één teveel. BAL moet met nog 17 seconden een fout maken op MBCA in de hoop dat er vrije worpen worden gemist bij de thuisploeg. Jayden Anike mag het proberen. De eerste bal gaat mis, maar de tweede schiet hij raak: 72-70. BAL gaat een time-out nemen zodat zij gelijk op hun eigen aanvalshelft mogen uitnemen, met 17 seconden te gaan. Met een driepunter kunnen ze op voorsprong komen. Een hoge pass bereikt de hoogspringende Abraham James die onder het bord sterk afrondt waardoor het gelijk staat: 72-72. MBCA is in balbezit, en Anike gaat voor de drive naar de basket. Met nog zeven seconden te gaan wordt er een fout op hem gemaakt en mag hij vrije worpen nemen. Eventjes daarvoor miste hij de eerste bal, maar nu niet meer. De eerste gaat raak, en met een tweede poging kan hij het verschil weer op twee punten zetten. Dat lukt, en bij 74-72 neemt BAL haar laatste time-out waardoor ze met nog zeven seconden te gaan weer op hun eigen helft kunnen uitnemen. Met een nieuwe score kunnen ze voor een verlenging zorgen, en met een driepunter de overwinning. De bal komt bij Relja Varagić. Deze keer gaat hij niet voor de drive naar de basket, maar voor de driepunter. Eerder ging deze al eens raak, en als hij dat nog eens doet gaat BAL met de overwinning naar huis. Varagić gaat omhoog, maar mist waardoor het 74-72 blijft voor MBCA die daarmee de overwinning pakt tijdens de eerste wedstrijd van 2023.