Sarah Sötemann: een artiest met passie voor muziek, cultuur en verbinding

Gepubliceerd op 24 oktober 2023 om 08:30

Diep in het hart van het Nederlandse platteland, op een uitgestrekte boerderij die fungeert als spiritueel centrum voor bewustzijnsontwikkeling, bevindt zich Sarah Sötemann. Ze is een multi-getalenteerde artiest, cultureel ondernemer en de drijvende kracht achter het dagelijkse reilen en zeilen op dit unieke centrum. Hier, te midden van de natuur, heeft Sarah een inspirerende plek gecreëerd waar ideeën over kunst en creativiteit op een prachtige manier samenkomen.

Het ontstaan van muziek in haar leven

Als kind heeft Sarah veel meegekregen van klassieke en Nederlandstalige muziek, ook omdat haar vader allerlei soorten muziek opzette. Op haar twaalfde is ze bij de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie (NJN) terechtgekomen. “Dat is een jeugdbond voor mensen tussen de 12 en 25 jaar,” vertelt Sarah. “We gingen overal op kamp in de natuur, en allerlei mooie bezigheden ontdekken. Daar hoorde ook kampvuur met gitaar bij. Zo ben ik gitaar gaan spelen en liedjes gaan schrijven. ’s-Ochtends vroeg gingen we dan pap koken, en daar moest dan een liedje bij gezongen worden. We hebben heel veel gezongen, wat een soort ‘vruchtbare grond’ voor mij is geweest om zelf te creëren.”

De magie van muziek

Sarah hecht waarde aan de magische verbinding die ontstaat bij muziek. Deze magie licht ze op een prachtige manier toe. “De verbinding die je met mensen maakt tijdens optredens vind ik heel bijzonder. Aan de ene kant kan ik het gevoel hebben dat ik liedjes schrijf op de bank, en op het moment dat het lied van de bank afkomt en het wordt verteld, ontstaat er dan een verbinding van het verhaal dat muzikaal wordt gebracht. Om te zien hoe het lied dan gaat leven, en binnenkomt bij mensen (waar humor of verdriet door kan ontstaan), is voor mij de magie van het optreden.

Daarbij zit er een heerlijke concentratie in het maken van een nummer, gecombineerd met plezier en inleving. Dat is een lekkere diepe concentratie. Als ik dan ineens een mooie poëtische zin schrijf, dan ben ik echt intens gelukkig! Dan kan het voor mij echt niet meer kapot. De verbinding (het overbrengen aan anderen) is de ene kant die mijn passie drijft, en de andere kant is de lol van de verrassing voor jezelf!”

Sensualiteit en humor in Muziek

Ze schrijft sensuele teksten met een jus van vrolijk cynisme. Dat is wat we over Sarah lezen, bij het schrijven van muzikale teksten. “Ik heb een aantal liedjes waar sensualiteit in zit, met een vrolijke noot van humor,” beaamt Sarah. “Het is ook dat ik een soort onbewuste aanklacht heb tegen de preutsheid van deze tijd. De levenskracht komt vanuit de seksuele energie. Daar ontstaat leven uit en dat mag gevierd worden. Daar hoeven we ons niet voor te schamen of zoiets te onderdrukken. Ik ben ook opgevoed op naturisten terreinen. Daardoor heb ik veel gezien zonder dat ik daar een oordeel over heb. Onderbewust is dat gaan doorsijpelen in mijn teksten, dus probeer dat maar eens in een zin te zetten zonder dat het gelijk heel erg provocerend is.”

Een mooie bekroning op haar muzikale creatie

Met haar talent heeft Sarah enorm veel mooie momenten meegemaakt. In 2018 kwam een mooie prestatie tot stand. “In 2018 heb ik de Kleine Prijs van Friesland gewonnen,” herinnert Sarah zich. “Ik was toen net verhuisd uit Amsterdam, en nam me voor om huiskamertheaters te doen. Ik kwam op een website terecht, en schreef me in voor een wedstrijd. Mijn eerste gedachte was ‘waar ben ik aan begonnen, waarom heb ik mij nou ingeschreven?’ Toch wist ik deze wedstrijd te winnen, en het zorgde ook weer voor optredens en dat mijn muziek weer ging lopen.”

Voor Sarah opende dat een aantal deuren. Een van deze deuren is het project Luidkeels Samen. “Luidkeels Samen was echt een bijzonder mooi project geworden. Ouderen en mensen met een fysieke beperking werden geïnterviewd over de liefde in hun leven. Het bijzondere was dat er verschillende vormen en verhalen over liefde uitkwamen. Zo had iemand liefde voor muziek, aan wie we de hele plaat hadden voorgedragen. Daarnaast hadden we hele mooie jeugdherinneringen van anderen meegekregen, en hebben we ook een zeeman geïnterviewd. Zijn verhaal was dat hij zo graag naar land wilde gaan om met een vrouw te zijn, maar de liefde voor de zee was te groot waardoor hij altijd weer daarnaartoe getrokken werd. Daar kwam een mooi lied uit naar voren, waarbij het woord ‘zee’ niet wordt genoemd. Het is een erg mooi project geworden, en het is op cd en lp uitgebracht. Het feit dat ik een album op lp heb is heel bijzonder. Ik ben opgegroeid met de platen, en heb altijd lp’s gehad. Je kunt hem ook beluisteren op Spotify. Het toffe vind ik dat het niet alleen liederen zijn, maar ook korte fragmenten van interviews om de liederen heen. Mijn grote wens is dat deze lp over 20 jaar op Koningsdag in een verkoopbak terecht komt en dan voor € 0,50 wordt gekocht en iemand het gevoel heeft een pareltje te hebben gevonden!”

Het creëren van gemeenschap

Er zijn dan nog een aantal andere mooie projecten op te noemen. Sarah heeft haar creativiteit vervaardigd voor nog meer mooie ideeën. “Een paar jaar geleden hebben we The Northern Songwriters Collective opgericht, om noordelijke singersongwriters meer bij elkaar te brengen en te inspireren. Daar gaan we na de zomer meer energie in steken. Daarnaast zijn we vorig jaar Podium Zwaluw begonnen, met elke maand een open podium. Mijn vriend Stephan bouwt het dan op, en verzorgt de techniek. Ik presenteer de avond aan elkaar. Er komen ook steeds nieuwe artiesten en mensen op af. Soms heb je mensen die iets voor het eerst wat uitproberen, maar ook mensen die al een tijdje optreden. Daar mogen we wel trots op zijn, het creëren van een eigen podium voor musici. Ook hebben we in de boerderij een leeg zwembad. Wij hebben het idee om daar Studio Badeend op te richten. Dat wordt een multimedia studio, open voor publiek waar lezingen of filmavonden gehouden kunnen worden. Dat is een project wat in de toekomst ligt. Veel projecten voer ik nu samen uit met Stephan, en we hebben een podcast studio. Samen richten we ons op het uitbouwen van onze projecten!”

Sarah en haar vriend zijn echt goed bezig. De manier waarop zij hun verlangen en doelstellingen nastreven is echt prachtig om te zien, en het loont! Foto: Truida Sluiman

Reactie plaatsen

Reacties

Kramer Sjoukje Maria
6 maanden geleden

Top Sarah, wat leuk om weer over jou te " horen" Wat zijn jullie mooi bezig. Heb altijd geloofd in jouw talent !! Ik spreek je binnenkort. !,