Aurora Solá excelleert als danseres, zangeres en entertainer, met enorm veel passie

Gepubliceerd op 29 november 2023 om 09:00

Aurora Solá is een veelzijdige artiest met een bijzondere achtergrond. Ze heeft haar leven gewijd aan de kunst van dans, zang, en entertainment; op een geweldige manier. Vanaf haar jeugdige jaren tot haar huidige rol als leading lady in het theater-restaurant Paleis van de Weemoed in Amsterdam, heeft Aurora een bijzondere ervaring doorgemaakt. Ontdek de fascinerende reis van deze getalenteerde performer, terwijl ze haar passie voor kunst onthult. Foto: Joshua Bolwerk

Van passie voor dans tot heel veel bijzondere momenten

Als kind heeft Aurora op turnen gezeten, aangezien ze al op jonge leeftijd enorm energiek is geweest. Later ging ze op haar negende op ballet, en is ze naar Dance Centre Jolanda van Beek in Uithoorn gegaan. “Daar is mijn passie voor dansen verder gegroeid, en kwam ik ook in de showgroep terecht,” vertelt Aurora. “Ik wilde meer met dans gaan doen. Samen met een ander meisje zijn we auditie gaan doen, en ben ik op mijn 21e aangenomen bij de Stichting Amsterdamse Balletacademie onder leiding van Lucia Marthas. Tegenwoordig heten zij het Lucia Marthas Institute for Performing Arts (LMIPA). Ik zat daar helemaal op mijn plek. Naast dans werd er ook veel aandacht besteed aan vakken als zang en spel. Dat soort mogelijkheden geven steeds meer inzichten, want hierdoor kwam ik erachter dat mijn passie voor zingen en toneelspelen mij enorm aantrok. Toen ik klaar was met de academie ben ik in de musical Singin’ in the Rain terecht gekomen, en heb ik daarna veel dansclubs bezocht en heb tevens ook gedanst voor diverse Nederlandse artiesten; van onder meer René Froger tot Ruth Jacott, Hans Klok en Gerard Joling.”

“Grappig hoe de cirkel zo rond is, dat ik samen met hem speel”

Ook heeft Aurora veel gedaan voor Tv-shows, en deed veel aan showballet in dat soort programma’s. Dansen bleef altijd een centraal punt in haar leven, aangezien het veel leuke klussen opleverde. “Toen mijn jongste zoon naar de kleuterschool ging, wilde ik mijn vak weer oppakken. Ik volgde een deeltijdstudie aan de Theateropleiding Selma Susanna in Amsterdam. Daar heb ik mijn spel en zang weer opgehaald, en zelf ook stukken gemaakt tijdens de opleiding. Tien jaar geleden studeerde ik af aan deze opleiding, en ik ben zelfs via Selma Susanna hier in het theater-restaurant Paleis van de Weemoed in Amsterdam terecht gekomen. Ze zochten hier een zangeres, dus dat is bijna alweer zes jaar geleden. Ik werk nu met pianist Robert-Jan Kloppenburg in dit theater-restaurant. Het bijzondere is dat ik hem al kende toen ik vroeger op het LMIPA zat. Hij gaf daar ook les, en begeleidde altijd de kleinkunstlessen als pianist. Grappig hoe de cirkel zo rond is, dat ik nu samen met hem speel.”

Een inlevende kracht die Aurora!

Diverse inspiraties

Het aanschouwen van bijzondere theaterstukken kan veel losmaken. Zo ook bij Aurora, die enorm opkijkt naar inspirerende momenten op het theater of in films. “Who’s afraid of Virginia Woolf inspireerde mij heel erg, zowel het stuk als de film,” vertelt Aurora. “Elizabeth Taylor, die Martha speelt, is een hele krachtige vrouw die helemaal los kan gaan zonder gêne. Dat vind ik echt heel interessant! Over een godin als Lilith heb ik voorheen stukken over gemaakt. Voor mij beschikte het stuk over een thema als de machtsverhouding van mannen en vrouwen, maar ook weer de kwetsbaarheid van vrouwen. Bij het schrijven van stukken zoek ik vaak ook veel tegenstellingen op. Daar komen altijd leuke dingen naar voren, waarbij er altijd een onderlaag in zit waarin ik voor de liefde opkom of andere interessante onderwerpen. Ik vind het mooi om kwetsbare dingen op te lichten en om op te komen voor de vergankelijkheid van het leven.”

Naast theater is dansen altijd bij haar gebleven. Het is een element dat altijd een glansrijk gegeven in Aurora’s leven zal zijn. “Dansen was voor mij een uitlaatklep als verlegen meisje. Tijdens zo’n les kon je alles lekker loslaten, en opgaan in de muziek. Toen ik als kind voor het eerst eigen plaatjes ging kopen bij de V&D, heb ik veel singles van Elvis Presley gekocht. In mijn kamer had ik een kleine pick-up waarop ik deze plaatjes ging afspelen. Daar ging ik dan altijd op dansen en playbacken. Het was mijn eigen wereldje waarin ik kon zijn wie wilde zijn. De eerste keer dat ik op het podium stond was in het cultureel centrum in Amstelveen, tijdens een eindvoorstelling van Dance Centre Jolanda van Beek. Dat was een geweldige ervaring, om dat voor het eerst als klein meisje mee te maken: voor publiek optreden en voor mensen te dansen.”

Onvergetelijke momenten

Met zoveel energie, talent en passie kan het haast niet anders dan dat Aurora met deze elementen zoveel is gaan groeien en realiseren. Deze groei heeft geleid tot onvergetelijke momenten in haar leven. We halen een aantal van deze optreed-momenten met haar naar voren.

Route 66

“Ja, Route 66!” vertelt Aurora enthousiast. “Dat is een close harmony groep. Daar ben ik terecht gekomen toen ik was afgestudeerd aan het LMIPA. Aan het einde van het jaar ga je gelijk audities doen, en werd ik aangenomen bij Mark Vijn Theaterproducties. Zij organiseerden audities voor een close harmony groep in het Grand Café Lido waar nu op het Leidseplein het Holland Casino staat. Ik was het niet gewend om harmonie te zingen, dus ik moest daar heel hard voor werken. Ik was de altpartij, dus dat was best pittig en tegelijkertijd een goede leerschool. In de zomer speelden we een paar keer per dag op een pretperk, maar ook op bedrijfsfeestjes. Mark Vijn Theaterproducties produceerde de musical Singin’ in the Rain, waar ik ook in speelde. Toch merkte ik dat elke keer hetzelfde doen niet echt mijn ding is. Ik houd toch meer van kleinkunst en cabaret.”

Mr President

“Wat heel leuk was, was dat ik voor de Duitse popgroep Mr President ging werken. Zij hadden in de jaren ’90 een wereldwijd grote hit: Coco Jambo. Zij zochten danseressen, en via Gerald van Windt kwam ik daar terecht. We hadden van alles meegemaakt, want zo hebben wij door heel Duitsland getourd, maar we zijn ook naar New York en Dubai geweest. We zaten dan met z’n allen in een tourbus, en kwamen in schitterende hotels terecht en traden op de meest gigantische festivals in Duitsland op. Het was echt groots! De afterparty’s waren ook top, dus aan Mr President heb ik nog hele mooie herinneringen overgehouden!”

Ruth Jacott

“Ja dat klopt, ook heb ik een theatertour gedaan met Ruth Jacott. Het was met een band, en Ruth is natuurlijk een geweldige zangeres! Ook de dansshows in Studio Aalsmeer waren fantastisch. Als je met meerdere danseressen werkt, dan maak je een hele leuke tijd door. Je moet tussendoor ook wachten voor klussen op televisie, en juist dan ontstaan er heel veel leuke momenten en tijden. Dat soort tijden staan mij altijd bij, en dat zal ik nooit meer vergeten!”

Leading lady in het theater-restaurant Paleis van de Weemoed

Zoals Aurora al vertelde is ze via de Theateropleiding Selma Susanna terecht gekomen bij Paleis van de Weemoed. Al vijf jaar schittert ze, en uit ze haar passie en talent eens te meer. “Ik had toch meer de drang om mijzelf meer te ontwikkelen: mijn eigen theaterpersoonlijkheid ontplooien. De theateropleiding gaf mij deze mogelijkheden. Selma had mij voorgedragen, en ik heb hier een show bekeken met de eigenaar. Ik vond het meteen een hele leuk plek, want er zijn niet zoveel plekjes als dit hier in Amsterdam. Ze vroegen mij ook gelijk in november 2018 of ik tijdens Oud & Nieuw wilde gaan optreden, voor een volgeboekt restaurant. Dat aanbod accepteerde ik direct. Het was helemaal vol, en het was echt een beleving om zoiets mee te maken! In het begin is het altijd zoeken, maar iedereen was heel enthousiast. Ik ben meer gaan groeien, en inmiddels ben ik de Leading Lady hier. Ik zing en entertain de mensen middels de interactiviteit tijdens dinnershows, om de mensen echt een avondje uit te bezorgen. Ik ben blij dat ik hier in het theater-restaurant Paleis van de Weemoed in Amsterdam terecht ben gekomen!”

Foto: Joshua Bolwerk

“Vermaak en entertainment worden door mij getriggerd van binnenuit, en daar zou ik altijd mee door willen gaan!”

Aurora’s artistiek vermogen weerspiegelt haar diepgaande toewijding aan dans, zang, en entertainment. Van de dansvloeren tot de theaters; haar verhaal is doordrenkt met passie, doorzettingsvermogen, en de wens om mensen te raken. Een inspiratie voor velen, en Aurora blijft zeker schitteren als een stralende ster in de Nederlandse entertainmentwereld. “Het is een drive van binnenuit, zoals Selma Susanna al tegen mij zei: dat talent wat je hebt is als een kindje, en dat kindje dat wil aandacht. Ik vind het geweldig om mensen een leuke avond te bezorgen, en ook wat los te maken bij ze. Of ze nu moeten lachen of ontroerd zijn; als je mensen kunt raken is het alsof je een arm om ze heen kunt slaan. Vermaak en entertainment worden door mij getriggerd van binnenuit, en daar zou ik altijd mee door willen gaan!”

Prachtig, wat een artistieke kracht en schoonheid kan uiten tijdens optredens, vooral middels haar optimale energie! Foto: Wenda Koopmans - Eye-D Studios

Reactie plaatsen

Reacties

Nicolette Nijman
6 maanden geleden

What a fantastic interview.
Really enjoyed reading about you , Keep dancing till you drop, love, Nicky.

Ranjani
6 maanden geleden

Prachtig lieve schat