Britheny van der Krogt dances the night away

Gepubliceerd op 3 januari 2024 om 09:00

Britheny van der Krogt deelt haar bijzondere momenten op het basketbalveld middels dansacts tijdens pauzes. Haar speciale focus is om met haar cheerleadersteam van Zorg & Zekerheid Leiden als team te functioneren. Opgaan in het vertonen van haar danskunsten voor een publiek: eens een droom, en nu de fantastische werkelijkheid!

Vrij snel weten wat ze wil

Toen Britheny vier jaar was, is ze begonnen met dansen en daarna eigenlijk nooit meer gestopt. Haar moeder is vroeger stijldanseres geweest. “Sinds groep zes van de basisschool wist ik dat dit het moest worden!” vertelt Britheny  overtuigend. “Wel heb ik één jaar geturnd, maar dansen bleef steeds in mijn hoofd zitten. Op mijn 11e ben ik de vooropleiding gaan doen, dus werd dansen al vrij professioneel. Na mijn HAVO-diploma ging ik naar de dansacademie. Sinds anderhalf jaar ben ik afgestudeerd. Ik ben vrij allround opgeleid. Als ik lekker voor publiek kan performen en entertainen voelt dat echt fantastisch.”

Zo’n eerste danswedstrijd is altijd heel spannend. Britheny herinnert zich nog goed hoe haar eerste keer was. “Op de middelbare school gingen we met de dansgroep meedoen aan Olympic Moves. Ik was echt mega zenuwachtig! Toch voelde op het podium staan en jezelf daar laten zien als echt te gek. Je moet heel veel onthouden, maar als je eenmaal bezig bent dan laat je alles los om er volledig voor te gaan!”

Terecht gekomen als cheerleader bij ZZ Leiden

Zes jaar geleden is Britheny cheerleader geworden. Voor haar ging er op dat moment een wereld open. “Het vergt veel trainen, want ik heb echt veel uren gemaakt om te staan waar ik nu ben. Je moet van het moment gaan genieten, en veel trainen en genieten maakt waar ik nu sta en wat ik wil laten zien. In 2017 ben ik voor het eerst cheerleader geworden. Dat was toen ook al bij Zorg & Zekerheid Leiden bij DC Dance, met toen Worthy de Jong terug in het basketbalteam samen met spelers als Carrington Love en Clayton Vette. Ik kende het spelletje basketbal nog niet zo heel goed, ondanks dat ik wat wedstrijden bezocht. Het was echt een beleving om in een kolkende Vijf Meihal te mogen performen! Dat vond ik destijds ook al heel leuk, zo leuk dat ik dacht dat het fantastisch zou zijn om mijn eigen cheerleadersteam te hebben.”

En de wens van deze kanjer is uitgekomen!

Tussentijds naar Djalita gegaan

Heroes Den Bosch heeft een cheerleader groep gehad genaamd Djalita. Een andere omgeving, maar haar passie voor dansen bleef nog altijd hetzelfde. “Djalita was een heel hecht team. Ik heb de afgelopen drie jaar heel erg veel geleerd daar! Ik was het voorheen gewend om in de Vijf Meihal te dansen, dus in de Maaspoort was alles ineens groter. De lichtgevende elementen en de capaciteit waren echt onvergetelijk! ZZ Leiden heeft vervolgens aan mij verteld dat ze op zoek waren naar een nieuw initiatief qua entertainment, en dat ik iemand ben die daar voor kan zorgen. Die kans heb ik met beide handen aangegrepen. Ik was heel benieuwd naar wat ZZ Leiden te bieden had. Al na twee wedstrijden kregen we zoveel leuke reacties van het publiek, over dat het er leuk en professioneel uitziet. Het is heel fijn om te zien dat het harde werken wordt beloond.”

Terug in Leiden met een eigen cheerleadersteam

Dit seizoen is Britheny weer te zien in Leiden. Met een nieuwe groep, een nieuwe Leidse omgeving, uit ze opnieuw haar danstalent op het veld. “Het voelt als thuiskomen! Heel veel vrienden van mij zitten in de zaal, en wilden dat ik weer in Leiden zou gaan cheerleaden. Het voelt zeker als thuis, om hier opnieuw te zijn. Toch is het van korte duur thuiskomen geweest in de Vijf Meihal. We zijn inmiddels naar de 1574 hal verhuisd. Ook daar acht ik de kansen van onze cheerleadersteam heel hoog in. Tijdens de audities heb ik het beste van het beste uitgekomen. We trainen veel, en weten heel veel van elkaar. We zijn een team, en ik wil ook dat we voelen als een team; dat we echt samen zijn en lief en leed met elkaar delen. Dat maakt een team echt een team; hecht en sterk! Het gaat zeker goed met ons komen, daar ben ik van overtuigd!”

Britheny straalt niet alleen op het podium; ze belichaamt de ware essentie van een gepassioneerde danseres en leider. Haar vermogen om het publiek te betoveren, gecombineerd met haar inzet voor teamwork, maken haar een stralende ster in de wereld van entertainment.

Reactie plaatsen

Reacties

Sandra Zonderop
5 maanden geleden

Britheny, Wat kan jij je Team goed Leiden en zoveel plezier hebben met elkaar!Een genot om naar jullie professionele dansmoves te kijken ๐Ÿ˜œ Jullie zijn toppers ๐Ÿ‘๐Ÿ˜˜