Dansend naar succes: het verhaal van de ZZ Leiden cheerleaders

Gepubliceerd op 10 april 2024 om 09:00

Het Sportcomplex 1574 in Leiden bruist telkens weer van opwinding en energie wanneer het cheerleadersteam van basketbalclub Zorg & Zekerheid Leiden het veld betreedt. Deze talentvolle groep, onder leiding van de enthousiaste coach Britheny van der Krogt, betovert het publiek met hun spectaculaire optredens tijdens time-outs en in de rust. Dit artikel werpt een blik op de passie, toewijding en opmerkelijke talenten van deze dansers! De dansers Zoë, Anoushka en Fleur zullen vertellen over hun ervaring en de rest van het cheerleadersteam.

De dansende krachten van ZZ Leiden

Voor Zoë begon het allemaal met turnen, terwijl Anoushka haar passie voor dans ontdekte in haar slaapkamer. Fleur daarentegen is opgegroeid met dans en heeft haar vaardigheden geperfectioneerd door diverse stijlen te verkennen. “Met turnen kregen we balletstijl, en zodoende ben ik meer naar dans toe gegroeid,” vertelt Zoë. “Ik ben het steeds meer gaan uitbreiden, waardoor ik ook op het Nova College aan een dansopleiding ben begonnen. Na verschillende stijlen te hebben beoefend wist ik dat dans mijn ding is. Je lichaam ontspant je daardoor ook steeds beter.”

“Ik ben vrij laat begonnen met danslessen, maar daarvoor was ik in mijn slaapkamer ook vaak bezig met dansen,” vertelt Anoushka. “Voor mij is dansen een manier om mijn gevoel te kunnen uiten, en daardoor ben ik ook lessen gaan volgen om te weten wat er nog meer mogelijk was, en om mijn eigen talenten te kunnen ontdekken.”

“Ik weet niet beter dan dat dans altijd al in mijn leven is geweest,” vertelt Fleur. “Uiteindelijk ben ik de vooropleiding gaan doen, met als doel om voor de echte opleiding te gaan. Dat heb ik niet gedaan, maar wel de volledige voorbereiding afgerond. Op dat moment had ik nog totaal geen idee dat het zover zou komen tot waar ik nu ben.”

Een nieuw begin op een nieuwe locatie

De verhuizing naar de nieuwe hal markeerde een nieuw hoofdstuk voor Zorg & Zekerheid Leiden. Hoewel de sfeer anders was, voelden de cheerleaders een hernieuwde energie en enthousiasme. De nieuwe locatie bood een kans voor groei en een frisse start voor zowel het team als de fans. “Op het moment dat ik begon bij ZZ Leiden wist ik nog niet wat ik precies moest verwachten: hoe het eruit zou zien en wat we allemaal zouden doen,” vertelt Zoë. “Het leuke is dat ik bij Britheny op de basisschool heb gezeten, en ik zag dat zij veel met dans deed. Ik vroeg daardoor aan haar hoe zij in de danswereld terecht is gekomen. Ze vertelde aan mij dat er een mooie auditie op mij stond te wachten en dat ik zeker mee zou moeten doen. Ik wist nog niet eens waar het voor was, maar toen ik dat wel wist moest ik even nadenken: zou ik als cheerleader gaan dansen? Ik wist niet zo goed wat ik ervan moest verwachten, maar na mijn auditie had ik er enorm veel zin in. Britheny en het team hebben mij enorm warm toegelaten. Voor mij is ZZ cheerleaders niet alleen een team, maar echt een familie! Alles was goed uitgelegd, en ik kon er gelijk in meekomen.”

Fleur: “De Vijf Meihal was echt de plek van het Leidse basketbal geweest. Het stond ook bekend als de naam ‘de Schuur’. Deze had zal altijd al goed vol. De nieuwe hal gaat ook iets moois worden.”

Anoushka: “Het is natuurlijk wel wat anders in de nieuwe hal. Je merkt echt dat het een nieuwe start was voor iedereen. Je merkt echt dat de Vijf Meihal altijd bezocht werd door mensen die al heel lang trouw zijn aan het Leidse basketbal. De sfeer was echt groots, en je zag echt dat het als thuis voelde voor veel mensen. De nieuwe hal kan nog beter bezocht worden, maar zodra dat gebeurt dan kan er ook in dat opzicht een nieuwe start ontstaan voor iedereen.”

Fleur: “Tijdens zo’n wedstrijd sta je natuurlijk aan de zijkant. Toch voelden we allemaal de intense spanning die ontstond naarmate Leiden terugkwam en de wedstrijd richting het einde naderde. Op dat soort momenten wil je dat het goed komt, en op wonderbaarlijke momenten leek dat steeds meer te gebeuren. Het was geweldig om te zien hoe blij iedereen was toen Leiden kampioen werd. Je bent op dat moment één met het team. Ook als cheerleader neem je deel aan het collectief van dat soort belevingen.”

Een hernieuwde kennismaking

Coach Britheny deelt haar vreugde en trots over de groei van het team. Terugkeren naar Leiden voelde voor haar als thuiskomen, een kans om iets moois op te bouwen en haar ervaringen uit Den Bosch mee te nemen. Haar positieve instelling heeft het team geïnspireerd om steeds meer te bereiken en te groeien, zowel op het veld als daarbuiten. “In september was ik al positief ingesteld over wat we zouden doen,” beaamt Britheny. “We zijn nu in maart, en we hebben sinds wedstrijd één zoveel positieve reacties van het publiek, bestuur, spelers en coaches gekregen. Hierdoor zijn we absoluut bereid om door te pakken, steeds meer. Ik ben echt enorm trots op wat we laten zien, hoe dit team dit alles vormgeeft en we als team steeds meer gegroeid zijn als familie en team. Toen ik werd gevraagd om terug te komen van Den Bosch naar Leiden voelde het als thuiskomen, en een eer om dit te mogen opbouwen. Ik ben blij, echt heel blij! Ik heb een hele mooie tijd in Den Bosch gehad, en ook erg veel geleerd. Dat heb ik absoluut terug mee kunnen nemen naar Leiden.”

Individuele vragen

Zoë: Hoe is Britheny als coach voor jou?

“Britheny is echt een supercoach! Ze is heel duidelijk in alles, waardoor we alle positief goed en tijdig doornemen. Dat vind ik echt heel fijn, de structuur die ze erin brengt. Het is niet alleen trainen, maar ook heel leuk bij elkaar zijn om ook veel dingen te delen met elkaar. In korte tijd ben ik echt al helemaal op mijn plek!”

Fleur: Is er een moment als cheerleader die je nooit meer zal vergeten?

“Dat schot van Luuk van Bree met één hand over het gehele veld die erin ging. De afsluiting van vorig jaar, het kampioenschap, was ook geweldig. Op ons team gericht denk ik vaak terug aan dat wij kerst met z’n allen hebben gevierd. Het was zo gezellig, en zoiets heb ik echt nog niet eerder meegemaakt; dat er ook buiten het dansen om zoveel gevoel en connectie is.”

Anoushka: Stel je eens voor dat je zou dansen op een Europees kampioenschap dansen. Hoe zou je je op dat moment tijdens zo’n event voelen?

“Oehh, dat is een lastige! Ik heb een tijdje gedacht dat dansen ook mijn baan kon zijn. Uiteindelijk heb ik dat laten zakken, maar op het podium staan met veel publiek, daar word ik erg blij van en krijg ik enorm veel energie van. Dat zou tijdens zo’n groot event ook het geval zijn, en ook iets waar ik erg trots op zou zijn.”

Zoë: Wat maakt het zo leuk om met Anoushka in een team te dansen?

“Ik heb natuurlijk met het hele team enorm veel plezier! Over Anoushka kan ik het volgende zeggen: als ze doet zo hard haar best, en ook erg haar best om bepaalde dansbewegingen aan ons uit te leggen. Daar krijgen wij als team veel energie van. We helpen elkaar enorm om het met z’n allen te doen. Iedereen heeft zodoende haar positieve kanten en mindere momenten, maar daar komen we als team zeker uit.”

Fleur: Wat maakt het zo leuk om met Zoë in een team te dansen?

“Zoë is heel eerlijk, gezellig en open ook. Ze is een mooie danseres, echt secuur en technisch. We kunnen allemaal van haar leren, want we hebben allemaal een andere stijl van dans. Ik vind het heel leuk om te zien, en daarom kunnen we leren van haar manier van bewegen!”

Anoushka: Wat maakt het zo leuk om met Fleur in een team te dansen?

“Fleur en ik kennen elkaar al een tijdje. Het is heel mooi om te zien hoe zij gegroeid is met dansen. Ze brengt er een goede sfeer in, en we kunnen het zo goed vinden met elkaar. We kunnen van alles met elkaar delen, en Fleur kan ook mooie momenten in de groep delen.”

Zoë, Fleur, Anoushka: In hoeverre vinden jullie dat de ZZ Cheerleaders jullie heeft laten groeien?

Fleur: “Als ik het vergelijk met vorig jaar, dan is het niveau zeker omhooggegaan. Zowel op het gebied van dansen als stunts zit er een goede ontwikkeling in. We merken in alle opzichten groei.”

Anoushka: “Ook op professioneel vlak hebben we echt stappen gemaakt. Er begint een nieuwe dimensie in het entertainment van ZZ Leiden door te komen. We willen als team mooie momenten waarmaken, en dat motiveert ons ook enorm.”

Zoë: “Ik kom van een hele andere dansstijl vandaan. Ik heb het allemaal snel weten op te pikken, en ik vind het enorm fijn om te zien dat alles steeds completer wordt en dat het allemaal duidelijk is en beter wordt.”

Zoë, Fleur, Anoushka: Wat maakt Britheny een enorm leuke coach voor jullie?

Zoë: “Brit is altijd vrolijk, en ook als ze niet vrolijk is, dan is ze zeker ook grappig! Alles wat ze uitlegt komt ook goed over, en hoe ze ons meeneemt is geweldig!”

Anoushka: “Het leuke aan haar is, is dat ze met ons meeleeft en ook na de training in de groep betrokken blijft. We kunnen het over alles met haar hebben. Ze is op een hele leuke manier fanatiek.”

Fleur: “Ze heeft de naam coach, en dat is ze ook wel. Toch is ze onderdeel van het team. Ze regelt dingen op een hele mooie manier, en daarbij is ze ook deel van ons. Ze is één van ons, en dat maakt ons en ook haar erg sterk. Ze is een vertrouwenspersoon voor iedereen.”

Britheny: Deze meiden beschrijven het; je beschikt over een vuur van leiderschap en weet van een team echt een geweldig team te maken. Wat zou jij over deze groep, alle meiden, willen zeggen?

“Ik vind het heel belangrijk om te weten hoe het met mijn dansers gaat, en of ze het leuk hebben. Ik kan veel eisen van het team, maar ik wil ook weten hoe het met ze gaat. Op het moment dat we samen een geheel vormen, en elkaar vertrouwen, alleen dan kan je in een team groeien. Ik kan over alle meiden zeggen dat ik erg trots op ze ben, en dat ze mij hebben durven vertrouwen. ZZ Leiden verwachtte veel van mij, en dat ik het kan waarmaken dat lukt mij alleen met deze meiden erbij. Er zit nog veel meer in deze groep, en ik hoop dat we nog lang mee mogen draaien bij ZZ Leiden. We zullen nog meer laten zien wat we kunnen!”

Het ware hart van dit team ligt niet alleen in hun choreografieën en prestaties op het veld, maar in de warmte en liefde die ze uitstralen, zowel naar elkaar als naar het publiek. Als een collectief dragen ze een bron van inspiratie en vreugde met zich mee, waarbij ze niet alleen dansen om te presteren, maar om te delen in een gedeeld gevoel van verbondenheid en gemeenschap. De ZZ Leiden cheerleaders hebben bewezen dat dans meer is dan alleen bewegingen op een vloer - het is een uitdrukking van het hart en een symfonie van passie. Met elke glimlach, elke sprong en elke uitgestrekte hand brengen ze een stukje magie naar de tribunes van het Sportcomplex 1574, en laten ze een blijvende indruk achter op iedereen die hun optredens bijwoont.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.